Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Düşük Ağrı Eşiğine Sahip Olmak, Neandertaller'den Kalan Genetik Bir Miras Olabilir!

Düşük Ağrı Eşiğine Sahip Olmak, Neandertaller'den Kalan Genetik Bir Miras Olabilir! Flickr, Rowan Millar
2 dakika
7,207
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ağrı, potansiyel olarak zararlı etkenlerin vücudumuzun çeşitli bölgelerini etkilediğinde aktifleşen özel sinir hücreleri aracılığıyla sağlanmaktadır. Bu sinir hücreleri, ağrıyı tespit eden ve beyine gönderen elektriksel impuls (E.N. : İmpuls, uyarma sonucu bir sinir teli boyunca meydana gelen kimyasal ve elektriksel değişikliklerdir) başlatılmasında önemli bir rol oynayan özel bir iyon kanalına sahiptir. Yeni bir araştırmaya göre, bu iyon kanalının Neandertaller varyantını miras alan insanlar daha fazla acı hissetmektedir.

Yüksek kaliteli bazı Neandertal genomlarına sahip araştırmacılar, Neandertaller'in birçoğunda veya hepsinde mevcut olan genetik değişiklikleri tanımlayabiliyor ve günümüz insanlarında ortaya çıkan fizyolojik etkilerin kökenlerini araştırabiliyorlar. Bu tür değişiklikleri taşıyan genlerden birisini inceleyen bilim insanları, özellikle Orta Amerika, Güney Amerika ve Avrupa'dan bazı insanların, ağrı hissini başlatan bir iyon kanalını harekete geçiren bir genin Neandertal bir varyantı miras aldıklarını buldular.

Tüm Reklamları Kapat

Almanya'daki Neandertal Müzesi'ndeki, Neandertal adam ve kadın modeli.
Almanya'daki Neandertal Müzesi'ndeki, Neandertal adam ve kadın modeli.
Wikimedia

Araştırmacılar, Birleşik Krallık genelinde yapılan büyük bir nüfus çalışmasından elde edilen verileri kullanarak, bölgedeki insanların iyon kanallarının Neandertal varyantını taşıdığını ve bunun daha fazla acı hissedilmesine sebep olduğunu gördüler. Max Planck Enstitüsü'nde araştırmacı olan ve çalışmanın baş yazarlarından Hugo Zeberg araştırma hakkında şunları söylüyor:

İnsanların ne kadar acı çektiğini belirleyen en büyük faktör yaşlarıdır. İyon kanalının Neandertal varyantını taşımak, sekiz yaş büyük olduğunuzda çekeceğiniz acıya benzer bir acı yaşamanıza sebep olur. İyon kanalının Neandertal varyantı, modern varyanttan üç amino asit fark taşımaktadır. Tek amino asit farkı iyon kanalının işlevini etkilemese de, üç amino asit farkı taşıyan Neandertal varyantı günümüz insanlarında artan ağrı duyarlılığına yol açmaktadır.

Moleküler düzeyde, Neandertal iyon kanalı daha kolay aktive edilir. Bu da onu kalıtım yoluyla alan insanların neden daha düşük bir ağrı eşiğine sahip olduğunu açıklayabilir. Araştırmacılardan Svante Paabo konu hakkında şunları söylüyor:

Neandertaller'in daha fazla ağrı yaşayıp yaşamadıklarını söylemek zor, çünkü ağrı süreci hem omurilik hem de beyinde ayarlanır. Bu çalışma, ağrı dürtülerini başlatma eşiklerinin günümüz insanlarının çoğundan daha düşük olduğunu göstermektedir.
Alıntı Yap
Okundu Olarak İşaretle
37
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 16
  • Tebrikler! 10
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Muhteşem! 3
  • Bilim Budur! 3
  • Umut Verici! 2
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 1
  • Korkutucu! 1
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Sıkça Sorulan Sorular

Kaliteli Neandertal genomlarına sahip olan araştırmacılar, Neandertaller'in birçoğunda veya hepsinde mevcut olan genetik değişiklikleri tanımlayabiliyor ve günümüz insanlarında ortaya çıkan fizyolojik etkilerin kökenlerini araştırabiliyorlar.

Araştırmacıların Birleşik Krallık'ta yaptığı çalışmada, insanların ağrı hissini başlatan iyon kanallarının Neandertal varyantını taşıdığını ve bunun daha fazla acı hissedilmesine sebep olduğunu gördüler.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 01/06/2023 05:37:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9094

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İnsan Türü
Biyokimya
Cinsiyet
Yumurtalık
Viral Enfeksiyon
Araç
Mikoloji
Büyük Patlama
Veri Bilimi
Yavru
Video
Eğitim
Damar
Obezite
Savaş
Felsefe
Arkeoloji
Entropi
Gıda
Kişilik
Koaservat
Doktor
Film
Moleküler Biyoloji
Evrenin Genişlemesi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Bazen Kalbinize Bıçak Saplanmış Gibi Bir Ağrı Hissediyor musunuz?
Bazen Kalbinize Bıçak Saplanmış Gibi Bir Ağrı Hissediyor musunuz?
Bir Diyetin Zırva Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Bir Diyetin Zırva Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Yazın Cereyanda (Soğuk Hava Akıntısında) Kalmak Sizi Hasta Eder mi?
Yazın Cereyanda (Soğuk Hava Akıntısında) Kalmak Sizi Hasta Eder mi?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Alıntı Yap
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. P. I. f. E. Anthropology, et al. Düşük Ağrı Eşiğine Sahip Olmak, Neandertaller'den Kalan Genetik Bir Miras Olabilir!. (5 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 1 Haziran 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9094
Anthropology, M. P. I. f. E., Orhan, A. E., Sever, M. Ç. (2020, August 05). Düşük Ağrı Eşiğine Sahip Olmak, Neandertaller'den Kalan Genetik Bir Miras Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved June 01, 2023. from https://evrimagaci.org/s/9094
M. P. I. f. E. Anthropology, et al. “Düşük Ağrı Eşiğine Sahip Olmak, Neandertaller'den Kalan Genetik Bir Miras Olabilir!.” Edited by Meltem Çetin Sever. Translated by Ali Emir Orhan, Evrim Ağacı, 05 Aug. 2020, https://evrimagaci.org/s/9094.
Anthropology, Max Planck Institute for Evolutionary. Orhan, Ali Emir. Sever, Meltem Çetin. “Düşük Ağrı Eşiğine Sahip Olmak, Neandertaller'den Kalan Genetik Bir Miras Olabilir!.” Edited by Meltem Çetin Sever. Translated by Ali Emir Orhan. Evrim Ağacı, August 05, 2020. https://evrimagaci.org/s/9094.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close