Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dev Cassowary Kuşu Yok Olma Tehlikesi Altında!

Dev Cassowary Kuşu Yok Olma Tehlikesi Altında! Summerdrought/Creative Commons
Avustralya'ya Özgü Cassowary Kuşu
2 dakika
1,197
Tüm Reklamları Kapat
Dev Cassowary Kuşu Yok Olma Tehlikesi Altında!
BBC Earth

Dev Cassowary Kuşu Yok Olma Tehlikesi Altında!

Avustralya yağmur ormanlarındayız. Dev cassowary kuşu tehlikede. Yabani bir işgalcinin tehdidi altında.

Mart 2018’de, BBC’nin Seven Worlds One Planet Ekibi Kuzey Queensland’a vardı. Amaçları dünyanın en büyük kuşlarından birini filme çekmekti: Cassowary.

"Kuzey Queensland’daki Daintree yağmur ormanındayız. Burası dünyanın en eski yağmur ormanlarından biri."

Tüm Reklamları Kapat

1,5 metreye kadar uzayabilen ve dinozor benzeri devasa pençeleri olan cassowary kuşları, dünyanın en tehlikeli kuşları olarak tarif ediliyor. Ama bu tüylü devler utangaç ve bu yüzden sık tropik ormanlarda saklı kalmayı tercih ediyorlar. Avustralya’da sayıları sadece 2000 kadar kaldı.

Ekip, yerlerini belirlemek amaçlı bir dizi kamera yerleştirdi. Ama cassowary kuşları yerine tüm ormanın geleceğini tehdit edebilecek başka bir hayvan buldular.

"Sekiz domuz filan vardı, ne zamandı o?"

"Yükümüzü boşaltıp kameralarımızı etrafa yerleştirmiştik. Çekimlerimizin çoğunda yaban domuzları vardı."

Tüm Reklamları Kapat

Domuzların bu yağmur ormanında olmaması gerekir. 1700’lü yıllarda Avrupalı yerleşimciler tarafından çiftlik hayvanı olarak Avustralya’ya getirildiler. Sonrasında da kaçtılar. Şu anda ise kıtada yaşayan yaklaşık yirmi dört milyon yaban domuzu var.

"Domuz buraya zarar vermiş, zararı her yerde görebiliyoruz. Yemek bulmaya çalışıyorlar ama bunu yaparken toprak yüzeyine zarar veriyorlar, sonra da şiddetli bir yağmur durumunda - ki bu hep oluyor-tüm toprak akıp gidiyor ve ağaçlar dik duramıyor. Yani temelde hasara yol açıyorlar. Tabii bir de her şeyi yiyorlar. Çok fazla büyüyorlar, bu da cassowary kuşları için bir tehdit oluşturuyor, özellikle de yavruları için."

Domuzlar hepçil canlılardır. Domuzlar, cassowary kuşlarının ihtiyaç duydukları meyveleri yiyip bitirmelerinin yanı sıra, onların yumurtalarını da yiyorlar, hatta yavrularını bile. Bu yeni tehdit, bu kadar az bir popülasyona sahip cassowary kuşlarının Avustralya’dan yok olmasına neden olabilir. Bu durum da antik yağmur ormanı için bir felaket olur.

"Daintree yağmur ormanının yaşaması için Cassowary kuşlarının kilit bir önemi var. Çünkü onlar kilit tür. Bu meyve, mesela, cassowary kuşları sayesinde filizlenebilir. Önce cassowary kuşunun midesinden geçer, bu olduktan sonra tabii ki de dışkılanır. Sonrasındaysa küçük cassowary gübrelerinde büyüyebilir."

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Buradaki yüzden fazla bitki türünün cassowary kuşunun tohum dağıtım metodu sayesinde hayat bulduğu düşünülüyor.

"Şu büyüklükte meyveleri yiyebilirler. Gün içinde kilometrelerce yürüyebildikleri için meyveleri çok uzaklara taşıyabilirler. Nazik bir sindirim sistemleri vardır."

Yani cassowary kuşları tehdit altındaysa onlarla ilişkili tüm bitki ve hayvanlar da tehlikededir. İstilacı türler şu anda Avustralya’nın yerli yabani yaşamı için bir numaralı tehdit. Halihazırda, yüzden fazla endemik bitki ve hayvan türünün yok olmasına neden oldular. Daintree’de kaç tane yaban domuzu olduğunu tahmin etmek zor. Ama yerleştirilen kameralar sayılarının arttığına işaret ediyor. Şu anda domuzları bölgeden almak ya da yayılışlarını azaltmak için neredeyse hiçbir şey yapılmıyor. Bu yüzden yakın zamanda harekete geçilmezse Avustralya bir diğer sembolik vahşi türünü kaybedebilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Korkutucu! 2
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: BBC Earth | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 15:32:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8222

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kas
Foton
Diş Sorunları
Hormon
Güneş Sistemi
Üreme
Yatay Gen Transferi
Ekonomi
Buz
Haber
Halk Sağlığı
Kalıtım
Yörünge
Önyargı
Cinsel Yönelim
Depresyon
Hekim
Yaşlılık
Hindistan
Fotoğraf
Ufo
Yaşanabilir Gezegen
Egzersiz
Işık Hızı
Obstetrik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Earth, et al. Dev Cassowary Kuşu Yok Olma Tehlikesi Altında!. (25 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8222
Earth, B., Demiryay, M., Özdil, A. Ş. (2020, January 25). Dev Cassowary Kuşu Yok Olma Tehlikesi Altında!. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8222
B. Earth, et al. “Dev Cassowary Kuşu Yok Olma Tehlikesi Altında!.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Translated by Mehmet Demiryay, Evrim Ağacı, 25 Jan. 2020, https://evrimagaci.org/s/8222.
Earth, BBC. Demiryay, Mehmet. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. “Dev Cassowary Kuşu Yok Olma Tehlikesi Altında!.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Translated by Mehmet Demiryay. Evrim Ağacı, January 25, 2020. https://evrimagaci.org/s/8222.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close