Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dijital Göz Yorgunluğu Sendromu Nedir? Sürekli Ekranlara Bakan Gözlerimizi Nasıl Dinlendiririz?

4 dakika
10,552
Dijital Göz Yorgunluğu Sendromu Nedir? Sürekli Ekranlara Bakan Gözlerimizi Nasıl Dinlendiririz?
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat
Dijital Göz Yorgunluğu Sendromu
  • Türkçe Adı Dijital Göz Yorgunluğu Sendromu
  • İngilizce Adı Digital Eye Strain
  • OrphaNet
  • Diğer İsimleri Bilgisayar Görüş Sendromu

Genel Bilgiler: Patoloji ve Mekanizma

COVID-19 dolayısıyla veya bir diğer nedenle eve kapanma sonucunda, alıştığınızın çok üzerinde miktarlarda ekrana ve kağıtlara yakından bakma sonucunda görüş bozukluğunuzun oluştuğundan veya görüşünüzün daha kötüye gittiğinden mi endişeleniyorsunuz? Kesinlikle yalnız değilsiniz. Ama endişelenmeyin! 20-20-20 kuralından yazı tipi boyutunuzu değiştirmeye kadar, bu sorunu çözmenin birçok basit yolu var.

Gözlerimiz pandemide her zaman olduğundan daha çok çalışıyor. İletişimimizin büyük çoğunluğunun sözlü olmayışıyla ve yüzümüzün üçte ikisinin maskelerle örtülmesiyle, ses tonunu, duyguyu ve hatta bireyselliğimizi ifade etme konusunda gözlerimize daha çok güveniyoruz.

Özellikle pandemi sürecinde eğitim, iş hayatı ve hobi aktivitelerinin neredeyse hepsi online platformlara taşındı. Ekran karşısında geçirdiğimiz süre, günlük hayatımızın en az 1/3'ünü oluşturmaya başladı. Durum böyle olunca, ense-boyun ağrıları, kas ve eklem rahatsızlıkları ve özellikle de görme problemleri artış göstermeye başladı. Bu sağlık problemleri literatürde de tanımlanmaya başladı. Bu tanımlardan biri de "Dijital Göz Yorgunluğu Sendromu".

Tüm Reklamları Kapat

Belirti ve Semptomlar

Dijital göz yorgunluğu sendromu, "bilgisayar, telefon ve tablet kullanımı esnasında veya kullanımının ardından ortaya çıkan bir dizi oküler yüzey sıkıntısı ve görme problemi" olarak tanımlanmaktadır. Hastaların en çok şikayet ettiği sıkıntılar arasında gözlerde yorgunluk, kaşıntı, kızarıklık, kuruluk, yanma, sulanma; bulanık veya çift görme, yavaş odaklanma, renklerin algılanmasında bozulma ve baş ağrısı yer alır.

Bu problemler birçok kişide bu tür ekranların kullanımına bir süre ara verilmesiyle hafiflerken, özellikle altta yatan göz kuruluğu, alerji ve benzeri göz problemleri olan kişilerde mevcut göz hastalığının kötüye gitmesine sebep olarak yaşam kalitesini ve göz sağlığını bozabilir.

Dijital Göz Yorgunluğu
Dijital Göz Yorgunluğu
Optik Gazete

Teşhis Yöntemleri

Bu hastalık belli birkaç semptomun görülmesinden sonra Dijital Göz Yorgunluğu'na katkıda bulunabilecek görme problemlerini tespit etmek için uzman hekimin yapacağı birtakım testle teşhis edilir. Muayenenin sonucuna bağlı olarak göz doktorunuz ekran başında daha rahat çalışmanıza yardımcı olmak için size bir bilgisayar gözlüğü reçete edebilir.

  • Gözlerde yanma hissi
  • Gözlerde kızarıklık ve kuruluk
  • Göz çevresi ve alında ağırlık hissi
  • Bulanık ve çift görme
  • Göz kapaklarının ağırlaşması
  • Boyun ve baş ağrısı
  • Işığa karşı hassasiyet
  • Odaklanma zorluğu bu semptomlardandır.

Tedaviler veya İdare Yöntemleri

Ekran başındayken de gözlerimizi korumanın ve dinlendirmenin aslında birkaç basit yolu var.

Tüm Reklamları Kapat

Mesela 20-20-20 kuralı. Bu kural temelinde çok basit. Ekranla 20 dakika çalıştıktan sonra 20 saniye boyunca yaklaşık 20 fit (6 metre) uzağa bakarak gözlerinizi dinlendirebilirsiniz.

20-20-20 Kuralı
20-20-20 Kuralı
Just Stand

Uzun süre boyunca ekran başında çalışacaksanız kısa molalar verip hem vücut kaslarınızı hem de göz kaslarınızı dinlendirebilirsiniz. Örneğin meyve ve su tüketmek için masanın başından kalkın. Bu molalarda gözlerinizi öncekine göre daha sık kırpacaksınız. Böylelikle göz kuruluğunun önüne geçebilirsiniz.

Su ve meyve tüketimi oldukça önemlidir.
Su ve meyve tüketimi oldukça önemlidir.

Bir diğer yapılması gereken yöntem bilgisayarla araya 40-45 santim mesafe koymak. Odaklamayı kolaylaştıracaktır. Böylelikle gözleriniz ve boynunuz daha az zorlanır.

Yapabileceğiniz bir diğer şey de yazı tipi boyutunu artırmak. Küçük ve detaylı görüntüler gözleri daha çok yorar.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Bir de ekran parlaklığınıza dikkat etmelisiniz, parlamalar da gözleri yoruyor. Bu yüzden ekran parlaklığını ayarlayın. Gerekirse renk kontrastını da arttırabilirsiniz.

Görülme Sıklığı ve Dağılımı (Epidemiyoloji)

Haziran 2020'de, Birleşik Krallık'taki profesyonel bir kuruluş olan Optometristler Koleji (İng: "College of Optometrists") tarafından yapılan bir ankette, ankete katılanların %22'sinin karantina sırasında görme bozuklukları yaşadıklarına inandıkları ortaya çıktı. Böyle hissetmeleri de oldukça normal; çünkü maskeleri çıkardıktan sonraki zamanımızın çoğunu, gözlerimizi bir ekrana dikerek geçiriyoruz.

Önlem Yöntemleri

Gün içinde uygun miktarda sıvı alınması, esansiyel yağ asitlerinin ve vitaminlerin dengeli bir şekilde tüketilmesi, uyku düzeninin korunması, altta yatan göz kuruluğu tedavisinin açısından önem arz etmektedir. Ortam ısıtmasının uygun ayarlanması, varsa klima ile havalandırılan ortamlarda gözlerin kurumasının engellenmesi için ortam nemlendiricilerinin kullanılması da alınabilecek önlemler arasında yer alır.

Dijital göz yorgunluğu tedavisinde en önemli basamak göz doktoru tarafından yapılacak detaylı muayene ile kişide başka bir göz probleminin olmadığının ortaya konması, hastanın bilgilendirilmesi ve kişiye özel tedavi yönteminin geliştirilmesiyle olacaktır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
37
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 31
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 11
  • Umut Verici! 7
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Muhteşem! 6
  • Bilim Budur! 6
  • İnanılmaz 4
  • İğrenç! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • S. Gould, et al. How To Protect Your Eyes If You Stare At Screens All Day. (29 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 29 Kasım 2020. Alındığı Yer: Business Insider | Arşiv Bağlantısı
  • E. Hunt. Blinking Hell: How To Keep Tired Eyes Healthy During A Pandemic. (29 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 29 Kasım 2020. Alındığı Yer: The Guardian | Arşiv Bağlantısı
  • B. Bostancı. Dijital Göz Yorgunluğu. (4 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 4 Aralık 2020. Alındığı Yer: Doktor Takvimi | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/12/2024 22:13:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9626

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sars-Cov-2 (Covid19 Koronavirüs Salgını)
Sars-Cov-2
Genetik Değişim
Arkeoloji
Yok Oluş
Ağız
Kuantum
Tarih
Test
Kedi
Yılan
Toplumsal Cinsiyet
Devir
Evcil Hayvanlar
Biliş
Özel Görelilik
Travma
Galaksi
Kozmoloji
Viral
Okyanus
Balık Çeşitliliği
Siyah
Hastalık Dağılımı
Işık Hızı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
F. Emre, et al. Dijital Göz Yorgunluğu Sendromu Nedir? Sürekli Ekranlara Bakan Gözlerimizi Nasıl Dinlendiririz?. (5 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 26 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9626
Emre, F., Bakırcı, Ç. M. (2020, December 05). Dijital Göz Yorgunluğu Sendromu Nedir? Sürekli Ekranlara Bakan Gözlerimizi Nasıl Dinlendiririz?. Evrim Ağacı. Retrieved December 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9626
F. Emre, et al. “Dijital Göz Yorgunluğu Sendromu Nedir? Sürekli Ekranlara Bakan Gözlerimizi Nasıl Dinlendiririz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 05 Dec. 2020, https://evrimagaci.org/s/9626.
Emre, Feyza. Bakırcı, Çağrı Mert. “Dijital Göz Yorgunluğu Sendromu Nedir? Sürekli Ekranlara Bakan Gözlerimizi Nasıl Dinlendiririz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 05, 2020. https://evrimagaci.org/s/9626.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close