Düşük Ağrı Eşiğine Sahip Olmak, Neandertaller'den Kalan Genetik Bir Miras Olabilir!
Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Ağrı, potansiyel olarak zararlı etkenlerin vücudumuzun çeşitli bölgelerini etkilediğinde aktifleşen özel sinir hücreleri aracılığıyla sağlanmaktadır. Bu sinir hücreleri, ağrıyı tespit eden ve beyine gönderen elektriksel impuls (E.N. : İmpuls, uyarma sonucu bir sinir teli boyunca meydana gelen kimyasal ve elektriksel değişikliklerdir) başlatılmasında önemli bir rol oynayan özel bir iyon kanalına sahiptir. Yeni bir araştırmaya göre, bu iyon kanalının Neandertaller varyantını miras alan insanlar daha fazla acı hissetmektedir.
Yüksek kaliteli bazı Neandertal genomlarına sahip araştırmacılar, Neandertaller'in birçoğunda veya hepsinde mevcut olan genetik değişiklikleri tanımlayabiliyor ve günümüz insanlarında ortaya çıkan fizyolojik etkilerin kökenlerini araştırabiliyorlar. Bu tür değişiklikleri taşıyan genlerden birisini inceleyen bilim insanları, özellikle Orta Amerika, Güney Amerika ve Avrupa'dan bazı insanların, ağrı hissini başlatan bir iyon kanalını harekete geçiren bir genin Neandertal bir varyantı miras aldıklarını buldular.
Araştırmacılar, Birleşik Krallık genelinde yapılan büyük bir nüfus çalışmasından elde edilen verileri kullanarak, bölgedeki insanların iyon kanallarının Neandertal varyantını taşıdığını ve bunun daha fazla acı hissedilmesine sebep olduğunu gördüler. Max Planck Enstitüsü'nde araştırmacı olan ve çalışmanın baş yazarlarından Hugo Zeberg araştırma hakkında şunları söylüyor:
İnsanların ne kadar acı çektiğini belirleyen en büyük faktör yaşlarıdır. İyon kanalının Neandertal varyantını taşımak, sekiz yaş büyük olduğunuzda çekeceğiniz acıya benzer bir acı yaşamanıza sebep olur. İyon kanalının Neandertal varyantı, modern varyanttan üç amino asit fark taşımaktadır. Tek amino asit farkı iyon kanalının işlevini etkilemese de, üç amino asit farkı taşıyan Neandertal varyantı günümüz insanlarında artan ağrı duyarlılığına yol açmaktadır.
Moleküler düzeyde, Neandertal iyon kanalı daha kolay aktive edilir. Bu da onu kalıtım yoluyla alan insanların neden daha düşük bir ağrı eşiğine sahip olduğunu açıklayabilir. Araştırmacılardan Svante Paabo konu hakkında şunları söylüyor:
Neandertaller'in daha fazla ağrı yaşayıp yaşamadıklarını söylemek zor, çünkü ağrı süreci hem omurilik hem de beyinde ayarlanır. Bu çalışma, ağrı dürtülerini başlatma eşiklerinin günümüz insanlarının çoğundan daha düşük olduğunu göstermektedir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 19
- 10
- 7
- 4
- 3
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 16:56:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9094
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Science Daily. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.