Brokolinin Böbrek Sağlığı Üzerindeki Etkisini Genler Belirliyor!
Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
- İndir
- Dış Sitelerde Paylaş
14 Kasım 2019 tarihinde Amerikan Nefroloji Derneği Dergisi'nde (JASN) yayınlanan bir çalışmaya göre, vücutlarında GSTM1 adlı bir enzimin üretilmesinden sorumlu bir gen üzerinde, genin enzim üretmesini engelleyecek bir genetik varyasyona sahip bireyler, brokolinin ya da aynı familyadan olan diğer krusifer (İng: "cruciferous") sebzelerin antioksidan özelliklerinden daha fazla faydalanarak böbrek yetmezliğine karşı daha fazla koruma sağlıyor.
Krusifer sebzeler, Cruciferae olarak da bilinen Brassicaceae ailesine ait olan sebzelere verilen genel bir isim. Bu sebzeler arasında turp gibi bitkilerin yanı sıra karnabahar, brokoli, lahana gibi birçok bitki bulunuyor.
GSTM1 (Glutathione S-transferase mu-1), vücudun toksinlerden arınmasına ve oksidatif stres ile savaşmasında rol oynayan bir enzimdir. Her enzimin de olduğu gibi sentezlenebilmesinden sorumlu bir gen vardır. Birçok bireyde bu gen, enzimin sentezlenmesini engelleyecek derecede varyasyona uğramıştır. Bu tip varyasyonlara ''boş varyasyon'' (İngilizce: ''null variation'') denilmektedir.
Daha önceki çalışmalarda bu genin etkinliğini anlayabilmek için fareler üzerinde deneyler yapılmıştı. Araştırmacılar, hipertansiyonu olan farelerde bu geni sildiklerinde böbrek hasarlarının daha çok olduğunu bulmuşlardı. Genetik olarak değiştirilmiş bu farelere antioksidan içeriği yüksek olan brokoli besin takviyesi verildiğinde ise farelerin böbrek hasarlarının iyileştiğini gördüler. Ancak genetik olarak değiştirilmemiş ve böbrek hasarına sahip olan farelere aynı besin takviyesi verildiğinde herhangi bir iyileşme gözlenmedi.
Araştırmanın başındaki isimlerden Rochester Üniversitesi Tıp Merkezi Nefroloji Bölümü'nden Thu H. Le, çalışma ile ilgili şunları söyledi;
Biz, GSTM1 enziminin antioksidan etki gösteren bileşiklerin yıkılması ile ilgisi olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden bu enzimin eksikliğinde antioksidan bileşiklerin biyoyararlılığı artıyor ve böbreklerimizi daha fazla koruyabiliyor.
Araştırmacılar, çok geniş bir klinik deneyden elde ettikleri verileri analiz ederek, brokoli ve diğer krusifer sebzelerin tüketilmesinin, özellikle de GTM1 enziminden yoksun bireylerde daha düşük böbrek yetmezliği ile sonuçlandığını gösterdiler. Dr. Le şöyle diyor:
Bizim çalışmamız, günlük diyetimiz ile, genlerimizin de etkisi ile oluşan hastalıklar arasında nasıl önemli bir ilişki olduğunu vurguluyor. Kişiselleştirilmiş ve koruyucu tıpta, kişinin diyetine krusifer sebzeler eklemek, özellikle GSMT1 enzim eksikliği olanlarda böbrek hasarları için çok önemli.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 14
- 5
- 5
- 4
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
- J. C. Gigliotti, et al. (2019). Gstm1 Deletion Exaggerates Kidney Injury In Experimental Mouse Models And Confers The Protective Effect Of Cruciferous Vegetables In Mice And Humans. Journal of the American Society of Nephrology. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 31/10/2024 09:20:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8058
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Science Daily. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.