Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Evde Olmadığınızda Klimayı Kapatmak Gerçekten Enerji Tasarrufu Sağlıyor mu?

Evde Olmadığınızda Klimayı Kapatmak Gerçekten Enerji Tasarrufu Sağlıyor mu? The University of Sydney
5 dakika
3,392
Tüm Reklamları Kapat

Sıcak yaz günleri yüksek elektrik faturaları anlamına gelebilir. İnsanlar enerjiyi ve parasını israf etmeden rahat etmeyi amaçlamaktadır. Belki de evinizi soğutmak için en iyi strateji hakkında tartışmışsınızdır. Peki, hangisi daha verimli: Klimayı yaz boyu hiç ara vermeksizin çalıştırmak mı, yoksa siz olmadığınız süre boyunca kapalı tutmak mı?

Mimari ve bina sistemleri mühendislerinden oluşan bir ekip (Aisling Pigott, Jennifer Scheib, Kyri Baker) bu sorunun üstesinden gelmek için ısı transferi ve klima sistemi performansını simüle eden enerji modelleri kullandı. Buradaki ana soru şudur: Evinizden gün boyunca sürekli olarak ısıyı uzaklaştırmak mı, yoksa gün sonunda daha fazla ısıyı uzaklaştırmak mı daha verimli?

Cevap, evinizden ısıyı uzaklaştırmanın ne kadar yoğun enerji istediğine bağlıdır. Bu; evinizin yalıtımının ne kadar iyi olduğu, klimanızın boyutu ve tipi, dış ortam sıcaklığı ve nem gibi birçok etmene bağlıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Evde Olmadığınızda Bile Tüm Gün Klima mı Çalıştırıyorsunuz?

İlk olarak, ısının nasıl biriktiğini düşünün. Bina dışarıya göre daha az ısı depoladığında, ısı evinizde doğru akar. Evinize akan ısı miktarı "saatte 1 birim" olarak belirtilirse, klimanızın her saat uzaklaştırması gereken ısı 1 birim olacaktır. Klimanızı kapatır ve ısının birikmesine izin verirseniz, gün sonunda (8 saat kabul edersek) 8 birime kadar ısı birikmiş olacaktır.

Ancak genellikle bu değerler bundan daha azdır çünkü evlerin ne kadar ısı depolayabileceklerinin bir sınırı bulunmaktadır. Ayrıca evinize giren ısı miktarı, binanın başlangıçta ne kadar sıcak olduğuna da bağlıdır. Örneğin eviniz, dışarıdaki havanın sıcaklığı ile dengeye gelmeden önce yalnızca 5 birim termal enerji depolayabiliyorsa, günün sonunda en fazla 5 birim ısıyı uzaklaştırmanız gerekecektir.

Ayrıca eviniz ısındıkça ısı transferi süreci yavaşlar. En sonunda, içerideki sıcaklık dışarıdaki sıcaklığa eşit olduğunda, yani denge durumundayken ısı transferi durur. Klimanızın soğutması da aşırı sıcaklarda daha az etkilidir. Bu nedenle günün en sıcak saatlerinde klimanızı kapalı tutmak sistemin genel verimliliğini artırabilir. Bu etmenler, klimayı tüm gün mü çalıştırmanızın yoksa akşam eve dönene kadar beklemenizin mi daha iyi olacağı hakkında tek bir doğru cevap olmadığı anlamına gelmektedir.

Farklı Klima Stratejileri Tarafından Harcanan Enerji

Ekip; kuru (Arizona, ABD bölgesi) ve nemli (Georgia, ABD bölgesi) olmak üzere iki sıcak iklimde bulunan, tipik yalıtıma sahip küçük bir evin test örneğini ele aldı. Evlerdeki enerji tüketimini analiz etmek için ABD Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı (İng: "National Renewable Energy Laboratory") tarafından hazırlanan enerji modelleme yazılımını kullanarak bu varsayımsal 110 metrekarelik evde enerji kullanımı için birden fazla test durumunu inceledi.

Tüm Reklamları Kapat

Toplamda üç sıcaklık stratejisi senaryosu değerlendirildi. Birinde iç ortam sıcaklığı sabit 24,4°C olarak ayarlandı. İkincisinde, sekiz saatlik bir iş günü boyunca sıcaklığın 31,6°C'ye kadar çıkmasına izin veren bir durum kurgulandı. Son senaryoda ise dört saatlik kısa bir iş günü içim sıcaklığın 31,6°C'ye düşürülmesi ele alındı.

Bu üç senaryoda üç farklı klima teknolojisi incelendi: tek kademeli merkezi klima, merkezi hava kaynaklı ısı pompası (ASHP) ve minisplit ısı pompası üniteleri. Merkezi klima üniteleri, mevcut evlerde tipik olarak kullanılırken, ısı pompaları gelişmiş verimlilikleri sebebiyle popülerlik kazanmıştır. Merkezi ASHP'ler, merkezi klima ünitelerinin bire bir değiştirilmesinde kolaylıkla kullanılabilir. Minisplitlerin ise merkezi klimadan daha verimli olmasına rağmen kurulumu daha maliyetlidir.

Çalışmada, klimadan kaynaklanan enerji kullanımının bu durumlar arasında nasıl bir fark yarattığının gözlemlenmesi de amaçlandı. Kullanılan HVAC (Isıtma, Havalandırma ve İklimlendirme) teknolojisinden bağımsız olarak, termostat ayar noktası 24,4°C'ye geldiğinde ve ayrıca dış hava sıcaklıklarının en yüksek noktaya ulaştığı öğleden sonra geç saatlerde, her üç durum için de klima sisteminin dalgalanacağı biliniyordu. Gerileme durumlarında, ev sahibi geri dönmeden önce ortamı soğutmaya başlayacak şekilde programlandı ve böylece ev sahibi eve geldiğinde istediği termal konfor sağlanmış olundu.

Enerji modelleri, Phoenix'in sıcak ve kuru yaz havası gibi belirli koşullar altında bir evin ne kadar enerji tüketeceğini gösterebilir. Araştırmacılar üç farklı HVAC teknolojisi ve üç farklı sıcaklık ayarlama stratejisi üzerinde çalıştılar.
Enerji modelleri, Phoenix'in sıcak ve kuru yaz havası gibi belirli koşullar altında bir evin ne kadar enerji tüketeceğini gösterebilir. Araştırmacılar üç farklı HVAC teknolojisi ve üç farklı sıcaklık ayarlama stratejisi üzerinde çalıştılar.
Araştırmacılar bu sefer sıcak ve nemli Atlanta'daki bir ev için aynı üç farklı HVAC teknolojisini ve üç sıcaklık ayarlama stratejisini kullandılar.
Araştırmacılar bu sefer sıcak ve nemli Atlanta'daki bir ev için aynı üç farklı HVAC teknolojisini ve üç sıcaklık ayarlama stratejisini kullandılar.

Araştırmacıların ulaştığı sonuç; klima daha yüksek iç mekân sıcaklıklarını düşürmek için geçici olarak yüksek geldiğinde bile, sıcaklığın düşmesi durumlarındaki toplam enerji tüketiminin, gün boyunca sabit bir sıcaklığın korunmasından az olduğuydu. Geleneksel bir merkezi klimanın verileri yıllık ölçeğe uyarlandığında bu durumun, %11 civarına varan enerji tasarrufu sağlayabileceği gösterildi. Bunlara ek olarak; ev daha iyi yalıtılmışsa, klima daha verimliyse veya iklim daha az ani sıcaklık değişimlerine sahipse enerji tasarrufu da artabilir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Arizona için hesaplanan değerleri gösteren bir tablo.
Arizona için hesaplanan değerleri gösteren bir tablo.

Arizona'nın sıcak ama kuru havası için merkezi klima, hava kaynaklı ısı pompası ve mini split olmak üzere üç tür soğutma sistemi için, sekiz saatlik iş günü boyunca soğutmayı kapatmak ve gün sonunda tekrar açmak en verimli yöntemdi.

Georgia için hesaplanan değerleri gösteren bir tablo.
Georgia için hesaplanan değerleri gösteren bir tablo.

Georgia'nın nemli havası için merkezi klima, hava kaynaklı ısı pompası ve mini split olmak üzere üç tür soğutma sistemi için, sekiz saatlik iş günü boyunca soğutmayı kapatmak ve gün sonunda tekrar açmak en verimli yöntemdi.

Merkezi hava kaynaklı ısı pompası ve minisplit ısı pompası genel olarak daha verimlidir ancak sıcaklık düşüşleri açısından daha az tasarruf sağlar. Hafta içi sekiz saatlik kapalı kalma durumu, sistem türünden bağımsız olarak tasarruf sağlarken, dört saatlik bir kapalı kalmadan elde edilen faydalar tam olarak net değildir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Bilim Budur! 5
  • Güldürdü 2
  • İnanılmaz 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Korkutucu! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/07/2024 02:42:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17772

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Elektrik
Bakteriler
Madde
Mucize
Doğal
Bebek
Sosyal
Eczacılık
Abd
Darwin
Kanat
Hayvan
İhtiyoloji
Mitler
Süt
Metabolizma
Küresel Isınma
Hindistan
Uzay
Hominid
Fizyoloji
Türkiye
Sars-Cov-2
Yaşamın Başlangıcı
Biyoteknoloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Pigott, et al. Evde Olmadığınızda Klimayı Kapatmak Gerçekten Enerji Tasarrufu Sağlıyor mu?. (1 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 27 Temmuz 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17772
Pigott, A., Civan, Ç. (2024, June 01). Evde Olmadığınızda Klimayı Kapatmak Gerçekten Enerji Tasarrufu Sağlıyor mu?. Evrim Ağacı. Retrieved July 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17772
A. Pigott, et al. “Evde Olmadığınızda Klimayı Kapatmak Gerçekten Enerji Tasarrufu Sağlıyor mu?.” Edited by Çınar Civan. Translated by Çınar Civan, Evrim Ağacı, 01 Jun. 2024, https://evrimagaci.org/s/17772.
Pigott, Aisling. Civan, Çınar. “Evde Olmadığınızda Klimayı Kapatmak Gerçekten Enerji Tasarrufu Sağlıyor mu?.” Edited by Çınar Civan. Translated by Çınar Civan. Evrim Ağacı, June 01, 2024. https://evrimagaci.org/s/17772.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close