Düşünmenin Temel Prensipleri: Düşünceler Arasında Yolumuzu Nasıl Buluruz?
İnsanlar nasıl düşünürler? Beyin deyince aklımıza gelen en temel sorulardan biridir bu belki de. Buna rağmen insanlık olarak yakın zamana kadar cevaba yaklaşmaktan çok uzaktık. Fakat Almanya’daki Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences (MPI CBS) araştırmacıları ve Norveç'te aralarında Nobel ödülü adayını da bulunduran Kavli Institute for Systems Neuroscience araştırmacıları bu sorunun yanıtına bir adım daha yaklaşmamızı sağladılar. Araştırmacılar beynin bilgileri saklama sisteminin onları belirli bilişsel alanlara yerleştirmek olduğunu, geri çağırmak istediğimizde ise haritada yönümüzü bulur gibi bu bilgileri boyutsal bir alanda arayıp bulduğumuzu düşünüyorlar.
Bunu şöyle hayal edebilirsiniz: Sizden ailenizdeki insanları uzunluklarına göre sıralamanızı istesem bunun için beyninizdeki insana dair bilgiler apartmanının 2. katına çıkıp uzunluk bilgilerine ulaşıyorsunuz. Aile üyelerinizi cana yakınlıklarına göre sıralamanızı istesem bunun için aynı apartmanın 3. katına çıkıp cana yakınlık bilgilerine ulaşıyorsunuz. Oysa size aslanın mı, yoksa panterin mi daha uzun yaşadığını sorsam tamamen farklı bir binaya gittiğinizi öngörüyorum.
Farklı konulardaki bilgi kodlamaları için beynin farklı alanlarının kullanılması şaşırtıcı olmasa da araştırmacıların bu konudaki çarpıcı keşifleri, beynin farklı alanlarındaki bilgilere ulaşılırken gerçekten yer-yön bulmada kullandığımız hücrelerin kullanılmasıdır.
Bu hücreler yer belirleme hücreleri ve grid hücreleridir. Yer belirleme hücreleri daha önce hiç görmediğimiz bir yerle karşılaştığımızda aktif hale geçip bulunduğumuz yerin haritasını çıkarmamızı sağlar. Grid hücreleri ise yine navigasyon ve başlıca bedenin uzaydaki yerini belirlememizde görev alır. Örnek vermek gerekirse bir fare bir odada dolaşıp yemek ararken odanın farklı köşelerinde bulunduğu her an için beyninde farklı grid hücreleri aktifitir ve bu birbirinden farklı olan aktiviteler odanın her köşesinde bulunduğunda yaşadıkları ile birlikte kaydedilir. Böylece odanın kuzeydoğusundaki köşesinde yemek bulduğunda o anda aktif grid hücreleri aklında yer eder ve bir daha karnı acıktığında yemeğe ulaşmak için kendi bedenini odanın o köşesinde olacak şekilde konumlandırır.
Bu hücreler insanlarda da aynı şekilde çalışmaktadır ve şaşırtıcı bir şekilde sadece uzaydaki konumumuzu bildirmede değil, yeni bilgiler öğrenirken de aktiftir! İşte bu, araştırmacılarımızı bilgileri beynimize koordinatlar şekilde kodladığımızı düşünmeye yöneltmiştir. Düşünce boyutlarımız arasında yolumuzu bulmak için kullandığımız hücreler, gerçek dünya üzerinde yolumuzu bulmak için kullandığımız hücrelerle aynıdır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 18
- 13
- 8
- 7
- 6
- 6
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- Türev İçerik Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
- Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences. Navigating Our Thoughts: Fundamental Principles Of Thinking. (8 Kasım 2018). Alındığı Tarih: 9 Aralık 2018. Alındığı Yer: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 17:15:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7496
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.