Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dinozorlar İçin Kuyruk, Bir Denge Organından Çok Daha Fazlası Olabilir!

Dinozorlar İçin Kuyruk, Bir Denge Organından Çok Daha Fazlası Olabilir! Prehistoric Kingdom
3 dakika
2,504
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Dinozorların yürüme gibi davranışsal hareketleri, kendilerini canlı olarak gözlemleyemediğimiz için, her zaman birtakım sırlar barındırmıştır. Çoğu zaman araştırmacılar, fosillerin sanal birer kopyasını simülatörlere aktararak dinozorların denge ve duruşlarını hesaplamaya çalışırlar. Ancak yürümeleri üzerine olan çalışmalar genelde bacak ve ayak izlerine odaklıydı. Harvard Üniversitesi'nden Peter Bishop liderliğinde yapılan yeni çalışmada yürüme dinamiklerine kuyruğun etkisinin ne düzeyde olduğunu anlamak için önemli adımlar atılmış gibi gözüküyor.

Fosilleşmiş Kemiklerden, Bilgisayar Simülasyonuna!

Yapılan bu araştırma, küçük kollu ve iki ayak üzerinde yürüyen dinozorları konu ediniyordu. Önce fosilleri dijital ortama aktararak işe başladılar. Kuyruğun, kafanın dengeye getirdiği yükü dengelemeye yaradığını zaten biliniyordu, ancak araştırmacılar daha dinamik bir işleve sahip olabileceği düşüncesi üzerinde duruyordu. Bu amaçla çalışmak için Coelophysis bauri türüne ait fosilleri kullandılar.

Görünüşe göre kuyruk, sadece denge işiyle ilgili değildi; tıpkı insanların kollarını sallaması gibi, yürümeyi ve koşmayı daha efektif hale getiriyordu. Kuyruğun işlevi aslında size basit bir konu olarak gelebilir, filmler gibi medya ortamlarında sallanan kuyruklar görmüşsünüzdür; ancak ilk defa kesin bulgulara erişebiliyoruz ve bu, çok önemli. Bishop bu konuda şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar daha önce dinozor kuyruklarının ne için kullanıldığı konusunda çeşitli fikirler beyan etmişti, ancak ilk kez sadece spekülasyonun ötesine geçtik ve kuyruğun nasıl çalıştığını ve dinozora ne gibi faydalar sağladığını titizlikle gösterdik.

Araştırmacılar direkt olarak dijital ortamda çalışmaya başlamadan önce modellerinin doğruluğundan emin olmak istediler. Bunun için iki ayak üzerinde yürüyen dinozorlara benzer özellikler gösteren ve zeminde yaşayan kuşlar olan Tinamular ile çalıştılar.

Şili tinamusu / Nothoprocta perdicaria
Şili tinamusu / Nothoprocta perdicaria
eBird

Kuyruğu Çıkarılan Dinozorların Yürüyüşleri Bozuldu!

Tinamu kuşları üzerinde yaptıkları çalışmalarla simülasyonlarının örtüştüğünden emin oldular ve daha sonra çalışmaya Coelophysis bauri ile devam ettiler. Fosilin kemikleri tek tek tarandı ve dijital ortama aktarıldı. Böylece bilgisayar simülasyonlarında modelin üzerinden istedikleri kemik parçalarını ekleyip çıkararak yürüme ve koşmanın üzerindeki etkilerini gözlemleyebildiler. Kuyruk üzerinde oynamalar yapmaya başlayınca işler ilginçleşiyordu. Görünüşe göre kuyruğu vücuttan çıkarmak veya sallanmasını durdurmak yürümeyi bozuyordu.

Kuyruk, yürürken açısal momentumun sağlanmasında önemliydi. Koşu sırasında vücut ağırlığı sağa-sola yalpaladıkça kuyruk da tersi yönde sallanarak açısal momentun korunmasını sağlıyordu. Ayrıca kuyruğu bacaklarla aynı yönde sallayınca (yani sağ ayak adım attığında kuyruk da sağa sallanınca) dinozor devasa miktarda daha fazla enerji harcıyordu. Bu da kuyruğun enerji yönetiminde bir rolü olabileceğinin bir göstergesiydi.

Ancak araştırmacılar bile kuyruğun bu kadar önemli bir işlevleri olacağını beklemiyorlardı. Bishop bu durumu şöyle açıklıyor:

Buna çıkan beklentilerimiz veya hipotezlerimiz yoktu. Kuyruğun sadece orada asılı kalacağını varsaydık.

Sonuç

Yapılan bu tür araştırmalar sadece geçmişi aydınlatmakla kalmıyor aynı zamanda günümüzdeki teknolojilere de yardımcı olmaya devam ediyor. Örneğin bu çalışma günümüzde yapılan robotların denge sorunlarının çözülmesine yardımcı olabilir. Bishop bu konuda dinozorların yardımcı olabileceği görüşünde:

Örneğin, mühendisler şimdi robotlarına kuyruk eklemenin manevra kabiliyetini veya stabilitesini nasıl iyileştirebileceğine dair ilhamı modern çitaların sallanan kuyruklarına bakarak arıyorlar. C. bauri ve diğer iki ayaklı dinozorlar, işleri daha da geliştirmek için yeni ipuçları sunabilir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
36
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 23
  • Tebrikler! 14
  • Muhteşem! 8
  • Bilim Budur! 8
  • Umut Verici! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Grrr... *@$# 2
  • Korkutucu! 2
  • İnanılmaz 1
  • İğrenç! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Y. Saplakoglu. Some Dinosaurs May Have Wagged Their Tails To Help Them Run. (22 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 1 Ekim 2021. Alındığı Yer: Livescience | Arşiv Bağlantısı
  • S. Kelleher. Some Bipedal Dinosaurs May Have “Wagged” Their Tails. (24 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 1 Ekim 2021. Alındığı Yer: Science | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 17:51:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11045

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Kaçıra, et al. Dinozorlar İçin Kuyruk, Bir Denge Organından Çok Daha Fazlası Olabilir!. (1 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11045
Kaçıra, G., Karahasan, A. (2021, October 01). Dinozorlar İçin Kuyruk, Bir Denge Organından Çok Daha Fazlası Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11045
G. Kaçıra, et al. “Dinozorlar İçin Kuyruk, Bir Denge Organından Çok Daha Fazlası Olabilir!.” Edited by Akın Karahasan. Evrim Ağacı, 01 Oct. 2021, https://evrimagaci.org/s/11045.
Kaçıra, Göktuğ. Karahasan, Akın. “Dinozorlar İçin Kuyruk, Bir Denge Organından Çok Daha Fazlası Olabilir!.” Edited by Akın Karahasan. Evrim Ağacı, October 01, 2021. https://evrimagaci.org/s/11045.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close