Cebirin Temel Teoremi Nedir?
Şayet üniversitede sayısal bir bölüm okuduysanız "Kalkülüsün temel teoremi" diye bir teoremi mutlaka duymuşsunuzdur. Basitçe bu teorem bize türev ile integral arasında bir ilişki olduğunu söyler ve hem matematikte hem de temel ve uygulamalı bilimlerde oldukça faydalı bir araçtır. İsminden anlaşılacağı üzere, kalkülüsün temel teoremi oldukça temel bir teoremdir çünkü bütün analiz (matematiğin bir dalı) kalkülüsün temel teoremi üzerine inşa edilmiştir.
Peki ya matematiğin öbür dalları, onlar da böyle bir teorem üzerine inşa edilmişler midir? Bunun cevabı evet! Bu yazımızda da matematiğin tarihsel olarak ikinci ortaya çıkan ve günümüzde matematikçiler arasında en popüler çalışma alanlarından biri olarak cebirden bahsedeceğiz. Daha spesifik olarak, cebirden değil, cebirin temel teoreminden (veya d'Alambert Teoremi veya d'Alambert-Gauss Teoremi) bahsedeceğiz.
Cebirin Temel Teoremi, Cebirin Temel Teoremi Değil!
Ancak burada ilginç bir detay var: Kalkülüsün temel teoremi, gerçek anlamıyla kalkülüsün en temel teoremi iken ve kalkülüsün geri kalanı (ve modern kalkülüs ve diferansiyel denklemler) o teorem üzerine inşa edilmişken, bugün inceleyeceğimiz "cebirin temel teoremi", modern cebir aslında bu temel teorem üzerine inşa edilmiş değildir. Bu, tarihsel bir hatalı isimlendirmedir; zira "cebirin temel teoremi" geliştirildiğinde, "cebir" dediğimiz matematik dalı "denklemler teorisi" olarak bilinen çok daha antik bir yapıdaydı. Bu teorem, o dönemde var olan teori için oldukça temel ve önemliydi; fakat modern cebir, "cebirin temel teoremi"nin çok ötesine geçmiştir. Dolayısıyla kalkülüsün temel teoreminin matematikteki yeri ve önemiyle, cebirin temel teoreminin matematikteki yeri ve önemini kıyaslamak doğru olmayacaktır.
Üstelik birazdan göreceğimiz üzere, ilginç bir şekilde, "cebirin temel teoremi"nin tamamen cebire dayalı bir ispatı bulunmamaktadır. Bu teoremi ispatlayabilmek için, reel sayıların tamlığının (İng: "completeness of the real numbers") bir türü kullanılmak zorundadır. Bu tamlık, cebirsel bir kavram değildir ve karmaşık sayılara ihtiyaç duymaktadır. Bu da cebirin temel teoreminin pek de "temel" olmadığına işaret etmektedir.
Yine de tarihsel önemi ve matematikteki genel yeri bakımından bu teoremden bahsetmekte fayda görüyoruz.
Cebirin Temel Teoremi Nedir?
Teoreme değinmeden önce birkaç basit tanım yapacağız.
Tanım: Kompleks Sayılar (ve ii Sayısı)
C:={x+iy ∣ x,y∈R, i=−1}\mathbb{C}:=\Big\{x+iy\ |\ x,y\in\mathbb{R},\ i=\sqrt{-1}\Big\}
olarak tanımlanan kümeye "kompleks sayılar kümesi" denir. Buradaki ii sayısının oldukça ilginç bir hikayesi var, yeri gelmişken ona da kısaca değinelim.
ii sayısının genelde şu denklemin kökü olarak tanımlandığı düşünülür:
x2+1=0x^2+1=0
Ancak sayının tarihsel gelişimi öyle değildir. Elbette, günün sonunda yine bu denkleme ulaşılır; ancak tarihte ilk olarak kübik denklemlerin çözümünde matematikçilerin karşısına "-1 sayısının karekökü" ifadesi çıkmıştır. Bu sayının gerçek sayılar kümesinde bir karşılığı olmadığı için, -1'in karekökünü ayrı bir sayı olarak kabul edilmiş ve toplama ile çarpma işlemleri aşağıdaki şekilde tanımlanmıştır.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
(a+b−1)+(c+d−1)=(a+c)+(b+d)−1(a+b\sqrt{-1}) + (c+d\sqrt{-1})=(a+c)+(b+d)\sqrt{-1}
(a+b−1)×(c+d−1)=(ac−bd)+(cb+ad)−1(a+b\sqrt{-1}) \times (c+d\sqrt{-1})=(ac-bd)+(cb+ad)\sqrt{-1}
Kısmen yanlış bir düşünce olsa da okur zihninde kolay canlandırması açısından, bu işlemlerin, köklü sayılardaki işlemlere benzediği düşünebilir. Daha sonrasındaysa her defasında -1'in karekökünü yazmak zor geldiği için, bunun yerine notasyon olarak "ii" kullanmak yaygınlaşmıştır. Ayrıca belirtmekte fayda var ki bazı mühendislik dallarında "ii" yerine (yeri geldiğinde) "jj" de kullanılır; yani tüm dünyanın uzlaştığı bir notasyon yoktur.
Kompleks sayılar hakkında konuşacak çok şey var; ama şimdi polinom kavramını tanımlayalım ve ardından teoremimize geçelim.
Tanım: Polinom
C\mathbb{C} kompleks sayılar kümesi olmak üzere,
C[x]:={a0+a1x+a2x2+...+anxn ∣ ai∈C, n∈N}\mathbb{C}[x]:=\Big\{a_0+a_1x+a_2x^2+...+a_nx^n\ | \ a_i\in\mathbb{C}, \ n\in\mathbb{N}\Big \}
olarak tanımlanan küme, kompleks katsayılı polinomların kümesidir. Bu kümenin her elemanına "kompleks değerli polinom" denir. Biz, kısaca "polinom" diyeceğiz. En yüksek kuvvetli terimin derecesine bu "polinomun derecesi" denir. Şimdi bu kümenin elemanlarına bir göz atalım. Örneğin:
p(x)=ix+(2−i)x2p(x)=ix+(2-i)x^2
C[x]\mathbb{C}[x] üzerinde bir polinomdur ve derecesi 2'dir çünkü en yüksek dereceli terimin üssü 2'dir.
q(x)=x+9ix4q(x)=\sqrt{x}+9ix^4
ise bir polinom değildir; çünkü xx'in karekök içinde olduğu bir terim görüyoruz - ki polinom tanımına baktığımızda kuvvetlerin doğal sayı olması gerekmektedir. Oysa karekök, 1/2. kuvvet ile özdeştir; yani bu kuvvet, bir doğal sayı değildir.
Teorem: Cebirin Temel Teoremi
Cebirin temel teoreminin şunu söylediği söylenir:
- Teorem: p(x)∈C[x]p(x)\in\mathbb{C}[x], nn. dereceden bir polinom olmak üzere, p(x)=0p(x)=0 denklemini çözen n n farklı kompleks xx sayısı vardır.
Bu teoremi anlamaya çalışalım. Örneğin p(x)=x2+4x+3p(x)=x^2+4x+3 polinomunu ele alalım. Bu polinomun derecesi 22 olduğundan, cebirin temel teoremine göre 22 tane kökü olmalıdır. Gerçekten de −3-3 ve −1 -1 bu polinomun kökleridir (bunu kendiniz de deneyebilirsiniz).
Fakat hemen dikkatinizi çekebilir: q(x)=x2+2x+1q(x)=x^2+2x+1 polinomuna baktığımızda, tek kökün 11 olduğunu, başka kök olmadığını görürsünüz, ama neden? Yoksa cebrin temel teoremi yanlış mı?
Hayır, yanlış değil elbette. Fakat biz teoremi, bilerek eksik ve yanlış verdik. Bu teorem, genelde bu haliyle bilinse de görüleceği üzere bu haliyle yanlıştır. Maalesef bu teorem, popülarite uğruna çokça çarpıtılmış bir teoremdir. Doğrusunu şimdi veriyoruz.
Teorem: Cebirin Temel Teoremi (Gerçek Versiyonu)
Cebirin gerçek/esas versiyonu şöyledir:
- Teorem: p(x)∈C[x]p(x)\in\mathbb{C}[x] , n.n. dereceden bir polinom olmak üzere, p(x)=0p(x)=0 denklemini çözen en az 11, en çok nn tane xx kompleks sayısı vardır.
Şimdi bu teoremi istediğiniz polinomla test edin, bu teoremin her zaman doğru olduğunu göreceksiniz.
Burada matematikten keyif alan kişiler, bu versiyonun bir öncekinin havasını vermediğini, o halinin daha iddialı durduğunu düşünebilirler. Belki öyle gelebilir; ancak bu hali kesinlikle çok daha iddialıdır; çünkü bu teorem, bu haliyle, elinizde bir polinom varsa bu polinomun her zaman 1 kökünü kompleks sayılarda bulabileceğiniz söylemektedir.
Örneğin p(x)=x2+1p(x)=x^2+1'i deneyin, kökleri i i ve −i-i çıkacaktır. Bu polinomun reel sayılarda hiç çözümü olmamasına rağmen kompleks sayılarda çözümü vardır. Bu yüzden bu teorem, kompleks sayılar kümesini bu kadar güçlü yapan teoremlerden birisidir. Size bu kümede her zaman bir kök bulabilme hakkı tanır. Ayrıca size bulabileceğiniz maksimum kök sayısını da söyler.
Peki bu teoremin nasıl uygulamaları vardır?
Cebirin Temel Teoreminin Uygulamaları
Lineer Cebir Üzerine Bir Uygulama
Bu uygulamayı anlayabilmeniz için matris ve determinantları bildiğinizi varsayıyoruz, çünkü burada hepsine girmemiz konuyu çok dağıtırdı.
Elimizde n×n n\times n'lik kompleks değerli bir AA matrisi olsun. Cebirin temel teoremi, bu matrisin her zaman bir özdeğerinin olduğunu söyler. Çünkü özdeğerler
det(A−λI)=0\det(A-\lambda I)=0
polinomunun kökleridir. Bu polinomun katsayıları kompleks sayı olduğundan (matrisimizin satır-sütun elemanlarının kompleks sayı olduğunu varsaydık), cebirin temel teoremine göre bu matrisin en az 11 en çok nn tane özdeğeri vardır.
Polinomların Çarpanlara Ayrılması
Cebrin temel teoremi bize bir p(x)=a0+a1x+a2x2+...+anxnp(x)=a_0+a_1x+a_2x^2+...+a_nx^n polinomunun 1≤m≤n1\leq m\leq n arasında bir kök sayısına sahip olduğunu söyler. Bu kökleri x1,x2,...,xmx_1, x_2,..., x_m olarak isimlendirelim. O halde cebirin temel teoremi, bu polinomun alternatif olarak
p(x)=A(x−x1)k1(x−x2)k2...(x−xm)kmp(x)=A(x-x_1)^{k_1}(x-x_2)^{k_2}...(x-x_m)^{k_m}
şeklinde yazılabileceğini söyler. Burada AA bir kompleks sayıdır, ayrıca polinomun baş katsayısı da denir. k1,k2,...,kmk_1, k_2,..., k_m ise köklerin "katlılığı" (İng: "multiplicity") olarak adlandırılır. Örneğin x2−2x+1=0x^2-2x+1=0 polinomunun iki kökü de 11'dir; yani 11'in katlılığı 22'dir, çünkü iki tane o kökten vardır.
Polinomların bu hali, üzerlerinde işlem yapmayı çok kolay hale getirir, çünkü çarpım durumundaki terimlerle uğraşmak daha rahattır. Bu cebrin temel teoreminin en güçlü uygulamalarından birisidir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 20
- 15
- 10
- 6
- 5
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:37:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13103
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.