Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Dünyanın En Uzun Aç Kalan İnsanı Angus Barbieri: Açlık, Obezite Tedavisinde Kullanılabilir mi?

Dünyanın En Uzun Aç Kalan İnsanı Angus Barbieri: Açlık, Obezite Tedavisinde Kullanılabilir mi? Talented Master Blog
Angus Barbieri
2 dakika
33,450
Tüm Reklamları Kapat

Aç kalarak zayıflama, tarih boyunca sık sık başvurulan bir zayıflama yöntemidir. Tarih boyunca doktorlar da bu aç kalma diyetlerini onaylamış ve hatta teşvik etmişlerdir. Bugün de, kısa vadede aç kalmaya yönelik diyetleri hepimiz biliriz. Ancak bugünkü konumuz biraz daha farklı: Kısa vadede başlayıp, dünyanın en uzun açlığına dönüşen kilo verme hikayesi...

Dünyanın En Uzun Açlığı

1965 yılında 27 yaşında İskoçyalı bir adam olan Angus Barbieri, aşırı kilolarından şikayetçi olduğu için Dundee Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne başvurdu. Başvurduğu sırada 207 kilogram olan Barbieri, doktorlarının da teşviği ile hızlıca kilo vermesi için kısa dönemli (40 günden az) açlığı kapsayan bir diyete başlatıldı.

Tüm Reklamları Kapat

Diyeti süresince kilo verdiğini gören Barbieri, bu açlığa devam etmek istediğini ve ideal kilosu olan 82 kiloya inmek için istekli olduğunu bildirdi. Doktorlar, Barbieri'nin bu isteğini sürekli gözlem altında olması koşulu ile kabul ettiler.

Barbieri açlığı boyunca çoğu zamanını evde geçirdi. Kalan zamanında ise hastaneye gidip doktorların gerekli gördüğü testleri yaptırdı. Doktorlar onu sürekli gözlem altında tutuyorlardı; çünkü o güne kadar belgelenmiş birden çok açlıktan ölüm vakası vardı. Ve bu ölümler aynı Barbieri gibi kilo vermeye çalışırken olmuştu. Mesela açlık sırasında 2 kişi kalp yetmezliğinden, bir kişi ince bağırsak tıkanıklığından, 2 kişi de açlığın bitiminden sonra tekrar beslenme (re-feeding) sendromundan ölmüştü.

Tüm Reklamları Kapat

İlerleyen dönemlerde doktorların tavsiyesi ile Barbieri, çeşitli vitamin ve sodyum-potasyum takviyeleri kullanmaya başladı. Bu dönem içerisinde maden suyu, şekersiz çay-kahve gibi kalori içermeyen sıvıları tüketen Barbieri'nin kan şekeri iyice düşmüştü ve sadece 37 ile 48 gün arasında 1 kez dışkı yapabiliyordu. Ancak bu durum uzun süre devam edip metabolizma hızı yavaşlığa alıştığından herhangi bir olumsuz etki yaratmıyordu.

11 Temmuz 1966 yılında Barbieri açlığını 125 kilo vermiş bir şekilde 82 kilo ile tamamladı. 382 günlük açlığın ardından bir dilim yağlı ekmek, bir haşlanmış yumurta ve bir fincan kahve ile ilk defa kahvaltı yapan Barbieri, yemeğinden çok zevk aldığını ve çok tok olduğunu belirtti.

Nine

Uzun Süreli Açlık Obezite Tedavisinde Kullanılabilir Mi?

Uzun süreli açlıklarda vücudumuzda bazı değişiklikler olur. Bunlardan en önemlisi kanda oluşan değişikliklerdir. Çünkü kan konsantrasyonlarında meydana gelebilecek bir değişiklik veya kan basıncının düşmesi, organların yeterli beslenememesine neden olur. Bu da organların görevlerini tam olarak yerine getirememesine ve iflas etmesine neden olur.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bazı durumlarda hastalar monitörlere bağlanabilir
Bazı durumlarda hastalar monitörlere bağlanabilir
MenaFN

Uzun süreli açlıkların mutlaka tıbbi gözlem altında uygulanması ve herhangi bir olumsuzlukta yavaş yavaş normal beslenmeye geçilmesi gerekir. Bu sayede ''re-feeding sendromundan'' da kaçınılmış olur.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
43
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 57
  • Tebrikler! 34
  • Merak Uyandırıcı! 18
  • Muhteşem! 14
  • Bilim Budur! 12
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 10
  • Korkutucu! 10
  • Umut Verici! 9
  • Güldürdü 5
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Unbelievable Facts. The Story Of Angus Barbieri – The Man Who Went A Year Without Food And Lost 275 Lbs. (30 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 30 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Unbelievable Facts | Arşiv Bağlantısı
  • W. K. Stewart, et al. (1973). Features Of A Successful Therapeutic Fast Of 382 Days' Duration. Postgraduate medical journal., sf: 203-209. | Arşiv Bağlantısı
  • K. Loria. The True Story Of A Man Who Survived Without Any Food For 382 Days. (2 Mayıs 2017). Alındığı Tarih: 30 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
  • K. Loria. Fasting Gives Us Longer Life, But It Goes Against Everything We Think Of As Healthy. (13 Ekim 2016). Alındığı Tarih: 30 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/09/2023 00:12:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9068

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Nükleer Enerji
Etimoloji
Periyodik Tablo
Nöron
Uydu
Sinir Hücresi
Çocuklar
Enzim
Çocuklar İçin Bilim
Tehlike
Kırmızı
Yiyecek
Koaservat
Sinir
Adaptasyon
Aslan
Okyanus
Wuhan
Değişim
Kalıtım
Oyun
Klinik Mikrobiyoloji
Yapay Seçilim
Teori
Renk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Plasebo Etkisi Gerçek mi?
Plasebo Etkisi Gerçek mi?
Tek Bir Takviye ile Bebekleri Kurtarın!
Tek Bir Takviye ile Bebekleri Kurtarın!
İnsan Bebekleri Neden Bu Kadar Aciz?
İnsan Bebekleri Neden Bu Kadar Aciz?
42 Milyon Dolarlık Saat Ne İşe Yarayacak?
42 Milyon Dolarlık Saat Ne İşe Yarayacak?
"Marslı" Filmindeki Gerçek Gözyaşları!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Çolak, et al. Dünyanın En Uzun Aç Kalan İnsanı Angus Barbieri: Açlık, Obezite Tedavisinde Kullanılabilir mi?. (2 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 22 Eylül 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9068
Çolak, C., Bakırcı, Ç. M. (2020, August 02). Dünyanın En Uzun Aç Kalan İnsanı Angus Barbieri: Açlık, Obezite Tedavisinde Kullanılabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved September 22, 2023. from https://evrimagaci.org/s/9068
C. Çolak, et al. “Dünyanın En Uzun Aç Kalan İnsanı Angus Barbieri: Açlık, Obezite Tedavisinde Kullanılabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 02 Aug. 2020, https://evrimagaci.org/s/9068.
Çolak, Canberk. Bakırcı, Çağrı Mert. “Dünyanın En Uzun Aç Kalan İnsanı Angus Barbieri: Açlık, Obezite Tedavisinde Kullanılabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 02, 2020. https://evrimagaci.org/s/9068.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close