Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Epigenetik Alanında Bir Keşif Daha: Babanız Ne Yerse, O Olursunuz!

Epigenetik Alanında Bir Keşif Daha: Babanız Ne Yerse, O Olursunuz!
2 dakika
32,016
Tüm Reklamları Kapat

Araştırmalar, babaların çiftleşme öncesi diyetleri (yedikleri yiyecekler ve içtikleri içecekler), yavrunun sağlığında büyük bir önem taşıdığını düşündürüyor.

Tüm dikkati anneler çeker. Ancak McGill araştırmacısı Sarah Kimmins'in yürüttüğü bir çalışma, erkeklerin çiftleşme öncesi diyetlerinin yavrunun sağlığı konusunda eşit derecede önemli olabileceğini ortaya koydu. Aynı zamanda Batı diyetlerinin ve yiyecek güvensizliğinin uzun dönem etkileriyle ilgili endişeleri de yeniden gün yüzüne çıkarıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar "folat" olarak da bilinen B9 vitaminine odaklandılar. Bu vitamin, yeşil yapraklı bitkilerde, gevreklerde, meyvelerde ve ette bol miktarda bulunmaktadır. Düşüklere ve doğum hatalarına karşı olduğu bilindiği için annelerin yeterince alması gerekmektedir. Ancak babaların diyetlerinin çocuk sağlığını etkileyebileceği üzerinde bugüne kadar neredeyse hiç durulmuyordu. Kimmins ve grubunun yaptığı araştırmalar, babanın folat seviyelerinin bebeğin gelişiminde ve sağlığında, tıpkı anneninki gibi önemli olabileceğini ilk defa ortaya koydu. Hatta araştırma, bir çocuk yapmaya karar vermeden önce, babaların yaşam biçimlerine ve diyetlerine çok dikkat etmesi gerektiğini gösteriyor. Kimmins şunları söylüyor:

Her ne kadar folik asit günümüzde birçok yiyeceğe dahil ediliyor olsa da, yüksek yağlı, fast food türü yemekler yiyen veya obez olan babalar, folatı normal şekilde sindiremeyerek gerekli düzeylere ulaşamayabilirler. Kanada'nın kuzeyinde ve yiyecek güvenliğinin olmadığı diğer bölgelerde yaşayan insanlar özellikle tehdit altındalar. Şimdiyse, bu bilginin babadan yavruya geçtiğini ve sonuçların oldukça ciddi olabileceğini biliyoruz.

Araştırmacılar sonuçlara fare üzerinde çalışmalar yaparak ulaştılar. Diyetlerinde folat olan farelerin yavrularıyla olmayanların yavrularını kıyasladılar. Bulguları, diyetinde yeterince folat bulunmayan babaların yavrularının, diyetinde yeterince folat bulunanlara göre daha fazla sayıda doğum hatasına sahip olduğuydu. McGill Üniversitesi Hayvan Bilimleri Bölümü'nden Dr. Romain Lambrot şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Folat seviyeleri düşük olan babaların yavrularında görülen doğum hatalarının %30 kadar fazla olması şaşırtıcıydı. Bazılarında oldukça ciddi iskelet bozuklukları gördük, bazılarında kafatası ve yüz kemiklerinde ve omurgalarında bozukluklar da vardı.

Kimmins'in grubunun çalışmaları sperm epigenomunda, yaşamsal deneyimlere ve özellikle de diyete bağlı olan bazı bölgeler olduğunu ortaya koydu. Bu bilgi de, epigenomik harita adı verilen haritaya aktarılmaktadır ve bu, uzun dönemde yavruların metabolizmasını ve hastalıklarını etkilemektedir. Epigenom, bir aç-kapa anahtar gibidir ve çevresel etmenlerden etkilenir; çoğu zaman özellikle diyabet ve kanser gibi hastalıklarla ilişkilidir. Epigenom, genlerin açılıp kapanma biçimlerini etkiler ve bu sayede, bilgilerin gelecek nesillere nasıl aktarıldığını belirler.

Her ne kadar uzun bir süredir sperm gelişimi sırasında epigenomda büyük bir silinme ve yeniden gelişme olduğu biliniyorsa da, bu araştırma spermlerin gelişim haritasıyla birlikte aynı zamanda babanın çevresine dair anısal bilgileri ve hatta diyeti ile yaşam biçimiyle ilgili seçimlere yönelik bilgileri taşıdığını gösterdi. Kimmins şunları söylüyor:

Araştırmamız babaların ağızlarına ne koyduklarına, ne içtiklerine, hangi dumanı soluduklarına dikkat etmeleri gerektiğini gösteriyor. Unutmamalılar ki onlar gelecek nesillerin bakıcılarıdırlar. Eğer her şey umduğumuz gibi giderse, şimdi bir doğum kliniği ile çalışmak istiyoruz. Böylece erkeklerin diyetleri, kiloları ve bu bilgilerin yavruların sağlıkları ile nasıl ilişkilendiğini görebileceğiz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
30
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 42
  • İnanılmaz 32
  • Merak Uyandırıcı! 13
  • Muhteşem! 9
  • Bilim Budur! 9
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Umut Verici! 4
  • Korkutucu! 4
  • Grrr... *@$# 3
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 1
  • İğrenç! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 16/04/2024 19:35:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1775

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Özellikler
Primatlar
Alzheimer
Yapay Seçilim
Epidemik
Canlı
Fotoğraf
Komplo
Kanser
Evrimsel Antropoloji
Bağışıklık
Karar
Karbon
Doğa Yasası
Madde
Covıd-19
Normal Doğum
Hastalık
Sosyal Medya
İklim
Yeni Koronavirüs
Yıldızlar
Karanlık Madde
Regülasyon
Zaman
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. University, et al. Epigenetik Alanında Bir Keşif Daha: Babanız Ne Yerse, O Olursunuz!. (12 Aralık 2013). Alındığı Tarih: 16 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1775
University, M., Bakırcı, Ç. M. (2013, December 12). Epigenetik Alanında Bir Keşif Daha: Babanız Ne Yerse, O Olursunuz!. Evrim Ağacı. Retrieved April 16, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1775
M. University, et al. “Epigenetik Alanında Bir Keşif Daha: Babanız Ne Yerse, O Olursunuz!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 12 Dec. 2013, https://evrimagaci.org/s/1775.
University, McGill. Bakırcı, Çağrı Mert. “Epigenetik Alanında Bir Keşif Daha: Babanız Ne Yerse, O Olursunuz!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 12, 2013. https://evrimagaci.org/s/1775.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close