Dijital Göz Yorgunluğu Sendromu Nedir? Sürekli Ekranlara Bakan Gözlerimizi Nasıl Dinlendiririz?
Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.
- Türkçe Adı Dijital Göz Yorgunluğu Sendromu
- İngilizce Adı Digital Eye Strain
- OrphaNet
- Diğer İsimleri Bilgisayar Görüş Sendromu
Genel Bilgiler: Patoloji ve Mekanizma
COVID-19 dolayısıyla veya bir diğer nedenle eve kapanma sonucunda, alıştığınızın çok üzerinde miktarlarda ekrana ve kağıtlara yakından bakma sonucunda görüş bozukluğunuzun oluştuğundan veya görüşünüzün daha kötüye gittiğinden mi endişeleniyorsunuz? Kesinlikle yalnız değilsiniz. Ama endişelenmeyin! 20-20-20 kuralından yazı tipi boyutunuzu değiştirmeye kadar, bu sorunu çözmenin birçok basit yolu var.
Gözlerimiz pandemide her zaman olduğundan daha çok çalışıyor. İletişimimizin büyük çoğunluğunun sözlü olmayışıyla ve yüzümüzün üçte ikisinin maskelerle örtülmesiyle, ses tonunu, duyguyu ve hatta bireyselliğimizi ifade etme konusunda gözlerimize daha çok güveniyoruz.
Özellikle pandemi sürecinde eğitim, iş hayatı ve hobi aktivitelerinin neredeyse hepsi online platformlara taşındı. Ekran karşısında geçirdiğimiz süre, günlük hayatımızın en az 1/3'ünü oluşturmaya başladı. Durum böyle olunca, ense-boyun ağrıları, kas ve eklem rahatsızlıkları ve özellikle de görme problemleri artış göstermeye başladı. Bu sağlık problemleri literatürde de tanımlanmaya başladı. Bu tanımlardan biri de "Dijital Göz Yorgunluğu Sendromu".
Belirti ve Semptomlar
Dijital göz yorgunluğu sendromu, "bilgisayar, telefon ve tablet kullanımı esnasında veya kullanımının ardından ortaya çıkan bir dizi oküler yüzey sıkıntısı ve görme problemi" olarak tanımlanmaktadır. Hastaların en çok şikayet ettiği sıkıntılar arasında gözlerde yorgunluk, kaşıntı, kızarıklık, kuruluk, yanma, sulanma; bulanık veya çift görme, yavaş odaklanma, renklerin algılanmasında bozulma ve baş ağrısı yer alır.
Bu problemler birçok kişide bu tür ekranların kullanımına bir süre ara verilmesiyle hafiflerken, özellikle altta yatan göz kuruluğu, alerji ve benzeri göz problemleri olan kişilerde mevcut göz hastalığının kötüye gitmesine sebep olarak yaşam kalitesini ve göz sağlığını bozabilir.
Teşhis Yöntemleri
Bu hastalık belli birkaç semptomun görülmesinden sonra Dijital Göz Yorgunluğu'na katkıda bulunabilecek görme problemlerini tespit etmek için uzman hekimin yapacağı birtakım testle teşhis edilir. Muayenenin sonucuna bağlı olarak göz doktorunuz ekran başında daha rahat çalışmanıza yardımcı olmak için size bir bilgisayar gözlüğü reçete edebilir.
- Gözlerde yanma hissi
- Gözlerde kızarıklık ve kuruluk
- Göz çevresi ve alında ağırlık hissi
- Bulanık ve çift görme
- Göz kapaklarının ağırlaşması
- Boyun ve baş ağrısı
- Işığa karşı hassasiyet
- Odaklanma zorluğu bu semptomlardandır.
Tedaviler veya İdare Yöntemleri
Ekran başındayken de gözlerimizi korumanın ve dinlendirmenin aslında birkaç basit yolu var.
Mesela 20-20-20 kuralı. Bu kural temelinde çok basit. Ekranla 20 dakika çalıştıktan sonra 20 saniye boyunca yaklaşık 20 fit (6 metre) uzağa bakarak gözlerinizi dinlendirebilirsiniz.
Uzun süre boyunca ekran başında çalışacaksanız kısa molalar verip hem vücut kaslarınızı hem de göz kaslarınızı dinlendirebilirsiniz. Örneğin meyve ve su tüketmek için masanın başından kalkın. Bu molalarda gözlerinizi öncekine göre daha sık kırpacaksınız. Böylelikle göz kuruluğunun önüne geçebilirsiniz.
Bir diğer yapılması gereken yöntem bilgisayarla araya 40-45 santim mesafe koymak. Odaklamayı kolaylaştıracaktır. Böylelikle gözleriniz ve boynunuz daha az zorlanır.
Yapabileceğiniz bir diğer şey de yazı tipi boyutunu artırmak. Küçük ve detaylı görüntüler gözleri daha çok yorar.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Bir de ekran parlaklığınıza dikkat etmelisiniz, parlamalar da gözleri yoruyor. Bu yüzden ekran parlaklığını ayarlayın. Gerekirse renk kontrastını da arttırabilirsiniz.
Görülme Sıklığı ve Dağılımı (Epidemiyoloji)
Haziran 2020'de, Birleşik Krallık'taki profesyonel bir kuruluş olan Optometristler Koleji (İng: "College of Optometrists") tarafından yapılan bir ankette, ankete katılanların %22'sinin karantina sırasında görme bozuklukları yaşadıklarına inandıkları ortaya çıktı. Böyle hissetmeleri de oldukça normal; çünkü maskeleri çıkardıktan sonraki zamanımızın çoğunu, gözlerimizi bir ekrana dikerek geçiriyoruz.
Önlem Yöntemleri
Gün içinde uygun miktarda sıvı alınması, esansiyel yağ asitlerinin ve vitaminlerin dengeli bir şekilde tüketilmesi, uyku düzeninin korunması, altta yatan göz kuruluğu tedavisinin açısından önem arz etmektedir. Ortam ısıtmasının uygun ayarlanması, varsa klima ile havalandırılan ortamlarda gözlerin kurumasının engellenmesi için ortam nemlendiricilerinin kullanılması da alınabilecek önlemler arasında yer alır.
Dijital göz yorgunluğu tedavisinde en önemli basamak göz doktoru tarafından yapılacak detaylı muayene ile kişide başka bir göz probleminin olmadığının ortaya konması, hastanın bilgilendirilmesi ve kişiye özel tedavi yönteminin geliştirilmesiyle olacaktır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git- 28
- 11
- 7
- 6
- 6
- 6
- 4
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- S. Gould, et al. How To Protect Your Eyes If You Stare At Screens All Day. (29 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 29 Kasım 2020. Alındığı Yer: Business Insider | Arşiv Bağlantısı
- E. Hunt. Blinking Hell: How To Keep Tired Eyes Healthy During A Pandemic. (29 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 29 Kasım 2020. Alındığı Yer: The Guardian | Arşiv Bağlantısı
- B. Bostancı. Dijital Göz Yorgunluğu. (4 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 4 Aralık 2020. Alındığı Yer: Doktor Takvimi | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/11/2024 10:56:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9626
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.