Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Çocuklar: Neden Akşam Saat 9 Gibi Uyumalısınız?

1 dakika
7,729
Çocuklar: Neden Akşam Saat 9 Gibi Uyumalısınız?
Tüm Reklamları Kapat

Saat 9 oldu mu yatağa gitmek zorunda olmaktan nefret ettiğinizi biliyoruz. O saati büyüdükçe yavaş yavaş 10'a ve 11'e çekmek için neler çektiğinizi de çok iyi biliyoruz. Sizi çok iyi anlıyoruz; çünkü biz de aynı yerlerden geçtik. Eh, yatağa girdiğinizde hemen uyumadığınızı ve uyku süresini olabildiğince azaltabilecek her şeyi yaptığınızdan da haberimiz var (tıpkı anne-babalarınızın olduğu gibi). Ancak değerini sonradan, daha yüksek eğitim seviyelerine ve iş hayatına geçtiğinizde çok iyi anlayacağınız bu uykuya neden ihtiyacımız var? Neden aileleriniz sizi yatağa gitmeye zorluyorlar, hiç düşündünüz mü?

Hayır, size işkence olsun diye değil elbette. Bunun çok basit bir nedeni var: Vücudunuzun uykuya ihtiyacı var! Özellikle de beyninizin buna ihtiyacı var. Gün içerisinde bilinçli veya bilinçsiz olarak her an beyninizi ve organlarınızı kullanıyorsunuz. Uyku süresince beyninizin hem kendisini ve gün boyunca edinilen bilgileri düzenlediği biliniyor hem de vücudun "bakım ve onarım" işlerini yapıyor. Örneğin boyunuzun uzamasını sağlayan hormonlar en yüksek oranda uyku sırasında salgılanıyor ve az uyuyan veya düzensiz uyuyan çocukların normalde olabileceklerinden daha kısa olduğu biliniyor. Şunu unutmayın: Beyniniz en aktif olarak siz uyurken çalışıyor, sizi yeni bir güne hazırlıyor ve bir önceki günün sorunlarını çözüyor. Bu sebeple uyku çok önemli!

Uykusuz ne kadar kalabilirsiniz, bunu biliyor musunuz? Uykusuz geçirilen saat sayısında Dünya Rekoru Randy Gardner adında bir kişiye aittir. Rekoru kırdığı 1965 senesinde 18 yaşında bir lise öğrencisi olan Gardner, tam 264 saat 24 dakika (yaklaşık 11 gün) boyunca uykusuz kalmıştır. Ancak bu çok ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirmiştir: Randy'i inceleyen doktorlar, öğrencinin konstrasyonunda çok ciddi bir düşüş fark etmişlerdir. Ayrıca Randy'nin kısa dönem hafızası da bozulmuş, hayaller görmeye başlamıştır. Örneğin Randy daha 4. günde bir trafik işaretini insan olarak görmüş, 11. günde ise 100'den geriye 7'şer 7'şer sayarken 65'te donakalmıştır. Niye durduğu sorulduğunda, ne yaptığını hatırlamadığını söylemiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Dolayısıyla, bir dahaki sefere uyku vakti geldiğinde ailenizi dinleyin deriz. Onlara güvenmiyorsanız bile bize güvenin: Rahat rahat uyuyabildiğiniz bu günlerinizi çok arayacaksınız.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
29
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 24
  • Bilim Budur! 8
  • Umut Verici! 7
  • Güldürdü 6
  • İnanılmaz 4
  • Üzücü! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Muhteşem! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 15:43:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1641

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Doğal
Kıl
Kadın Sağlığı
Mitler
Tarih
Uluslararası Uzay İstasyonu
Kuyrukluyıldız
Neandertaller
Cinsel Yönelim
Gen
Entropi
Korona
Hız
Lazer
Bağırsak
Arkeoloji
Şehir Hastanesi
Darwin
Psikiyatri
Diş
Eşeyli Üreme
Virüsler
Üreme
Viroloji
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Çocuklar: Neden Akşam Saat 9 Gibi Uyumalısınız?. (10 Kasım 2013). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1641
Bakırcı, Ç. M. (2013, November 10). Çocuklar: Neden Akşam Saat 9 Gibi Uyumalısınız?. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1641
Ç. M. Bakırcı. “Çocuklar: Neden Akşam Saat 9 Gibi Uyumalısınız?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 10 Nov. 2013, https://evrimagaci.org/s/1641.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Çocuklar: Neden Akşam Saat 9 Gibi Uyumalısınız?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 10, 2013. https://evrimagaci.org/s/1641.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close