Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Darwin ve Kraliyet Cemiyeti: Eski Kayıt Defterleri, Darwin'in Ödünç Aldığı Kitapları Gösteriyor!

3 dakika
1,340
Darwin ve Kraliyet Cemiyeti: Eski Kayıt Defterleri, Darwin'in Ödünç Aldığı Kitapları Gösteriyor!
Tüm Reklamları Kapat

Darwin, 24 Ocak 1839 yılında dönemin ve hatta günümüzün en saygın bilim topluluklarından olan Kraliyet Cemiyeti'ne (Royal Society) üye olarak seçildi. Zaten o zamana kadar, keşfettiği fosiller, yaptığı analizler, çıktığı Beagle seyehati ve yazdığı mektuplarla tüm Dünya'da saygınlık kazanmış bir jeolog ve biyolog olarak biliniyordu. Ancak Kraliyet Cemiyeti'ne katılmasıyla birlikte, akademik kariyeri çok daha profesyonel bir düzleme taşındı ve elinin altındaki kaynakların sayısı katlanarak arttı.

Darwin, yapacağı çalışmalarda Kraliyet Cemiyeti'nin kütüphanesini bol miktarda kullanacaktı. Örneğin aşağıdaki fotoğrafta, Darwin'in kütüphaneden kitap alırken bıraktığı kayıtlardan bir kısmını ve imzasını görmekteyiz.

Charles Darwin'in Kraliyet Cemiyeti'nin kitaplığından imzası karşılığı kitap ödünç aldığını gösteren defter. Kayıtlara göre Darwin 11 Kasım 1856 tarihinde 3 adet kitap ödünç almış. Bu tarih, bilim tarihini değiştirecek olan Türlerin Kökeni isimli eserinin basımından sadece 13 gün önceye denk geliyor.
Charles Darwin'in Kraliyet Cemiyeti'nin kitaplığından imzası karşılığı kitap ödünç aldığını gösteren defter. Kayıtlara göre Darwin 11 Kasım 1856 tarihinde 3 adet kitap ödünç almış. Bu tarih, bilim tarihini değiştirecek olan Türlerin Kökeni isimli eserinin basımından sadece 13 gün önceye denk geliyor.

Kayıtlara göre toplamda 120 defa, her seferinde farklı sayıda kitap Darwin tarafından kütüphaneden alınmıştı. Kraliyet Cemiyeti ile ilişkisi, çok uzun yıllar sürdü ve birçok çalışmaları, tüm bilim insanlarının hayranlıkla izlediği araştırmalardı; Darwin'e sayısız ödül getirdi.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin Cirripedia isimli kaya kabukluları üzerinde yaptığı 8 yıllık bir araştırma sonucunda, bu canlıların farklı soy hatlarının arasında ortak bir atadan gelen benzerlikler (homolojiler) olduğunu ve bazı yapıların süreç içerisinde değişmesi sayesinde bu canlıların farklı ortamlara adapte olabildiğini gösterdi. Öyle ki, bu çalışması sırasında, bu kaya kabuklularının iki farklı cinsiyeti arasında parazitik hermafrodik (iki cinsiyetli) olan bir ara tür keşfederek evrimin en çarpıcı örneklerinden birini sundu. Bu çalışmaları, 1853 yılında Kraliyet Cemiyeti'nin en saygın ikinci ödülü olan Kraliyet Madalyası'nı kazanmasını sağladı. Böylece, ilk defa profesyonel bir biyolog unvanı almış oldu.

O dönemlerde birçok kişi, ana branşının haricinde çalışmalar yapmaktaydı ve Darwin de bunlardan biriydi. Aslında doğrudan biyolog olmasa da ve daha ağırlıklı olarak jeoloji ile ilgilense de, çalışmalarının ezici bir çoğunluğu biyoloji sahasındaydı. Bu madalya sayesinde, zaten bilim insanları arasında biyoloji bilgisiyle saygınlık kazanmış olsa da, bu alanda profesyonel de bir unvan almış oldu.

Daha sonradan, 1859 yılında bastığı Türlerin Kökeni isimli şaheseri sayesinde bilimin yüzü değişmeye başladı. Her bilim dalının, evrimsel biyoloji çerçevesinde değişimden geçeceğinin ilk izleri görülmeye başlandı. 1863 yılında, Lyell'in İnsan Tarihinin Jeolojik Kanıtları başlıklı eseri sayesinde doğa tarihi daha da fazla ilgi çekmeye başladı. Bu kitapta Lyell evrime şüpheci yaklaşmaktaydı ve bu Darwin'i hayal kırıklığına uğratmıştı. Bu kitabın yayımlanmasından sadece birkaç hafta sonra Thomas Huxley önce İnsanın Doğadaki Yerine Kanıt başlıklı, sonrasında Amazon Nehirlerinde Bir Doğa Bilimci başlıklı iki kitap yayımladı ve insanların insansı maymun olduğunu, çeşitli örneklerle gösterdi. Tüm bu kitaplar, Darwin'in Evrim Kuramı temeline dayanmakta veya en azından ondan güç almaktaydı. Bu konuda yapılan tartışmalar ve lobi faaliyetileri sonucunda 3 Kasım 1864 yılında Charles Darwin, Kraliyet Cemiyeti'nin en kıymetli ve önemli ödülü olan Copley Madalyası'na layık görüldü. 

Tüm bu gelişmeler sırasında bilim camiası hararetli olarak evrimi ve gerçek olma olasılığını tartışıyordu. 1870'lere girilirken, artık bilim camiasının neredeyse tamamı evrimin bir doğa yasası olduğunu kabul etti. Az bir bilim kitlesi, evrimin gerçekliğini kabul etseler de, Evrim Teorisi'nin Doğal Seçilim merkezli olduğuna karşı itirazlar getirdiler. Bu itirazlar, günümüzde çok daha kapsamlı bir halde, Genetik Sürüklenme gibi diğer mekanizmaların asıl türleşme mekanizmaları olduğu şeklinde devam etmektedir. Günümüzde de bilim camiasının çok büyük bir kısmı evrimi bir doğa yasası olarak kabul etmektedirler. Bu konuyla ilgili olarak buradaki makalemizi okuyabilirsiniz.

Darwin öldükten sonra, Kraliyet Cemiyeti onun bilimdeki yerine ithafen, Westminster Mezarlığı'nda büyük bilim insanları John Herschel ve Isaac Newton'a yakın bir noktaya defnedilmesini sağladı. Sonradan, oğulları George (astronom), Francis (botanikçi) ve Horace Darwin (inşaat mühendisi) de Kraliyet Cemiyeti üyeliğine hak kazandı.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 8
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:50:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1918

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Darwin ve Kraliyet Cemiyeti: Eski Kayıt Defterleri, Darwin'in Ödünç Aldığı Kitapları Gösteriyor!. (24 Ocak 2014). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1918
Bakırcı, Ç. M. (2014, January 24). Darwin ve Kraliyet Cemiyeti: Eski Kayıt Defterleri, Darwin'in Ödünç Aldığı Kitapları Gösteriyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1918
Ç. M. Bakırcı. “Darwin ve Kraliyet Cemiyeti: Eski Kayıt Defterleri, Darwin'in Ödünç Aldığı Kitapları Gösteriyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 24 Jan. 2014, https://evrimagaci.org/s/1918.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Darwin ve Kraliyet Cemiyeti: Eski Kayıt Defterleri, Darwin'in Ödünç Aldığı Kitapları Gösteriyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 24, 2014. https://evrimagaci.org/s/1918.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close