Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Çin Seddi veya Piramitler Uzaydan veya Ay'dan Görünür Mü?

Uzaydan Hangi İnsan Yapımı Nesneleri Görebiliriz?

Çin Seddi veya Piramitler Uzaydan veya Ay'dan Görünür Mü? Video Blocks
3 dakika
69,902
Tüm Reklamları Kapat

İddia

Çin Seddi uzaydan görülebilen tek veya nadir bir insan yapımı yapıttır. Hatta Çin Seddi Ay'dan bile çıplak gözle görülebilir!

2. İddia

Piramitler uzaydan kolaylıkla ve çıplak gözle görülebilir.

Gerçek mi?

Sahte
Sahte

Gerçek Ne?

İnsan yapımı hiçbir cisim, ne Ay'dan, ne de Dünya'nın yörüngesindeki uzay araçlarından çıplak gözle görülebilmektedir. Sadece çok nadir koşullarda ve çok ayrık arazilerde bulunan cisimler, çok dar zaman aralıklarında, geçici olarak uzay yörüngesinden görülebilmektedir. Ay'dan ise Dünya üzerindeki ve yörüngesindeki insan yapımı hiçbir cismi çıplak gözle görmek imkansızdır.

İddianın Kökeni

Bu mitlerin kaynağının ABD'nin meşhur Ripley'in İster İnan İster İnanma Müzesi'nin 1932 senesinde yayınladığı bir karikatürde, Çin Seddi'nin "insanlığın en ihtişamlı yapıtı, çıplak gözle Ay'dan bile görülebilecek tek eser" olarak lanse edilmesidir. Ancak bu tamamen hatalıdır.

Ayrıca Çin'de Çin Seddi büyük bir gurur kaynağıdır ve bir "mucize" olarak görülmektedir. Bazı Çinliler, duvarın insanlar tarafından yapıldığına inanmazlar. Duvar, onlara göre, bir anda ve mucizevi bir biçimde belirivermiştir. Bu yüzden bir nevi kutsal ve gizemli sayılır. Çin'in Shenzou 5 uzay aracıyla 2003 senesinde uzaya gönderdiği ilk insan olan Yang Liwei, döndüğünde Çin Seddi'nin uzaydan ayırt edilemediğini söylediğinde Çin'de büyük bir hayal kırıklığı ve öfke yayılmıştır. Çin Eğitim Bakanlığı kitaplardaki "Çin Seddi'nin uzaydan göründüğü" bilgisini kitaplardan çıkarması gerekmiştir. Böylesine büyük bir ülkenin, bu kadar çok sayıda insanın, böylesine büyük bir biçimde beslediği gizem ve övünç arzusu, mitin yayılmasından sorumlu olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bilgiler

Uzaydan Dünya'ya baktığınızda çıplak gözle görebileceğiniz şeyler karalar, denizler, bulutlar, iklimsel olaylar ve benzeridir. Eğer ki Dünya'nın karanlık tarafına bakıyorsanız, şehirlerin ışıklarını da görmeniz mümkündür. Ancak insan yapımı hiçbir cisim uzaydan görülebilecek kadar büyük değildir. Bir diğer bakış açısıyla, insan gözünün çözünürlüğü, yerden kilometrelerce (yörünge için) veya binlerce kilometre (Ay için) uzaktan baktığında, insan yapımı objelerin boyutlarını, etraflarından ayırt edebilecek kadar yüksek/yeterli çözünürlüklü gözlere sahip değildir. 

1969 senesinde Neil Armstrong Ay'dan döndüğünden ölümüne kadar olan sürede kendisine sürekli olarak Çin Seddi'nin Ay'dan görünüp görünemediği sorulmuştur. NASA Johnson Uzay Merkezi'nden yayınlanan sözlü tarih bilgilerine göre Armstrong şunları söylemiştir:

Kıtalar, göller ve mavi üzerine savrulmuş beyaz lekeler gördüm. Ancak Dünya'dan ortalama 370.000 kilometre uzakta olan Ay yüzeyinden insan yapımı herhangi bir nesneyi ayırt edemedim.
Fotoğrafta yaklaşık olarak Çin Seddi'nin uzaydan nasıl göründüğünü görebilirsiniz. Unutmayınız ki bu fotoğraf, orjinalinin büyütülmüş halidir. Bu gerçeği göz önünde bulundurarak, mesafeyi Ay'dan bakmayı düşünecek şekilde büyütebilir ve mitin anlamsızlığını fark edebilirsiniz.
Fotoğrafta yaklaşık olarak Çin Seddi'nin uzaydan nasıl göründüğünü görebilirsiniz. Unutmayınız ki bu fotoğraf, orjinalinin büyütülmüş halidir. Bu gerçeği göz önünde bulundurarak, mesafeyi Ay'dan bakmayı düşünecek şekilde büyütebilir ve mitin anlamsızlığını fark edebilirsiniz.

1985-1996 yılları arasında toplamda 5 defa Dünya yörüngesinde görev yapmış olan NASA astronotu Jeffrey Hoffman ise şunları söylemektedir:

Uzaydan Dünya'ya bakarak çok uzun zaman harcadım. Çin üzerinden sayısız defa geçtim. Bir defa dahi Çin Seddi'ni göremedim. Sorun şu ki, gözlerimiz zıtlığa (kontrasta) duyarlıdır. Duvarın rengiyse, iki yanındaki araziden çok farklı değildir.

Piramitler de benzer sebeplerle çıplak gözle görünemezler. Ancak uzay yörüngesinde görev yapan astronotlar, çok ender rastlanan ışık koşullarında bu büyük cisimlerin az da olsa seçilebildiğini söylemektedirler. Örneğin Güneş tam ufuk noktasındayken, piramitlerin ya da duvarın gölgesi çok uzun olacak şekilde düştüğü için renk farklılıkları yaratmakta ve en azından bir miktar ayırt edebilmek mümkün olmaktadır. Ayrıca kimi zaman yeşilliğin ortasına kurulmuş ekstrem zıtlıktaki hava alanları veya geniş karayolları da, kontrasttan ötürü iyi ışık koşullarında ayırt edilebilmektedir. Ancak bunların görünür olma sebepleri, iddia edildiği gibi büyük olmaları değil, o anda ışık farklılıklarının gözümüzün ayırt edebileceği miktarda olmasıdır. Gördüğümüz de cisimlerin kendisinden ziyade, renk farklılığı yaratabilen gölgeleridir.

Bu nadir anlardan birini 2004 yılında yakalamayı başaran Leroy Chiao'nın fotoğrafı, yeryüzünde analiz edilmiş ve görünenin Çin Seddi olduğu doğrulanmıştır. Ne var ki Chiao'ya fotoğrafı çekmesi sırasında Çin Seddi'ni ayırt edip edemediği sorulduğunda, oradan bakıldığında gördüğünün Çin Seddi olup olmadığını ayırt edemediğini, sadece olması gereken yerdeki ufak farklılıklardan ötürü gördüğünün Çin Seddi olabileceğinden şüphelenerek fotoğrafı çektiğini söylemiştir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 19
  • Merak Uyandırıcı! 8
  • Muhteşem! 5
  • Bilim Budur! 4
  • Güldürdü 4
  • İnanılmaz 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Umut Verici! 2
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • M. Hvistendahl. Is China's Great Wall Visible From Space?. (21 Şubat 2008). Alındığı Tarih: 24 Mart 2019. Alındığı Yer: Scientific American | Arşiv Bağlantısı
  • D. Mikkelson. Is The Great Wall Of China Visible From The Moon?. (12 Kasım 2001). Alındığı Tarih: 24 Mart 2019. Alındığı Yer: Snopes | Arşiv Bağlantısı
  • NASA. China's Wall Less Great In View From Space. (24 Mart 2019). Alındığı Tarih: 24 Mart 2019. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
  • N. Atkinson. Can You See The Great Wall Of China From Space?. (5 Haziran 2013). Alındığı Tarih: 24 Mart 2019. Alındığı Yer: Universe Today | Arşiv Bağlantısı
  • Wikipedia. Artificial Structures Visible From Space. (7 Mart 2019). Alındığı Tarih: 24 Mart 2019. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/04/2024 12:57:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1250

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hava
Uyku
Kütle
Yas
Çeşitlilik
Kanat
Yeni Koronavirüs
Bebek Doğumu
Neandertal
Diş Hekimi
Yeni Doğan
Konuşma
Sosyal
Bilimkurgu
Kuantum
Kalıtım
Epidemik
Goril
Eğilim
Çeviri
Epistemoloji
Ornitoloji
Amerika Birleşik Devletleri
Göğüs
Yaşanabilir Gezegen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Çin Seddi veya Piramitler Uzaydan veya Ay'dan Görünür Mü?. (27 Mayıs 2013). Alındığı Tarih: 20 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1250
Bakırcı, Ç. M. (2013, May 27). Çin Seddi veya Piramitler Uzaydan veya Ay'dan Görünür Mü?. Evrim Ağacı. Retrieved April 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1250
Ç. M. Bakırcı. “Çin Seddi veya Piramitler Uzaydan veya Ay'dan Görünür Mü?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 27 May. 2013, https://evrimagaci.org/s/1250.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Çin Seddi veya Piramitler Uzaydan veya Ay'dan Görünür Mü?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 27, 2013. https://evrimagaci.org/s/1250.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close