COVID-19 Salgınında Hatalı Bir Şekilde Hidroksiklorokin Tedavisini Destekleyen Makale Nihayet Geri Çekildi!
Hidroksiklorokinin COVID-19'u tedavi ettiği iddia edildiğinde geniş bir coşku uyandıran 2020 tarihli bir makale, araştırmanın ciddi bilimsel kusurlar içerdiğini ve etik düzenlemeleri ihlal etmiş olabileceğini ileri süren bilim insanlarının yıllar süren çabasının ardından, nihayet 17 Aralık 2024 günü geri çekilerek yayından kaldırıldı.[1] Evrim Ağacı olarak biz de bu konuda 21 Mart 2020 günü bir uyarı yazısı yayınlamıştık. Dergiden yapılan açıklamaya göre makale, gerçekten de etik kaygılar ve metodolojik sorunlar nedeniyle geri çekildi.
Marsilya Akdeniz Enfeksiyonu Hastane Enstitüsü'nden (IHU) Philippe Gautret tarafından yönetilen Uluslararası Antimikrobiyal Ajanlar Dergisi'ndeki (International Journal of Antimicrobial Agents veya kısaca "IJAA") makale, bir çeşit anti-sıtma ilacı olan hidroksiklorokin ile tedavinin, COVID-19 hastalarından alınan örneklerdeki virüs seviyelerini düşürdüğünü ve ilacın antibiyotik azitromisin ile birlikte kullanıldığında daha da etkili olduğunu iddia ediyordu. Makalenin başyazarı olan dönemin IHU Direktörü Didier Raoult, sosyal medya ve televizyonda ilacın vaatleri hakkında coşkuyla konuşmuştu ve dönemin ABD Başkanı Donald Trump da dahil olmak üzere bir heyecan dalgasına yol açmıştı.
Ancak bilim insanları, sadece 36 hastadan oluşan örneklem büyüklüğüne ve alışılmadık derecede kısa hakem değerlendirme süresine dikkat çekerek, makale hakkında endişelerini dile getirmişti: Makale, 16 Mart 2020'de teslim edilmiş olmasına rağmen sadece 4 gün sonra yayına alınmıştı. 24 Mart 2020 tarihinde bilimsel ahlak danışmanı Elisabeth Bik, kendi blogunda, hidroksiklorokin ile tedavi edilen altı hastanın çalışmadan çıkarıldığını (ki bunlardan biri ölmüş ve üçü yoğun bakıma nakledilmişti) ve bunun sonuçları ilacın lehine çarpıtma potansiyeline sahip olduğunu belirtmişti. Daha sonra 2020'de gerçekleştirilen daha büyük, daha titiz çalışmalar hidroksiklorokinin COVID-19 hastalarına fayda sağlamadığını göstermişti.[2]
Raoult'un makalesini eleştirenler o zamandan beri daha fazla soruna dikkat çekti. Ağustos 2023'te Therapies'de yayınlanan bir mektupta Bik ve meslektaşları, bir polimeraz zincir reaksiyonu testini pozitif olarak sınıflandırmak için kesme sınırının tedavi ve kontrol gruplarında farklı olduğunu belirtti. Mektupta ayrıca çalışmanın uygun etik onayı alıp almadığına dair sorular soruldu ve editoryal bir çıkar çatışmasına dikkat çekildi: IJAA'nın o dönemdeki genel yayın yönetmeni Jean-Marc Rolain de yazarlardan biriydi. (Rolain'in hakem değerlendirmesinde yer almadığına dair bir ifade daha sonra makaleye eklenmiştir). Mektupta makalenin geri çekilmesi çağrısında bulunuldu.
Geri çekme bildiriminde, derginin ortak sahibi olan Elsevier ve Uluslararası Antimikrobiyal Kemoterapi Derneği'nin, "etik sorunların yanı sıra, yazarlardan üçünün makalenin metodolojisi ve sonucuna ilişkin endişeleri" nedeniyle makaleyi geri çekmeye karar verdiği belirtiliyor.
Elsevier tarafından yapılan bir soruşturmada, araştırmacıların hastaları çalışmaya dahil etmeden önce çalışma için etik onay alıp almadıkları ya da hastaların antibiyotik azitromisin ile tedavi edilmek üzere bilgilendirilmiş onam verip vermedikleri tespit edilemedi. Soruşturma, bu ilacın o dönemde Fransa'da bu hastalar için standart tedavinin bir parçası olmayacağı, dolayısıyla onay gerektiren deneysel bir tedavi olarak kabul edileceği sonucuna vardı.
Geri çekim bildirimine göre, makaleyle ilgili endişelerini dile getiren üç yazar "artık isimlerinin makaleyle ilişkilendirilmesini istemiyor." Gautret ve diğer bazı yazarlar araştırmacılara makalenin geri çekilmesine katılmadıklarını söylerken, araştırmacılar baş yazar Raoult'tan bir yanıt alamadı. Bugüne kadar, İHÜ yazarları tarafından yayınlanan 32 makale geri çekilmiş olup, bunlardan 28'i Raoult'un ortak yazarı olduğu makalelerdir ve kurumun yayınladığı 243 makalede de endişe bildirimi bulunmaktadır.
Fransız Farmakoloji ve Terapötikler Derneği, yaptığı basın açıklamasında, geri çekilen çalışmanın, milyonlarca insanın gereksiz yere hidroksiklorokin aldığı ve kalp krizi gibi yan etkiler yaşayan hastaları tehlikeye atan bir skandalın "köşe taşı" olduğunu söyledi:
Bu olaylar dizisi, ilaçlar söz konusu olduğunda önemli bir noktayı hatırlatmaktadır: Sağlık krizi zamanlarında bile, iyi yürütülmüş klinik araştırmaların titiz çerçevesi dışında, etkinliği sağlam bir şekilde kanıtlanmamış ilaçların reçete edilmesi kabul edilemez. Tıbbın temel ilkelerinden biri olan 'primum non nocere' ('önce zarar verme') ilkesi, burada dramatik sonuçlara yol açacak şekilde ayaklar altına alınmıştır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Science | Arşiv Bağlantısı
- ^ P. Gautret, et al. (2020). Retracted: Hydroxychloroquine And Azithromycin As A Treatment Of Covid-19: Results Of An Open-Label Non-Randomized Clinical Trial. Elsevier BV, sf: 105949. doi: 10.1016/j.ijantimicag.2020.105949. | Arşiv Bağlantısı
- ^ Massachusetts Medical Society. (2020). Effect Of Hydroxychloroquine In Hospitalized Patients With Covid-19. Massachusetts Medical Society, sf: 2030-2040. doi: 10.1056/NEJMoa2022926. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 14:17:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19300
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Science. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.