Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Duygusal ve Sosyal Zeka Nasıl Geliştirilir?

2 dakika
12,901
Duygusal ve Sosyal Zeka Nasıl Geliştirilir? Unsplash
Tüm Reklamları Kapat

Duygusal zeka, hissedilen duyguları başkalarına doğru bir şekilde iletme yeteneği, başkalarının duygusal mesajlarını "okuma" yeteneği ve duyguların deneyimini ve ifadesini düzenleme ve kontrol etme yeteneği gibi bir dizi duygusal beceriyle temsil edilen zeka türüdür. Bu konuyla ilgili kapsamlı bir yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Sosyal zeka ise, insanları ve sosyal durumları anlama konusunda genel bir bilgi ve beceri olarak düşünmek mümkündür. Bazı insanlar bunu "sağduyu" veya "pratik zeka" şeklinde adlandırabilir; kimiyse bunu sadece "nezaket" olarak algılayabilir. Sosyal zeka unsurlarının örnekleri şunları içerir:

  • Konuşma becerileri: Ne söyleyeceğinizi, nasıl söyleyeceğinizi bilmek ve konuşurken dilinizin dolaşmamasıdır.
  • Sosyal roller ve konuşulmayan sosyal normlar hakkında bilgi: Bunu, sosyal etkileşimlerde "oyununu nasıl oynayacağınızı bilmek" olarak düşünün.
  • Etkili dinleme becerileri: İyi bir dinleyici olmak sadece başkalarıyla bağlantı kurmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda diğer kişinin etkileşimdeyken iyi hissetmesini sağlar.
  • İzlenim yönetimi becerileri: Başkalarına gösterdiğiniz imajı kontrol etmek ile özgün olmak arasında hassas bir denge kurmaktır.
  • Diğer insanları neyin "tetiklediğini" anlamak: Başkalarının davranışlarına uyum sağlamak ve nereden geldiklerini bilmek için başkalarının koşullarını anlayabilmektir.
  • Sosyal öz-yeterlik: Başkalarının yanında rahat hissetmek ve başkalarıyla etkileşim kurma yeteneğinize güven duymaktır.

Duygusal ve Sosyal Zekanızı Nasıl Geliştirirsiniz?

Aşağıda, duygusal ve sosyal zekanızı geliştirmenize yardımcı olacak bir dizi yöntem bulacaksınız:

Tüm Reklamları Kapat

  • İnsanları gözleyin. Başkalarını gözlemenin değerini öğrenin. Başkalarının ses tonu, yüz ifadeleri, vücut hareketleri ve duruşundaki ince görsel ipuçlarına dikkat edin.
  • Kendi duygusal davranışınızın daha fazla farkında olun. Örneğin, bazı insanlar bu duyguları yaşamadıklarında veya gönderdikleri duyguların farkında olmadıklarında bile kızgın (ya da mutlu) görünme eğilimindedirler. Duygularınızı başkalarına nasıl ilettiğiniz konusunda geri bildirim alın.
  • Ayaküstü konuşma yapmayı öğrenin. Konuşma becerileriniz üzerinde çalışın. Sırada veya toplu taşıma araçlarında beklerken yabancılarla sohbet başlatma alıştırması yapın. Sohbeti, iki taraf için de ilginç ve sosyal olarak ödüllendirici hale getirmeye çalışın.
  • Topluluk önünde konuşma pratiği yapın. Konuşma pratiği yapma fırsatları sunan bir kursa katılmayı veya Toastmasters gibi bir gruba katılmayı düşünün.
  • Bir oyunculuk veya doğaçlama dersi alın. Meslek yüksek okulları ve tiyatrolar genellikle oyunculuk ve doğaçlama dersleri verir. Rol oynamak veya doğaçlama sohbetler yapmak zorunda kalmak, hem duygusal hem de özellikle sosyal zekayı geliştirmek için iyi stratejilerdir.

Bu "zekaların" altında yatan duygusal ve sosyal beceriler, sosyal etkileşimde ve birçok işte veya liderlik pozisyonunda başarı için gereken temel yapı taşlarıdır. Bu becerileri geliştirmek, genel duygusal ve sosyal zekanızı artıracaktır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
58
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 43
  • Tebrikler! 31
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 12
  • Muhteşem! 10
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • İnanılmaz 4
  • Bilim Budur! 3
  • Güldürdü 3
  • Üzücü! 3
  • Grrr... *@$# 2
  • İğrenç! 2
  • Korkutucu! 2
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Psychology Today | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 07:07:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12584

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. E. Riggio, et al. Duygusal ve Sosyal Zeka Nasıl Geliştirilir?. (5 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12584
Riggio, R. E., Selamet, G., Bakırcı, Ç. M. (2022, October 05). Duygusal ve Sosyal Zeka Nasıl Geliştirilir?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/12584
R. E. Riggio, et al. “Duygusal ve Sosyal Zeka Nasıl Geliştirilir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Gökalp Selamet, Evrim Ağacı, 05 Oct. 2022, https://evrimagaci.org/s/12584.
Riggio, Ronald E.. Selamet, Gökalp. Bakırcı, Çağrı Mert. “Duygusal ve Sosyal Zeka Nasıl Geliştirilir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Gökalp Selamet. Evrim Ağacı, October 05, 2022. https://evrimagaci.org/s/12584.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close