Düzenli Kakao Tüketimi Beyne İyi Geliyor!
Bu haber 7 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Çikolatanın bize iyi geldiği yeni bir fikir değil. Bu konuyla ilgili geçmişte birçok çalışma yapıldı. Ancak bir grup İtalyan araştırmacı özellikle kakao flavanollarının tüketiminden hemen sonra ve daha uzun bir süre sonra beyinde ne olduğu ile ilgili mevcut çalışmaların toplu bir analizini yaptılar. Bu çalışma, kakao flavanollarının beynin önemli kısımlarında kan akışını arttırdığını, işler belleği, dikkat süresini geliştirdiğini ve hatta görsel canlandırma sürecini hızlandırdığını ortaya çıkardı.
Bu etkilerin genç ve sağlıklı yetişkinler üzerindeki gücü, ancak bilişsel testler aracılığıyla anlaşılabilir. Uzun süre düzenli kakao tüketiminin beynin yaşa bağlı bilişsel kısmı etkilediği ve özellikle halihazırda hafif bilişsel zayıflama yaşayan ileri yaşta yetişkinlerin performansını arttırdığı ve bilişsel zayıflamaya karşı da koruduğu ortaya çıkmıştır. L’Aquila Üniversitesi’nden Valentina Socci ve Michele Ferrara şöyle diyor:
Bu sonuç kakao flavanollarının bilişsel performansı arttırarak zaman içinde bilişi koruma potansiyelini ortaya çıkarmıştır. Altında yatan mekanizmaya bakarsanız, kakao flavanollarının kalp ve damar sağlığı için yararlı etkileri olduğunu görürsünüz ve bu flavanollar hipokampüsün dentat jirusunda serebral kan seviyesini artırabiliyor. Bu yapı kısmen yaşlanmadan etkilenir ve bu yüzden insanlarda yaşa bağlı hafıza düşüşlerinin potansiyel kaynaklarıdır.
Eğer bu, en yakın markete gidip bulabildiğiniz en büyük çikolatayı almak için yeterli bir sebep değilse şunu da dinleyin: Özellikle kadınların uykularını alamadıkları bir geceden sonra kakao tüketmesi, uykusuzluğun negatif etkilerini dengeleyip bilişsel işlevi de geliştirdiği de ortaya konmuştur.
Bilim insanları kakao flavanolları ‘insan bilişini korumak ve farklı türlerde biliş zayıflamalarına (uyku yoksunluğundan ya da yaşa bağlı doğal bir düşüş) karşı savaşmak için yeni bir ‘hastalığı önleyici ve tedavi edici gıda’ olarak kullanılabileceğini öneriyorlar.
Tabii ki düzenli kakao ve çikolata alımının bilişsel işlevde zaman içinde yarar sağladığını; ancak şekerli ve sütlü çikolatanın aşırı tüketiminin dezavantajının da olduğunu hatırlatıyorlar. Bitter çikolatanın flavanol bakımından çok zengin bir kaynak olduğunu belirtip, kendilerinin de her gün biraz bitter çikolata yediklerini söylüyorlar. Belki siz de öyle yapabilirsiniz
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 16
- 8
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: IFLS | Arşiv Bağlantısı
- V. Socci, et al. (2017). Enhancing Human Cognition With Cocoa Flavonoids. Frontiers in Nutrition. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:17:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5171
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in IFLS. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.