Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Elon Musk'a Göre, Gelecek Nasıl Görünecek?

Elon Musk'a Göre, Gelecek Nasıl Görünecek?
5 dakika
2,516
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 6 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

TED'in baş sorumlusu Chris Anderson ile seri girişimci ve gelecek-inşaatçısı Elon Musk; Los Angeles, Hyperloop, Tesla ve SpaceX'in altına tüneller kazdığı yeni projesini ve dünyanın nasıl görünebileceğiyle ilgili hayallerini konuştu.

Konuşmanın dikkat çekici unsurları aşağıda derlendi.

Tüm Reklamları Kapat

Röportajdan Sorular ve Cevaplar

Neden Sıkıcısın? (Bu, "Sıkıcı Şirket"e ithafen bir şakadır)

Musk, yeni projesi Sıkıcı Şirket'i [E.N. Musk'ın şirketlerinden birisi olan ve tünel açma konusunda uzmanlaşan Boring Company'nin ismindeki "boring" sözcüğü İngilizcede hem "sıkıcı" hem de "tünel/delik açma" anlamına geliyor.] şöyle tanımlıyor:

Trafik yoğunluğunu dindirmek amacıyla Los Angeles'ın altına bir çukur kazarak 3 boyutlu bir tünel şebekesi oluşturuyoruz.

Musk, bu sistemin nasıl gözükeceğine dair gösterdiği videoda; elektrikli araba pateni eklentili asansör, sokak seviyesinden dik bir şekilde yer altındaki tünele iniyor. Tünelde hız limiti yok ve araba patenleri saatte 200 km hıza ulaşacak şekilde tasarlanmış. Musk bunu özetliyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu, Westwood'dan LAX'a (ki arabayla 19 dakika) 5-6 dakikada ulaşılabilirsin demek.

Uçan Arabalar Neden Daha İyi Bir Çözüm Değil?

Ben roket yapıyorum yani uçan şeylerden hoşlanırım ancak uçan arabaları çetrefilli kılan bir gürültü problemi var. Eğer bir şeyler kafanın tepesinde uçuyorsa bu, kaygı verici bir durumdur. "Jant kapağına bakım yaptırdılar mı yoksa gelip bir giyotin gibi başımı mı uçuracak?" dedirtir.

Bu Tüneller Hyperloop'a Nasıl Bağlanacak?

Hyperloop test şeridi büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nından sonra dünyadaki en büyük ikinci vakum haznesi.

Geliştirmeyi önerdikleri ulaşım sistemi, insanları ileri götürüp kapsülümsü tekerleklerle vakum içerisinde naklediyor ve tüneller vakum yaratmak için mükemmel bir ortam yaratıyor.

İhtiyatlı bir iyimserlik ile söyleyebiliriz ki, dünyanın en hızlı sürat treninden daha hızlı olacak.

Tesla'da Ne Oluyor?

"Tesla Model 3, Haziran 2017'de geliyor." diyor Musk ve özel bir niteliği olacak: oto-pilot. Sadece pasif optik kameralar ve GPS kullanarak -LIDAR olmadan- otomatik sürüş yapabilecek.

Kameraları bir kere görüntü için çözdün mü otonomi hallediliyor, görüntüyü çözemezsen de başka bir yolu yok. Sadece kameralarla süper insan olabilirsin.

Musk, Tesla'nın 2017'nin sonuna dek tamamen oto-pilot ile ülkeyi bir ucundan diğer ucuna (Los Angeles'tan New York'a) yolculuğunu tamamlayabilmesini hedefliyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

2017'nin kasım veya aralık ayında, Kaliforniya'daki bir otoparktan New York'taki bir otoparka tüm yolculuk boyunca araca hiç dokunmadan gidebiliyor olmalıyız.

Tesla'da yenilikler devam ediyor: Musk'ın muzip bir fotoğrafla ortaya çıkardığı bir pikap kamyonet. Ağır iş için elverişli, uzun menzilli elektrikli kamyonet, ağır yük kamyonculuğunu hafifletmek anlamına geliyor.

Tesla Kamyonet ile elektrikli kamyonun dönme momentumunun tüm yarı dizel motorlardan daha fazla olduğunu göstermek istiyoruz. Halat çekme yarışı yapsaydınız; Tesla Kamyonet, yarı dizel motoru yokuş yukarı çekerdi. Ayrıca Tesla Kamyonet çevik olacak, etrafta bir spor arabası gibi sürülebilir.

Elektrikte Başka Neler Oluyor?

Musk gelecekteki ev tasarımıyla ilgili konuşurken, garaj yolunda Tesla ile bir evin konsept fotoğrafını gösteriyor; evin bir tarafında Powerwall (Tr: "Güç duvarı") ve tepesinde Güneş Cam Çatısı... Musk, ABD'deki çoğu evin çatısının evin tüm ihtiyaçlarını gidermek için yeterli güneş paneli alanına sahip olduğunu söylüyor.

Nihayetinde neredeyse tüm evlerde güneş paneli olacak. Bundan hemen 15 yıl sonra güneş paneli olmayan bir ev olağandışı kalacak.

Evlerimiz ve arabalarımız için gerekli tüm enerjiyi depolayabilmek için Musk, lityum-iyon akü üzerine büyük bir bahis oynadı. Sparks, Nevada'daki Gigafactory ile ilgili bir tartışmada Musk, iri elmas şeklinde lityum-iyon akü fabrikasından ve gelecekte enerjinin nasıl depolanacağından bahsediyor.

Arkasında Lityum-iyon aküleri pompalayan fabrika videosu oynarken Musk diyor ki:

Maksimum hızda çalışıyorken hızla tekrarlanan elektronik bir flaş olmaksızın hücreleri göremezsiniz.

Enerji üretmek ve kullanmaktan pişmanlık duymayacağımız bir gelecek için dünyaya enerji verecek böyle 100 civarı fabrikaya ihtiyacımız olacak.

Tüm Reklamları Kapat

Tesla, 2017'nin sonuna doğru kuracağı diğer dört fabrikanın konumlarını açıklamayı planlıyor. (...) Küresel bir pazara hitap edebilmeye ihtiyacımız var.

Musk, böylece yeni fabrikaların dünyaya yayılacağına dair ipucu veriyor.

Hadi SpaceX'ten Bahsedelim!

TED2013'te Musk, yeniden kullanılabilir roketler inşa etme hayalinden bahsetti. Bu hayalini dokuz başarılı kalkış ve iniş yapan Falcon 9'un başarısıyla fark ettiğini belirtti. 2017 yılının başlangıcında, kullanılmış bir roket ikinci görevini de başarıyla tamamlayarak tarihte bir ilki gerçekleştirdi. Musk görüşlerini şöyle ifade etti:

Bu yeniden uçurmanın zaten söz konusu olduğu bir ortamda, ilk defa eski bir güçlendiricinin tekrar uçurulması. Yeniden kullanılabilirlik eğer bir uçak ya da araba gibi süratli ve tamamlanmışsa yararlıdır. Hava aracını uçuşlar arasında Boeing'e götürmezsin.

Peki Ya Mars?

Musk, büyük roketin 40 katlı bir bina boyutunda olacağı yönündeki planları göstererek Mars'a gitmenin neleri gerektirdiğini anlatıyor.

Bu yapı için sıkıştırılma oranı Satürn V Ay roketininkinden dört kat daha fazla, yani insanlığın şimdiye dek yarattığı en büyük roket. 747'lerin birimiyle bu sıkışma tüm motorları çalışan 120 tane Boeing 747'ye eşit. Roket o kadar büyük ki tamamen dolu bir 747'yi kargo olarak alabilir. Şu anda geniş gözükse de gelecekteki uzay teknolojisi bunu sandal gibi gösterecek.

Ve ne zaman bunu görmeyi umabiliriz? Musk, Gezegenlerarası Ulaşım Sistemi Spacex'in inşa edilmesinin 8-10 sene alacağını açıkladı. "İç hedeflerimiz daha hırçın." dedi Musk.

Tüm Reklamları Kapat

Sabah kalkıp yaşamak için sebepleriniz olmak zorundadır. Neden yaşamak istiyorsun? Anlamı ne? Sana ne ilham veriyor? Gelecekle ilgili neyi seviyorsun? Eğer gelecek orada yıldızların arasında multi-gezegen bir tür olmayı dahil etmiyorsa ben bunu inanılmaz derecede üzücü buluyorum.

Ama Neden Dünya'da Bu Kadar Sorun Varken Mars'a Gitmekle Alakalı Projelerle Çalışıyorsunuz?

Sürdürülebilir enerji gereklilikten ötürü ne olursa olsun yapılacak.

Eğer sürdürülebilir enerjiniz yoksa, bu sürdürülemez enerjiniz olduğu anlamına gelir... Tesla gibi bir şirketin temel değeri sürdürülebilir enerjinin geliştirilmesinde onun yokluğunda olacağından daha büyük bir ivme derecesiyle ilerlemektir.

Ama multi-gezegen bir tür olmaya başlamamız kaçınılmaz. Uzay alanındaki gelişmeye bakarsanız 1969'da aya birini gönderebildik. Sonrasında sadece, insanları alçak yörünge götürebilen uzay mekiğini yaptık. Şimdi hiç kimseyi yörüngeye göndermiyoruz. Trend bu, olduğu yerde sayıyor. Teknolojinin otomatikman geliştiğini düşündüğümüzde yanılıyoruz. Bilim ancak birçok insan daha iyisini yapmak için çok çalıştığında gelişiyor.

Motivasyonunuz Nedir?

Güzellik ve ilhama kuşkusuz yeterince değer verilmiyor ancak açık olmak isterim ki hiç kimsenin kurtarıcısı olmaya çalışmıyorum. Sadece gelecekle ilgili düşününce üzülmemeye uğraşıyorum.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: TED | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 23:56:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5162

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Greene, et al. Elon Musk'a Göre, Gelecek Nasıl Görünecek?. (29 Haziran 2017). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5162
Greene, B., Elmacıoğlu, S., Bakırcı, Ç. M. (2017, June 29). Elon Musk'a Göre, Gelecek Nasıl Görünecek?. Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/5162
B. Greene, et al. “Elon Musk'a Göre, Gelecek Nasıl Görünecek?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Selenay Elmacıoğlu, Evrim Ağacı, 29 Jun. 2017, https://evrimagaci.org/s/5162.
Greene, Brian. Elmacıoğlu, Selenay. Bakırcı, Çağrı Mert. “Elon Musk'a Göre, Gelecek Nasıl Görünecek?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Selenay Elmacıoğlu. Evrim Ağacı, June 29, 2017. https://evrimagaci.org/s/5162.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close