Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Her Bebeğin Ağlaması 440 Hz Frekansta Mıdır?

2 dakika
8,978
Her Bebeğin Ağlaması 440 Hz Frekansta Mıdır? YouTube
Tüm Reklamları Kapat

İddia

Her yeni doğan bebek, ilk çığlıklarını 440 Hz frekanstaki bir sesle atar. Bu, insan bebeklerinin sesli bir doğum imzası gibidir.

Gerçek mi?

Sahte
Sahte

Gerçek Ne?

Hiçbir bilimsel araştırmada tüm bebeklerin aynı frekansta ağladıkları gösterilmediği gibi, bilimsel olarak böyle bir şey imkansızdır.

İddianın Kökeni

Muhtemelen bilim-dışı spiritüalist akımlar tarafından uydurulmuş bir şehir efsanesidir.

Bilgiler

Frekans, birim zaman içerisinde kendini tekrar eden olayların gerçekleşme sayısıdır. Frekans için kullanılan birim zaman genellikle 1 saniyedir. Örneğin sabit hızla akan bir trafikte bir yeşil ışığın altından geçen arabaların frekansı 2 olabilir. Bu, her saniye o ışığın olduğu hizadan 2 arabanın geçtiği anlamına gelir. Bilimsel terminolojide buna "2 Hertz (Hz)" denir. Bir saatin saniyesinin frekansı 0.0167 Hz'tür, çünkü bir geçtiği yerden bir daha 60 saniye sonra geçer (dolayısıyla frekansı 1/60 veya 0.0167'dir). Dalgaların frekansları da, bir noktadan saniyede geçen tepe ve çukur sayısıyla ölçülür. Bir sesin perdesini belirleyen ana etmen frekanstır. Dolayısıyla ağzımızdan çıkan seslerin perdesini de frekans belirler. Bu frekansı ise ses tellerimizin uzunluğu (dolayısıyla boyun uzunluğumuz), gırtlağımızın, boğazımızın, ağzımızın, dişlerimizin, dilimizin, dudaklarımızın ve damağımızın yapısı belirler ve etkiler. 

Tüm Reklamları Kapat

Ökaryotik (karmaşık yapılı hücrelere sahip) ve çok hücreli canlıların neredeyse tamamı eşeyli üremeyle ürer. Bu üreme tipi, müthiş miktarda çeşitlilik yaratma gücüne sahiptir. Bu sayede, üretilen yavrular hem ebeveynlerinden, hem de birbirlerinden farklı olurlar. Bu farklılıklar nesiller içerisinde uyum başarılarına göre seçilerek, hayatta kalanların ve üreyebilenlerin çoğalmasıyla evrime neden olur. Bütün bebeklerin aynı frekansta ağlamaları hem ebeveynlerin yavruları ayırt edebilmesi bakımından, hem de çeşitlilik mekanizmalarının morfoloji üzerindeki etkisi bakımından imkansızdır. Ufacık farklılıklar bile, söz konusu frekansın tamamen farklı olmasına neden olur. Bazı bebekler daha yüksek perdeli, bazı diğerleri daha düşük perdeli ağlarlar.

Bu "440 Hz" sayısı muhtemelen müzik standartlarından alınan ve sonradan bebeklerle ilişkilendirilen bir konudur. Müzikte, "konser perdesi" denen bir perde vardır ve bu perde, bir müzik grubundaki (orkestradaki) farklı müzisyenlerin harmoni içerisinde çalabilmelerini sağlamak için kullanılır. Genellikle bu perde uluslararası standartlarla belirlenir. Örneğin 1711 yılında diyapazon ilk defa icat edildiğinde bu perde La 423.5 (A423.5) idi. Bu perdenin sınırları asırlar boyunca sürekli değişti. Kimi zaman 373.3 Hz'e kadar indi, kimi zaman 457.6 Hz'e kadar çıktı. Sonunda, 1936 yılında Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü (aslında müzikle doğrudan ilgisi olmayan, bilimsel bir organizasyon), bunu A440 olarak belirledi. 1953 yılında da Uluslararası Standartlar Enstitüsü (ISO) aynı frekansı benimsedi. Böylece 440 Hz, "standart nota" olarak yer etti ve yaygınlıkla bu şekilde kullanılıyor. Bu "standart" lafı, bir şekilde sahte bilimin ellerinde bebeklerle ilişkilendirilmiş olabilir.

Bazı Yeni Çağ akımı çılgınları, bu frekansların komplo teorileri ile ilgili olduğunu da ileri sürmüşlerdir. Aslında bebek ninnilerinin 432 Hz'te olması gerektiğini; son zamanlarda bunların 440 Hz'e çekilerek "doğamızdan saptırılmak için şeytani bir oyun oynandığını" söylemektedirler. Bu elbette ciddiye alınabilecek bir iddia değildir. Bilimsel hiçbir temeli yoktur.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 13
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Üzücü! 4
  • Güldürdü 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 2
  • İnanılmaz 2
  • Umut Verici! 2
  • Grrr... *@$# 2
  • Korkutucu! 2
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:54:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2854

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Her Bebeğin Ağlaması 440 Hz Frekansta Mıdır?. (18 Ekim 2014). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2854
Bakırcı, Ç. M. (2014, October 18). Her Bebeğin Ağlaması 440 Hz Frekansta Mıdır?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2854
Ç. M. Bakırcı. “Her Bebeğin Ağlaması 440 Hz Frekansta Mıdır?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 18 Oct. 2014, https://evrimagaci.org/s/2854.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Her Bebeğin Ağlaması 440 Hz Frekansta Mıdır?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 18, 2014. https://evrimagaci.org/s/2854.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close