Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Doğum Öncesinde Plastiğe Maruz Kalmak ile Erkek Çocuklarda Otizm Arasında İlişki Bulundu!

2 dakika
245
Doğum Öncesinde Plastiğe Maruz Kalmak ile Erkek Çocuklarda Otizm Arasında İlişki Bulundu! TechnoScience
Tüm Reklamları Kapat

Florey Araştırma Enstitüsü'nden bilim insanları, otizmli erkek çocuk doğuran annelerin kanında, hamilelik döneminde daha yüksek miktarda bisfenol A (BPA) adlı plastik kimyasalı bulunduğunu ortaya çıkardı.

Nature Communications dergisinde yayınlanan ve Dr. Wah Chin Boon ile Profesör Anne-Louise Ponsonby öncülüğünde yapılan araştırma, anne karnında plastik kimyasallara maruz kalmanın otizmle bağlantılı olabileceği hipotezini destekliyor.[1]

Profesör Ponsonby, araştırmacıların Avustralya'daki Barwon Bebek Çalışması (BIS) ve ABD'deki Columbia Çocuk Sağlığı ve Çevre Merkezi olmak üzere iki büyük doğum kohortunu analiz ettiklerini ve çalışmada, beyinde testosteronu nöroestrojene çeviren aromataz enzimi düşük olan çocukları incelediklerini belirtiyor. Ponsonby, şöyle devam ediyor:

Tüm Reklamları Kapat

Hamilelikte plastik kimyasallara maruz kalmak ile çocuklarda daha sonra otizm görülmesinin birbiri ile ilişkili olabileceği yol açabileceği daha önce bazı çalışmalarda gösterilmişti. Bizim çalışmamız, bu süreçte rol alabilecek biyolojik mekanizmalardan birini gösterdiği için önemli. BPA, erkek fetüsün beyin gelişimini kontrol eden hormonları çeşitli şekillerde bozabiliyor. Örneğin, nörohormonları kontrol eden ve erkek fetüsün beyin gelişiminde özellikle önemli olan aromataz adlı bir enzimi susturabilir. Bu, otizm bilmecesinin bir parçası gibi görünüyor.

BPA varlığı ile otizm arasındaki bağlantı, özellikle bu kimyasalın hormonal sistemi bozan özelliklerine karşı daha hassas olan, aromataz enzimi daha düşük olan erkek çocukların %20'lik üst diliminde daha belirgindi.

Araştırma, bu gruptaki erkek çocukların, hamileliğin son dönemlerinde idrarlarında yüksek BPA seviyeleri tespit edilen annelerden doğanların 2 yaşına kadar otizm belirtileri gösterme olasılığının 3,5 kat daha fazla olduğunu, 11 yaşına kadar kesin otizm tanısı alma olasılığının ise hamilelik sırasında daha düşük BPA seviyelerine sahip annelerden doğan çocuklara göre 6 kat daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Araştırmacılar, her iki doğum grubunda da yüksek BPA seviyelerinin genel olarak aromataz enziminin epigenetik olarak baskılanmasıyla ilişkili olduğu kanıtlarıyla birlikte gösterdi. Ekipten Dr. Boon yaptığı laboratuvar çalışmalarında doğum öncesi BPA'nın fareler üzerindeki etkisini inceledi. Dr. Boon, şöyle anlatıyor:

BPA'nın aromataz enzimini baskıladığını ve erkek farelerde otizm spektrum bozukluğuyla uyumlu olabilecek anatomik, nörolojik ve davranışsal değişikliklerle ilişkili olduğunu tespit ettik. Bu, otizm ile BPA arasındaki bağlantıyı açıklayabilecek biyolojik mekanizmanın tanımlandığı ilk çalışma.

Profesör Ponsonby ise BPA'nın, benzer bisfenollerin ve endokrin sistemini bozucu etkisi olan diğer plastik kimyasalların artık çok yaygın olduğunu ve bireylerin bunlardan kaçınmasının neredeyse imkansız hale geldiğini vurguluyor.

Tüm Reklamları Kapat

"Hepimiz plastik kimyasalları birçok yoldan alıyoruz. Bu yollar, plastik yiyecek ve içecek ambalajları, ev tadilat dumanlarını solumak, kozmetik ürünlerini kullanmak gibi yollardan biri olabilir. Bu kimyasalların vücudumuza girmesi için o kadar çok yol var ki, incelediğimiz idrar örneklerinin büyük bir kısmında BPA'nın bulunması şaşırtıcı değil. Bu plastiklerin sağlığımızı nasıl etkilediğini anlamak çok önemli.

Araştırmacılar hamilelikte ve yaşamın erken evrelerinde döneminde plastik kimyasallar da dahil olmak üzere birçok kimyasalla maruz kalan kişilere yönelik güvenlik önerilerini güncel tutmak için bu bulgularını kamu güvenliği otoritelerine de bildiriyor.

Ekip ayrıca BPA'nın aromataz sistemi üzerindeki olumsuz etkisini azaltmanın yollarını da araştırdı. Dr. Boon, bu konuda farelerde test edilen 10-hidroksi-2-dekenoik asit adlı bir tür yağ asidinin daha fazla araştırmaya değer olabileceğini sözlerine ekliyor:

10-hidroksi-2-dekanoik asit, BPA'ya anne karnında maruz kalmış hayvanlara verildiğinde, otizm benzeri özellikleri iyileştirmek için zıt biyolojik yolları aktive etme potansiyeline sahip olduğuna dair belirtiler gösteriyor. Bu potansiyel tedavinin insanlar üzerinde de uygulanabilir olup olmadığını görmek için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat
  • University of Melbourne

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ C. Symeonides, et al. (2024). Male Autism Spectrum Disorder Is Linked To Brain Aromatase Disruption By Prenatal Bpa In Multimodal Investigations And 10Hda Ameliorates The Related Mouse Phenotype. Nature Communications, sf: 1-22. doi: 10.1038/s41467-024-48897-8. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/09/2024 03:44:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18476

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Dışkı
Tüyler
Hayatta Kalma
Gerçek
Çalışma
Meyve
Aile
Yıl
Kırmızı
Yeni Koronavirüs
Güç
Grip
İnsan Sağlığı
Biyokimya
Hindistan
Yüksek
Antropoloji
Karanlık Enerji
Semptom
Bebek
Cinsellik Araştırmaları
Arkeoloji
Araştırmacılar
Popülasyon
Beslenme
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Doğum Öncesinde Plastiğe Maruz Kalmak ile Erkek Çocuklarda Otizm Arasında İlişki Bulundu!. (27 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 21 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18476
Derin, U. (2024, August 27). Doğum Öncesinde Plastiğe Maruz Kalmak ile Erkek Çocuklarda Otizm Arasında İlişki Bulundu!. Evrim Ağacı. Retrieved September 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18476
U. Derin. “Doğum Öncesinde Plastiğe Maruz Kalmak ile Erkek Çocuklarda Otizm Arasında İlişki Bulundu!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 27 Aug. 2024, https://evrimagaci.org/s/18476.
Derin, Ufuk. “Doğum Öncesinde Plastiğe Maruz Kalmak ile Erkek Çocuklarda Otizm Arasında İlişki Bulundu!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, August 27, 2024. https://evrimagaci.org/s/18476.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close