Yığın Yoğunluğu:

- Blog Yazısı
Benim için hikâye sahada çalışırken saha formeninin su sorusu ile başladı.
+ Şefim, ayni kamyonu silme kumla ve çakılla doldursan hangisi daha ağır gelir?
+ tabi ki kumla doldurulan,
+ yoook şefim iste o is öyle değil 😊
Durumu netleştirmek için hemen işletmenin laboratuvarında 43 AFS ve 52 AFS kumları kullanarak bir deney yaptım. AFS, American Foundry Standard’in belirlediği, dokum kumlarının ortalama tane iriliği dağılımına göre sınıflandırılmasını sağlayan bir ölçü birimidir. Anlaşılır haliyle, AFS değeri büyüdükçe ortalama tane iriliği azalır, AFS değeri küçüldükçe ortalama tane iriliği artar. Deney sonucunda daha ağır gelmesini umduğum 52 AFS kum daha hafif gelmişti. Bir yanlışlık olmalıydı. Sağlamasını yapmak için kum ile dolu iki deney kabına tasana kadar su ilave ettim. Sonuç olarak 52 AFS kum daha çok su aldı. Demek ki tanecikler arasındaki toplam boşluk hacmi daha fazla idi. Böylelikle doğru bildiğim bir yanlışı düzeltmiş oldum.
Fakat gözle görülür bir gerçek var iri taneli yığınlarda tanecikler arasında belirgin ve gözle görülür boşluklar var. Nasıl oluyor da ince taneli yığında, yığın içindeki boşluk daha fazla oluşuyor.
Evet ince taneli yığınlarda taneler arasındaki boşluklar çok küçük. Ama tane sayısı çok fazla. Bu da ayni kütledeki maddenin daha fazla yüzey oluşturmasına sebep oluyor. Daha fazla yüzey de daha fazla boşluk hacmi demek.
Konuyu araştırdıkça bir diğer kavram ortaya çıkıyor, köşelilik katsayısı. Ayni kütle ve ayni ortalama tane iriliğine sahip yığınların farklı köşelilik katsayısı ile farklı yığın yoğunluğu değerleri verdiğini görüyoruz. Bu durum da yüzey/hacim oranının köşelilik ile değişmesinden kaynaklanıyor. Minimum yüzey/hacim oranını veren geometrik cisim küredir. Dolayısıyla köşelilik arttıkça taneciğin yüzey alanı artıyor ve bu da yığın yoğunluğunu azaltıcı etki oluşturuyor.
Bu bilgiler ışığında, beton üretiminde, çimento tüketimini azaltmak için, neden daha iri taneli agrega seçildiğini, neden daha yuvarlak tane sekline sahip dere/dağ, kumunun kırma/öğütme kuma tercih edildiğini ve daha yüksek dayanım sınıfına sahip beton karışımlarında bunların tam tersinin olduğunu daha iyi anlayabiliyoruz.
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2025 02:02:37 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19665
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.