Dergi Etki Faktörü Nedir, Ne Değildir? Bir Makalenin Kalitesini Sadece Yayınlandığı Dergiye Bakarak Anlayabilir miyiz?
Bilimsel dergilerle biraz olsun haşır neşirseniz en az bir defa etki faktörünü duymuşsunuzdur. Bu faktör, bir akademik dergiye (örneğin Nature, The New England Journal of Medicine veya Turkish Journal of Medical Sciences'a) verilen bir nottur ve genellikle derginin yayınladığı makalelerin kalitesinin bir ölçütü olarak düşünülür, ancak bu bir yanılgıdan ibarettir. Genellikle derginin etki faktörü ne kadar yüksekse içinde bulacağınız yazıların o kadar kaliteli olduğu zannedilir, eğer bu sayı düşükse yazılara şüpheyle yaklaşılmalıdır gibi bir algı vardır. Peki ya etki faktörü aslında neye işaret eder?
Etki Faktörü Nedir?
Bir akademik dergide yayınlanan yazılar, başka akademik makaleler tarafından kaynak gösterilirler; işte etki faktörü de bunun ne sıklıkla yapıldığının bir ölçütüdür. Bu nedenle, belirli bir makale sıklıkla atıf alıyorsa bu muhtemelen önemli ve kaliteli bir çalışma olarak görüldüğü anlamına gelir. Bu faktör, Clarivate adlı bir analitik şirket tarafından hesaplanır. Sonuç olarak, düzenli bir şekilde atıf alan makaleler yayınlayan dergiler de kaliteli ve prestijli sayılan dergilerdir. Bir derginin etki faktörü çoğunlukla yıllık olarak hesaplanır ve bu hesabı yapmak oldukça kolaydır. Hesap basitçe şöyle yapılır:
- 2023 yılı için, derginin 2021 ve 2022 yıllarında yayınladığı makalelerin 2023 yılı boyunca kaç kez atıf aldığını hesaplarız.
- Bu sayıyı, derginin 2021 ve 2022 yıllarında yayınladığı toplam makale sayısına böleriz.
- Sonuç 11 ise bu, derginin 2021 ve 2022 yıllarında yayınladığı makalelerin 2023 yılında ortalama 11 kez atıf aldığı anlamına gelir.
2021 ve 2022 tarihli makaleler için 2023 yılındaki atıfların göz önüne alınma sebebi, araştırmaların zaman alması ve makalelerin genelde yayınlandıkları yıl içinde yoğun bir şekilde atıf almamasıdır. Bir araştırmanın sonuçları ve etkisi ancak zamanla belli olur. Ayrıca araştırma kategorisinde olmayan, "editör görüşü" tipindeki yazılar etki faktörüne dahil değildir. Ek olarak bazı dergiler Clarivate'in veri tabanında listelenmez ve dolayısıyla bir etki faktörüne sahip olamazlar. Etki faktörü günümüzde 0 ile 254,7 arasında değişebilmektedir, ancak sizin de hak vereceğiniz üzere yüksek puanlara sahip olan dergi sayısı oldukça azdır.
Etki faktörü ne yazık ki çok sıklıkla yanlış kullanılır. Günümüzde bir derginin genel itibarını ölçmeye yarayan bu faktör, yanlışlıkla dergide yayınlanan tek bir makaleye veya dergide yayın yapan bir bilim insanına aitmiş gibi davranılabiliyor. Hatta bir üniversitede herhangi bir araştırmacının terfi alıp almayacağına karar vermek için dahi kullanılabiliyor, mesela araştırmacı yüksek etki faktörüne sahip dergilerde yazı yayınlamışsa bunun onun çok iyi bir bilim insanı olduğu ve "birinci sınıf" bilim ürettiği anlamına geldiği sanılıyor.
Fakat kaliteli bir araştırma, örneğin çok kısıtlı bir alanda yapılmışsa çok fazla atıf almayabilir; ancak bu araştırmanın kötü bir araştırma olduğunu göstermez. Ayrıca bir çalışma tekrarlanabilir yapıda olmalıdır, ancak etki faktörü bunu hesaba katmaz. Etki faktörünün riskli araştırmalara ve tamamlanması on yıl kadar uzun süren karmaşık çalışmalara gereken değeri vermekte çok iyi olduğu da söylenemez.
Etki faktörünün gereğinden fazla önemsenmesi iki farklı şekilde zarara yol açabilir; çünkü bu değer, dergiler tarafından kolaylıkla manipüle edilebilirken aynı zamanda akademisyenlerin üzerinde çalışmak istediği araştırma türü üzerinde de etkili olabilir.
Ayrıca akademik dergilerin birkaç makalesi fazla atıf alırken geri kalan yazılarının neredeyse hiç atıf almaması halinde bile dergi yüksek bir etki faktörü alabilir. Bu durum ise sıklıkla atıf alan inceleme makalelerin yayınlanmasını teşvik ederken, editörün fazla atıf almayacağını düşündüğü makaleleri reddetmesine yol açabilir.
Bir araştırmacı da bu nedenlerle kendini atıf alma şansı daha yüksek olduğunu düşündüğü araştırma projelerini seçerken bulabilir. Böyle bir durumda araştırmacının merak duygusu, kabul görme gereksiniminin gölgesinde kalır ve sistemin haksızlığına uğrar.
Öte yandan tek bir makalenin kalitesini ölçerken de sırf etki faktörü yüksek bir jurnalde yayınlandığı için iyi bir makale olması gerektiği fikrine kapılmamak gerekir. Çok uç bir örnek vermek gerekirse, Andrew Wakefield'ın kızamık, kabakulak, kızamıkçık aşısını otizmle ilişkilendiren sahteliği kanıtlanmış makalesi, 2022'de etki faktörü 168,9 değerindeki prestijli bir tıp dergisi olan The Lancet'te yayınlanmıştı.[1]
Öte yandan kaliteli ve tekrarlanabilir araştırmalar da düşük etki faktörlü dergilerde yayınlanabilir. Ayrıca çok sıradan araştırmalar dahi, birkaç yüksek atıf alan makale nedeniyle etki faktörü hızlı yükselen dergilerde yayınlanabilir. Ne de olsa etki faktörü, tek bir makaleye verilen bir not değildir.
Bir makalenin değerini kapsamlı bir şekilde analiz ederken derginin etki faktörü elbette bir miktar rol oynayabilir. Örneğin sahtebilim, çok yüksek etki faktörüne sahip dergilerde nadiren yayınlanır. Ancak bazen, aşı karşıtı aktivistlerin görüşleri gibi sahtebilimsel görüşler "okurların geri dönüşleri" olarak prestijli dergilere girebilir, ancak bunlar orijinal araştırmalar değil, sadece kişilerin konu hakkındaki fikirleridir.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Sonuç olarak, bir makalenin kalitesini alanında uzman olmayan birinin değerlendirmesi zor olacaktır. Ancak sağlık bilimlerinde bu kuralı es geçebileceğimiz, kötü örneklerin birçoğunu elememize yardımcı olacak bazı temel kurallar vardır. Bunlar çalışmada bir kontrol grubunun olmaması, az sayıda katılımcı bulunması ve yalnızca hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar gibi sonuçların insanlara uygulanıp uygulanmayacağı konusunda şüpheler bulunmasıdır.[2] Bir makalenin prestijli bir jurnal olan Nature'da yayınlanmış olması güven verici olabilir, ancak yine de doğru ve kaliteli bilgiler aktaracağı garanti değildir. 64.8'lik etki faktörüne sahip olan Nature dergisinin bile daha sonra geri çekmek zorunda kaldığı makaleler olmuştur.[3], [4] Özetle, etki faktörünün bir makale hakkındaki düşüncenizi doğrudan etkilemesine izin vermemelisiniz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 3
- 3
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: McGill | Arşiv Bağlantısı
- T. S. S. Rao, et al. (2011). The Mmr Vaccine And Autism: Sensation, Refutation, Retraction, And Fraud. Indian Journal of Psychiatry, sf: 95. doi: 10.4103/0019-5545.82529. | Arşiv Bağlantısı
- ^ Jonathan Jarry M.Sc.. Doing Your Own Research A Little Bit Better. Alındığı Tarih: 14 Mart 2024. Alındığı Yer: McGill | Arşiv Bağlantısı
- ^ Nature. Journal Metrics | Nature Portfolio. Alındığı Tarih: 14 Mart 2024. Alındığı Yer: Nature | Arşiv Bağlantısı
- ^ Retraction Watch. Nature Retractions – Retraction Watch. (18 Aralık 2023). Alındığı Tarih: 14 Mart 2024. Alındığı Yer: Retraction Watch | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 12:25:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17152
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in McGill. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.