Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Çalışan Bir Mikrodalga Fırın Önünde Durmak Güvenli mi? Tehlikeler Neler?

Mikrodalga Fırınların Yaydığı Radyasyon Hakkında Bilmeniz Gerekenler!

2 dakika
24,241
Çalışan Bir Mikrodalga Fırın Önünde Durmak Güvenli mi? Tehlikeler Neler?
Evrim Ağacı Akademi: Elektromanyetizma Yazı Dizisi

Bu yazı, Elektromanyetizma yazı dizisinin 23 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Elektromanyetik Spektrum (Tayf) Nedir?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Mikrodalga fırınlar onlarca yıldır mutfakların olmazsa olmazıdır ve donmuş sebzelerden paketlenmiş yemeklere kadar her şeyi dakikalar içinde pişirmenize olanak sağlarlar. Ancak mikrodalga fırınlarda yemeğinizi pişirirken fırının önünde durmanızın ne kadar güvenli olacağını, cihazdan herhangi bir radyasyon sızıntısı olup olamayacağını ve bunun size zarar verebilme potansiyeli olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. 

Peki gerçekten bu konuda endişelenmeniz gerekiyor mu? Kısa bir cevap vermek gerekirse: Pek sayılmaz. ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) göre, mikrodalgaların yaydığı radyasyondan kaynaklı sağlık sorunları oldukça nadirdir. Bununla birlikte, bir mikrodalga fırın kullanırken kendinizi güvende tutmak için alabileceğiniz bazı önlemler vardır.

FDA, mikrodalgaların tanımını bir tür elektromanyetik radyasyon veya uzayda hareket eden enerji dalgası olarak yapmaktadır. Elektromanyetik radyasyon, radyo dalgaları, görünür ışık, X-ışınları ve gama ışınları dahil olmak üzere farklı formlar alır. FDA, mikrodalgaların tıpkı radyo dalgaları gibi bir tür “iyonlaştırıcı olmayan radyasyon” olduğunu, yani elektronları atomlardan ayırmak için yeterli enerjiye sahip olmadıklarını söylüyor. Bu nedenle, Amerikan Kanser Derneği mikrodalgalaların hücreler içindeki DNA’ya zarar verdiğine rastlanmadığını söylemektedir. 

Tüm Reklamları Kapat

Buna karşın, X-ışınları ve gama-ışınları, elektronları atomlardan ayırmak için yeterli enerjiye sahip olan, hücrelere ve DNA’ya zarar verebilecek bir tür olan “iyonlaştırıcı radyasyon” olarak sınıflandırılmaktadır. 

Isıya ve Mekanik Aksam Hatalarına Dikkat!

Mikrodalgalar X-ışınları ile aynı sağlık risklerini barındırmasa da bu, herhangi bir risk taşımadıkları anlamına da gelmez. Mikrodalgalar su moleküllerinin titreşmesine neden olarak yiyecekleri ısıtır, bu da ısı üretir. FDA’ya göre, mikrodalgalar teorik olarak vücut dokularını da yiyecekleri ısıttığı gibi ısıtabilir ve mikrodalgalara yüksek seviyelerde maruz kalınması durumunda yanıklar ve kataraktlar ortaya çıkabilir. Ancak bu türden yaralanmalara oldukça nadir rastlanır ve genellikle insanlar (contalardaki boşluklar gibi) fırındaki açıklıklardan sızan yüksek miktarlardaki radyasyona maruz kaldıklarında meydana gelirler. 

FDA, bu tür radyasyon sızıntılarını önlemek için mikrodalgaların belirli bir şekilde tasarlanmasını zorunu tutmaktadır. Örneğin, mikrodalga fırınların kapakları açıldığı anda dalgaların üretimini durduran iki kilit düzeneğine sahip olması zorunludur. Ayrıca, bu fırınların kilit düzeneklerinden biri arızalandığında cihazın çalışmasını durduran bir gözetim sistemine sahip olması da zorunludur. 

Sonuç olarak FDA, kapak menteşesine, mandalına veya contasına zarar gelmediği sürece fırından yayılan mikrodalgalar hakkında “endişelenmeye çok da gerek olmadığını” söylüyor. 

Tüm Reklamları Kapat

Kuruluş, yine de mikrodalga fırınınızı dikkatlice kontrol etmenizi ve kapak düzgün kapanmıyorsa, “bükülmüş, eğrilmiş veya başka bir şekilde hasar görmüşse” kullanmamanızı önermektedir. FDA ek bir önlem olarak ise, mikrodalga fırınınız çalışırken ona uzun süreler boyunca yaslanmamanızı veya doğrudan karşısında durmamanızı önermektedir.

Mikrodalga fırınlardan kaynaklanan yaralanmaların en sık rastlanan nedenlerini insanların kızgın sıvılara maruz kalmalarından, sıcak kaplara veya aşırı sıcak gıdalara dokunmalarından meydana gelen ısı ile ilgili yanıklar oluşturur. FDA, insanların mikrodalga fırınlarda pişirilen sıcak yiyecekleri ve içecekleri tüketirken sağduyulu önlemler almasını tavsiye etmektedir. 

Mikrodalga fırınlarda yemek pişirmenin güvenli olup olmadığıyla ilgili daha fazla bilgiyi buradaki yazımızdan alabilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Elektromanyetizma Yazı Dizisi

Bu yazı, Elektromanyetizma yazı dizisinin 23 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Elektromanyetik Spektrum (Tayf) Nedir?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
39
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 35
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Muhteşem! 6
  • Bilim Budur! 5
  • İnanılmaz 4
  • Güldürdü 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: LiveScience | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 11:32:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8230

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Rettner, et al. Çalışan Bir Mikrodalga Fırın Önünde Durmak Güvenli mi? Tehlikeler Neler?. (28 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8230
Rettner, R., Ağacı, E., Bakırcı, Ç. M. (2020, January 28). Çalışan Bir Mikrodalga Fırın Önünde Durmak Güvenli mi? Tehlikeler Neler?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8230
R. Rettner, et al. “Çalışan Bir Mikrodalga Fırın Önünde Durmak Güvenli mi? Tehlikeler Neler?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı, Evrim Ağacı, 28 Jan. 2020, https://evrimagaci.org/s/8230.
Rettner, Rachel. Ağacı, Evrim. Bakırcı, Çağrı Mert. “Çalışan Bir Mikrodalga Fırın Önünde Durmak Güvenli mi? Tehlikeler Neler?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, January 28, 2020. https://evrimagaci.org/s/8230.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close