Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Egzozom Nedir?

Kanserden Diyabete Kadar Birçok Hastalığın Arkasındaki Kesecikler!

6 dakika
3,609
Egzozom Nedir?
Tüm Reklamları Kapat

Aşılmaz denilen dağları deliyorlar. Geçilmez denilen okyanuslarda yüzüyorlar. Yürünmez denilen çöllerde koşuyorlar. Onlar kim mi? Onlar en mükemmel kargo şirketi! Onlar en mükemmel iletişim aracı! Onlar... Onlar... Onlar, egzozomlar (İng: exosome)!

Kardeşinizin böbreğinde ciddi bir sorun olduğunu düşünün. Ne yaparsınız? Direkt böbreğinizi vermek istersiniz. Şartlar uyarsa da verirsiniz değil mi? Çünkü o sizin en yakınınızdır. Düşünme yeteneğinizi bile seve seve devre dışı bırakırsınız onun için. Hücreler de sizden çok farklı değildir! 

Bir örnek verelim; Bildiğiniz gibi bazı sinir hücrelerimizin etrafında miyelin kılıf denen bir yapı var. Bu, çevresel sinir sistemimizde yani baş ve omurilik hariç tüm bedenimizdeki sinir hücrelerinde, biyoloji derslerinde hep duyduğumuz Schwann hücreleri tarafından yapılıyorlar. Ayrıca hatırlarsınız, miyelin kılıfların arasında Ranvier boğumu denen boşluklar da vardır. Uyarı, oradaki boğumlardan geçerken sıçrayarak ilerler ve böylece ileti hızlı bir biçimde gerçekleşmiş olur. Diyelim ki nöronlardan birinin aksonunda (kuyruğunda) bir sıkıntı oldu. Zarda bir parçalanma veya herhangi bir diğer sıkıntı... Akson ile etle tırnak gibi olan Schwann hücresi aksona yardım eder mi? Yoksa oralı olmayıp, olan biteni uzaktan mı seyreder? Belki birçoğunuzu şaşırtacak; ancak Schwann hücresi tıpkı sizin yapacağınız gibi, "kardeşine" yardımı esirgemez; çünkü "bilir" ki, o giderse kendi de gider. İnsanlığın bir türlü anlayamadığını anlayıp, "bilir" ki birlikten kuvvet doğar. 

Tüm Reklamları Kapat

Miyelinsiz ve miyelinli nöronlar
Miyelinsiz ve miyelinli nöronlar
Wikimedia

Elbette "bilir" dediğimize bakmayın, hücreler herhangi bir şeyi sizin bizim gibi "bilemezler"; ancak evrimsel süreçte edindiğimiz genler, onların belirli durumlarda ne tip tepkiler göstereceğini belirler. Dışarıdan bakan bizler, onların düşünüp taşınarak karar aldığı sanrısına kapılırız; çünkü evrimsel süreçte kademeli olarak genlerimize işlenen şeylerin tarihini bir bakışta anlayamayız. 

Peki Schwann hücresi aksona nasıl yardım etmektedir? Bu hücreler, aksonda hasar olduğunda hemen altında bulunan kardeşine egzozom gönderir. Bu egzozom nedir, içinde ne bulunur diye sorabilirsiniz. Ne yok ki! Ribozomlar, mRNA’lar, lncRNA’lar, miRNA’lar hatta DNA parçacıkları! Yani Schwann hücreleri o akson yaşasın diye, tıpkı sizin böbreğinizi vereceğiniz gibi, onlar da kendi "böbreklerini" veya herhangi bir organın organel karşılığı olan "ribozomlarını" veriyorlar. “Kardeşim al sen bunu, işini gör, geri istemez!” diyerek... Ve bununla birlikte daha bir çok protein ve genetik ürün de gönderiyorlar!

Egzozomlar ve Hastalıklar

Yazımızın başlığında hastalıklardan söz ettik. Egzozomların hastalıklardaki rolü nedir? Hemen ona bir bakış atalım:

Tip 1 Diyabet

Örneğin meşhur Tip 1 Diyabet hastalığına bakacak olursak... Bu hastalığın genel olarak kabul edilen nedeni beta hücrelerini, vücudun bağışıklık sisteminin yabancı olarak algılaması ve bağışıklık hücrelerimizin beta hücrelerine savaş açıp yok etmesidir. Hep ana nedenin bu olduğu sanılmıştır; araştırmalar da buna göre şekillenmiştir. Ancak 2014 Mart’ında Rahman ve arkadaşları, konuya bambaşka bir yaklaşım getirdiler ve şunu buldular: Aslında beta hücrelerinin kendisi bozuk değil! O beta hücrelerinin bulunduğu adacıklarda, beta hücrelerinin ve diğer endokrin hücrelerin özleri, yani kök hücreler bozuk! Çevresine salgıladığı, yangı tepkimesine neden olacak proteinlerle (ve elbette bu proteinler egzozomlar içerisindedir), yani bağışıklık hücrelerini harekete geçirecek proteinleri içeren egzozomlar ile Langerhans adacığında bir problem var uyarısı vermektedirler. Daha sonra bağışıklık hücrelerimiz hücre ayırt etmedikleri için adacıkta kök hücrelerle beraber beta hücrelerinin de sonunu getirip, onları da yok etmektedir. Kurunun yanında yaş da yanar misali... Ne kök hücre kalır geriye ne de beta hücresi. E kim üretecek insülüni? İşte tam olarak bu nedenle hastanın modern bilim ve teknoloji sayesinde üretebildiğimiz insülini iğne yoluyla alması gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

FDA

Kanser

Kanserde de çok önemli bu exosome’lar. Kanser kök hücrelerinden kanser kitlesi, yani tümör nasıl oluşur, hiç düşündünüz mü? Oluşan kanser kök hücresi, çevre sağlıklı hücreleri de kendine benzetebilmek için egzozomlar içinde onların epigenetik sürecini etkileyecek birtakım maddeler üretir. Bu noktada özellikle de miRNA’lar önem kazanmaktadır. Bu RNA yapısı sayesinde kanser kök hücreleri hem çevre dokuda kendi yayılmasını sağlayacak ortamı ayarlamaktadır, hem de kendine yeni kardeş kanser hücreleri edinmektedir. Çünkü egzozomlar kaleyi içten fethetmeyi becerebilen yapılardır. Adeta "Truva Atları" olarak bile düşünülebilir; çünkü tıpkı efsanenin söylediği gibi bir kesecik içerisinde kimyasalları rakip bölgeye taşırlar! 

Egzozomlar Neden Bu Kadar Etkili?

İlk olarak, bu keseciklerin boyutları çok küçüktür. Genel olarak boyutları 50-100 nanometre arasında değişmektedir. Bir hücrenin boyutlarının mikronlarla ifade edildiği düşünülecek olursa, ne kadar küçük oldukları anlaşılabilir. Küçük olmaları şu anlama gelmektedir: En başta dediğimiz gibi bunlar "aşılmaz denilen dağları delerler" diye. Evet, egzozomlar bizim meşhur ve geçilmesi zor Kan Beyin Bariyeri ve Kan Testis Bariyeri dediğimiz yerlerden bile geçebilmektedirler. 

Bu, çok ilginç bir durum doğurmaktadır. Kandan testislere geçebilen egzozomlar, bir vücutta olan bitenlerle ilgili verileri üreme hücrelerine aktarıyor olabilir! Bu da, evrimsel aktarımın sadece genetik yollarla değil, epigenetik yollarla da olduğunu gösteren bir diğer bulgu olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü egzozomlar yeni bulunan bulgulara göre kanımız içerisinde günlerce parçalanmaya uğramadan dolaşıyor ve neredeyse tüm dokularımızdaki neredeyse tüm hücrelere etki etmektedirler. Yani egzozomların etkisi sadece çevredeki hücrelere değil, ayak baş parmağından saç köküne kadar her yeri içermektedir. Yani bu bariyerleri geçebilmesi ve içinde bin bir çeşit olumlu veya olumsuz maddeler taşıyabilmesi berbat beslenen bir annenin kanında üretilen olumsuz etkileyici egzozomların gidip yumurtasını etkilemesi, onun genetiğini olmasa da epigenetik sürecini değiştirmesine neden olabilir. Kesin olmaktadır diyemiyoruz; çünkü bunlar halen araştırılmakta olan konulardır. 

Benzer bir durum, erkeklerin sperm ana hücresi için de geçerlidir. Sertoli hücrelerinin oluşturduğu Kan Testis Bariyeri’ni geçen egzozomların hem sperm ana hücresine, hem de spermin kendisine doğrudan etki edip onun genetik işleyişini bozarak veya değiştirerek evrimsel sürece katkı sağlıyor olabilir!

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Geleceğin İlaç Taşıyıcıları!

Son bir örnek daha verelim: Egzozomlar geleceğin ilaç taşıyıcıları olarak da görülmektedirler! Diyelim ki aspirin veya bir kemoterapi ilacı aldığınızı düşünün. Bu ilaçların birçoğu, vücudun her köşesine dağılır ve gerekli-gereksiz birçok noktada etkilerini gösterirler. Bu sebeple, aslen istenen noktada da etkisini gösterdiğinden emin olmak için yüksek dozda ilaç almamız gerekir. Egzozomların kanda uzun süre kalabildiğinden söz etmiştik. İşte eğer ki egzozomların zarına, istediğiniz hücreye özel bir almaç (reseptör) takacak ve verilmesi gereken ilacı egzozom içerisine yerleştirip kandan verebilecek olursanız, hem çok daha az kimyasal madde kullanmış olursunuz, hem de doğrudan ve sadece istediğiniz hücreye o ilacın ulaşma olasılığını arttırırsınız. İşte bu nedenle egzozomlar "en güvenilir kargo şirketi" olarak görülmektedirler. 

Sonuç

Egzozomlar bilim camiasında çok yaygın olarak çalışılan konulardan birisidir. En önde gelen araştırmalar arasında, kandaki egzozomlar içerisinden miRNA toplayıp, hangi miRNA’ların artıp azaldığına bağlı olarak hastalık tespit etme çalışmaları bulunmaktadır. Kök hücreden bir hücreye farklılaştırmada da aynı şekilde egzozomlar kullanılmaktadır. Hücrenin içinde egzozomların nasıl oluştukları halen net olarak bilinmiyor. Özellikle de egzozomun içine koca sitoplazmadaki çeşit çeşit miRNA, lncRNA veya mRNA varken, hangilerinin gireceğine ne karar veriyor, ne tip moleküler mekanizmalar çalışıyor, bunlar nasıl paketleniyor, vb. sorular halen bilinmeyen konular. Belki de okurlarımız arasında bulunan geleceğin bilim insanları, bu soru işaretlerini giderecek, insanlığın genetik algısını yeniden yapılandırabilecek bulgulara imza atacaklardır.

Not: Bu yazı ilk olarak "Neden Hiçbir Şey Yerine Bir Şeyler Var" isimli blogda yayınlanmıştır. Ancak blog, sonradan yayından kaldırılmıştır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 10/01/2025 04:43:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4862

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Wuhan Koronavirüsü
Biyoçeşitlilik
Nükleer
Karanlık Enerji
Venüs
İspat Yükü
Sosyal
Anne
Bilim Tarihi
Ekosistem
Sinir Sistemi
Mit
Hastalıkların Tedavisi
Şehir Hastanesi
Model
Besin Değeri
Yeme
Ana Bulaşma Mekanizması
Google
Balıkçılık
Ateş
Dişler
Tüyler
Sahtebilim
Analiz
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Coşkun, et al. Egzozom Nedir?. (2 Ocak 2017). Alındığı Tarih: 10 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4862
Coşkun, E., Bakırcı, Ç. M. (2017, January 02). Egzozom Nedir?. Evrim Ağacı. Retrieved January 10, 2025. from https://evrimagaci.org/s/4862
E. Coşkun, et al. “Egzozom Nedir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 02 Jan. 2017, https://evrimagaci.org/s/4862.
Coşkun, Ediz. Bakırcı, Çağrı Mert. “Egzozom Nedir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 02, 2017. https://evrimagaci.org/s/4862.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close