Farelerde Depresyonu Ölçmek İçin Uygulanan Bir Test Etik Tartışmalara Yol Açıyor!
Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Farelerin genetik ve fiziksel özellikleri, onları kanserden gribe kadar birçok insan hastalığı ve rahatsızlığı için ideal modeller haline getirmektedir. Günümüzde, küçük kemirgenler tıbbi araştırmaların o kadar odak noktası haline geldi ki bazıları onları "kuyruklu deney tüpleri" olarak tanımlamaya başladı.
Ancak çalışmalar, depresyon konusunda hayvanları kullanmanın oldukça zor olduğunu göstermiştir. Bilim insanları, farelerin depresyonları konusunda pek bir şey söyleyemiyorlar ve bugünlerde onlarca yıldır en iyi seçenek olarak görülen ve tartışma konusu olan bir deneyden vazgeçmeyi düşünüyorlar.
Korkunç ve Tartışmalı Bir Deney
Zorla yüzme deneyi adı verilen deneyde bir fare suya koyulur ve yüzmek zorunda bırakılır. Farenin depresif olup olmadığı ise pes etmesinden anlaşılır. Fare ne kadar çabuk pes ederse o kadar depresif olduğu söylenebilir.
Fikir özetle bu şekildedir, fakat sıkça alıntı yapılıp yararlanılan bu deney o kadar da tutarlı değildir ve bu da bazı bilim insanlarının bu deneyin tarihinin geçtiği konusundaki fikirlerini güçlendirmektedir.
Bern Üniversitesi'nden davranışsal biyoloji ile ilgili çalışmalar yapan Hanno Würbel Nature'a yaptığı açıklamada artık bilim insanlarının bu gibi deneyleri yapmaması gerektiğini düşündüğünü belirtti. "Bana kalırsa, bu düpedüz kötü bilim." diye ekledi.[1]
Temmuz ayının başlarında, Hayvanlara Etik Muamele hareketinin savunucuları tarafından ABD Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsüne, yapılan bu deneylerin durdurulması gerektiği konusunda bir mektup yazıldı.
Ancak NIMH Direktörü Joshua Gordon; anlatılanları kabul etmesine rağmen bu deneylerin kullanımını minimumda tutmaya çalıştıklarını, fakat bazı önemli araştırma konularında oldukça önemli cevaplar sağlayabileceklerini söyledi.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ S. Reardon. (2019). Depression Researchers Rethink Popular Mouse Swim Tests. Springer Science and Business Media LLC, sf: 456-457. doi: 10.1038/d41586-019-02133-2. | Arşiv Bağlantısı
- J. Christian. These $17,000 Mice Are Gene-Edited To Mimic Human Diseases. (2 Nisan 2019). Alındığı Tarih: 24 Şubat 2024. Alındığı Yer: Futurism | Arşiv Bağlantısı
- B. Maher. Test Tubes With Tails. (3 Şubat 2002). Alındığı Tarih: 24 Şubat 2024. Alındığı Yer: The Scientist Magazine® | Arşiv Bağlantısı
- D. Robitzski. Stimulating This Part Of The Brain Alleviates Depression Symptoms. (29 Kasım 2018). Alındığı Tarih: 24 Şubat 2024. Alındığı Yer: Futurism | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 17:41:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12932
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.