Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Daha Fazla Tohum Türü Dağıtan Kuşların Evrimsel Başarısı da Daha Yüksek!

2 dakika
1,155
Daha Fazla Tohum Türü Dağıtan Kuşların Evrimsel Başarısı da Daha Yüksek! Wikipedia
Turdus rufiventris
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Çiçek üreten bitki türlerinin %70'inden fazlası, tohumlarını dağıtmak için kuşlara bağımlıdır. Kuşlar, çok çeşitli farklı bitkilerden elde edilen meyvelerle beslenir ve kuş-bitki etkileşimleri, karmakarışık bir ağ gibidir.

Brezilya'daki São Paulo Üniversitesi Biyolojik Bilimler Enstitüsü'nde (IB-USP) yürütülen bir araştırma, her kuş türünün evrimsel kararlılığının, bu ağ içinde işgal ettiği konuma bağlı olduğunu gösteriyor.[1] Ayrıca bu kararlılık, potansiyel ortak etkileşilebilecek bitki türlerinin sayısı ve merkeziliğine bağlı olarak ve sürdürdüğü ağ bağlantılarının sayısına bağlı olarak adım adım artıyor.

Çalışma, São Paulo Araştırma Vakfı - FAPESP tarafından finanse edildi ve Science dergisinde yayınlandı. Makalenin ilk yazarı Gustavo Burin, Agência FAPESP'e verdiği demeçte şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bir ağda daha merkezi konumları işgal eden, daha fazla bağlantısı olan kuş türleri, makroevrimsel açıdan daha istikrarlı olma eğilimindedir.

Burin'e göre, tür etkileşimleri ve onların evrimsel dinamikleri arasındaki bu korelasyonu kurmak çok büyük bir zorluktu; çünkü tamamen farklı zaman ölçeklerinde meydana gelen iki sürecin (tohumların dağılması ve evrim sürecinin) bir arada analizini gerektiriyordu. Tohum yayılımı yıllık olarak gerçekleşirken, evrim milyonlarca yıl boyunca yaşanır. Burin şöyle diyor:

Bunun üzerinde dört yıl boyunca çalıştık ve 29 tohum yayma ağına ait 468 kuş türüne ilişkin verileri entegre ettik. Bir kuş türünün bitki türleri ile ne kadar çok bağlantı kurduğunu, evrimsel şansının o kadar büyük olduğunu gösterdik. Daha doğrusu, bir kuş türünün evrimsel kararlılığı ne kadar yüksekse, kuş türlerinin oluşturduğu etkileşimlerin sayısı ve modeliyle ölçülen bir tohum yayma ağındaki göreceli önemini gözlemleme şansımız o kadar artar.

Bir ağda merkezi konumları işgal eden türlerin iki önemli özelliği vardır: ya daha uzun yaşarlar ya da nispeten kısa bir sürede birçok türü biriktiren gruplara aittirler, böylece bir tür yok olursa onun yerini benzer birçok başka tür alır.

Brezilya'ya özgü kuşlar arasında, uzun ömürlü türlere örnek olarak Kızıl karınlı ardıç kuşu (Turdus rufiventris) ve Sayaca tanager (Thraupis sayaca) dahildir. Burin şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Burada, kuş türlerinin evrimsel başarısında bitkilerle etkileşimin önemini vurguluyoruz, ancak tohumlarını yaymak için daha fazla kuş türüne güvenen bitkilerin çoğalma ve hayatta kalma olasılıklarının daha yüksek olması anlamında, tersi de doğru olabilir. Yaşam alanında yayılan bir omurgalı varken, tohumlar bitkiden onlarca kilometre uzağa taşınması mümkündür.

Bu mekanizma, mevsimsel değişikliklere daha az maruz kalan ılık ve ıslak bölgelerde daha yoğun ve etkilidir. Dünyanın başlıca hayvan ve bitki biyoçeşitlilik noktalarının Kolombiya'nın Amazon bölgesinde ve Güneydoğu Asya'da olması tesadüf değildir.

Çalışma, ekolojik verileri, matematiksel ve hesaplamalı modellemeyi ve karmaşık ağ analitiğinden türetilen analitik araçları birleştirdi. Diğer ortak yazarlar Paulo Guimarães Jr. ve Tiago Quental'dir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat
  • Heloisa Reinert
  • [email protected]
  • 55-11966392552
  • Fundação De Amparo À Pesquisa Do Estado De São Paulo

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Muhteşem! 2
  • Umut Verici! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ G. Burin, et al. (2021). Macroevolutionary Stability Predicts Interaction Patterns Of Species In Seed Dispersal Networks. Science, sf: 733-737. doi: 10.1126/science.abf0556. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 18:22:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10859

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Akman, et al. Daha Fazla Tohum Türü Dağıtan Kuşların Evrimsel Başarısı da Daha Yüksek!. (21 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10859
Akman, S., Bakırcı, Ç. M. (2021, August 21). Daha Fazla Tohum Türü Dağıtan Kuşların Evrimsel Başarısı da Daha Yüksek!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10859
S. Akman, et al. “Daha Fazla Tohum Türü Dağıtan Kuşların Evrimsel Başarısı da Daha Yüksek!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 21 Aug. 2021, https://evrimagaci.org/s/10859.
Akman, Sude. Bakırcı, Çağrı Mert. “Daha Fazla Tohum Türü Dağıtan Kuşların Evrimsel Başarısı da Daha Yüksek!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 21, 2021. https://evrimagaci.org/s/10859.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close