Paylaşım Yap

Özentilik

Özentilik
3 dakika
16
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Ünlü şarkıcılar genellikle belirli hayran kitlelerine sahiptirler. Örneğin, Justin Bieber, genellikle genç kızların favorisi olarak bilinir. Justin gibi, birçok ünlünün de hayran kitlelerinde belirgin bir özenti eğilimi görülmektedir. Özenti kavramı kişisel olarak itici gelse de, ergenlik döneminde bu tür davranışları anlayışla karşılayabilirim. Ancak, liseliler arasında bu özenti eğilimi çok daha yüksek bir seviyededir. Kızların çoğunluğunda bu aşırı özenti durumu dikkat çekicidir. Kendilerini özendikleri kişiler gibi taklit etmekle kalmayıp, -bu taklitçilik eylemi sadece kibir getirmekle kalmaz- aynı zamanda birbirlerini de taklit etmeye çalışırlar. Aynı kıyafetleri giyer, aynı şekilde yürür ve hatta aynı makyajları yaparlar. Bu durum onları oldukça zavallı göstermektedir. Makyaj, özentiliğini yaptıkları kişiyle aynı şekilde kullanılırken, okul kıyafetlerinin yerine özendikleri kişinin giydiği kıyafetler tercih edilir. Davranışları, küçük çocukların davranışlarına benzerlik gösterir ve sürekli olarak erkeklerle çatışma içindedirler. Bu kızların davranışları geçici olsa da, ileride daha büyük sorunlara yol açabilir. Özenti düzeyi, ders dinlememe gibi hayatlarını etkileyebilecek şeylerin önüne geçebilir. Bu takıntılarından kurtulmaları zaman alabilir ve bu durum, ileride zorlu dönemlerle karşılaşabileceklerini gösterir. kanaatimce ileride, taklit etmenin sosyal statü kazandırmadığını görece çok daha geç anlayacaklar ve bu süre zarfında bu sahteliğin getirdiği davranışları gösterecekler. Mesela bir örnek vermek gerekirse;

Bir gün, birkaçının basit bir anlaşmazlık nedeniyle kavgaya karıştığını gözlemledim. Gerçekten primitif davranışlar sergiliyorlardı; bir kız, eline bir su şişesi alarak diğerine doğru sıkmaya başladı. Diğer kız da anında bir şişe kaparak etrafına bakmadan herkesin üzerine suyu boca etti. Şaşırtıcı olan, ıslanan yerler arasında performans ödevlerinin de olduğuydu ve sırılsıklam olmuşlardı. Bu olay, onlar için oldukça basit bir davranış gibi görünüyordu ve gerçekten de empati eksikliğini en üst düzeyde gözlemledim. Üstelik, hiçbir şekilde özür dilemediler.

“Bu davranışların genelinin sebebi nedir veya bunun psikolojisi nedir?” Gibi bir soru sorulacak olursa cevap aslında basittir. Sosyal statü edinme kaygısı ve onu takip eden kozmetik, popülerlik kaygıları. Genelde kızlarda bu kaygılar aşırı ileriye gidilmiş bir özentilik davranışı ile ortaya çıkmaz. Bunun sebebi bu insanların doğru yetiştirilememiş olmasıdır. Kitap okumaktan yoksun, cahil insanlar olmaları da onları bu tür ilkel davranışlara iten unsurlardan bazılarıdır. Muhtemelen ileride başarısız bir avuç insan olacaklar ve 2. sınıf muamelesi görmekten zevk duyana kadar çile çekecekler. Sadece acıyabilirim. Bu acıyışım bana aslında “diğerleri ne der?” kaygısının ne kadar tehlikeli olduğunu hatırlattı, kaygılar bir ergen için kabus gibidir, her zaman ortada vardır ve asla kaybolmazmış gibi gelir insana. Tabi ben bu konuları yalayıp yutmuş biri olarak bu kaygıları dengede tutabiliyorum ancak diğerleri bunu yapamıyor ve bu aslında çok daha acıklı bir senaryoya sebep oluyor. Sınıfımda “lider” konumunda popüler olan veya takdir edilen bir kız yok, başkan ve yardımcısı erkek, bu da az da olsa otoritenin erkeklerin elinden geçmesi anlamına geliyor, otorite erkeklerde olunca kızlar da ister istemez ezilmiş oluyor, bu ezilmişlik onlarda hem agresiflik hem de büyük bir kaçma isteği uyandırıyor. Agresifliği diğer erkeklere durmadan sataşarak üzerlerinden atıyorlar ama bu kaçma isteği telefonlarla gideriliyor. Telefon kullanma sürelerinin ortalamadan fazla olmasının sebepleri arasında bu küçük ama etkisi görülebilir sebep yatıyor. Sınıftaki hiçbir kız akademik olarak süper başarılı değil (takdir alan yok), otorite erkeklerde ve sürekli çatışma içindeler, bu insanı boğar ve bu boğuculuktan kaçma isteği uyandırır, telefonlar da tam bu anda devreye girer, onlara ihtiyaçları oldukları sahteliği temin eder dediğim gibi.

Tüm Reklamları Kapat

Peki bu kızların sürekli hem erkeklerle hem de bazen kendileriyle çatışma halinde olmasının sebebi nedir? Bu da basit bir soru, Kıskançlık. Kızlar, kıskançtır, ve bunu yüzeye vurmak istemezler ama konu başta anlattığım gibi olgunluk olarak geride olan bireyler olduğunda bu kıskançlık gün yüzüne çok çabuk çıkar. Onlar bunun farkında bile olmazlar, bu, dışarıdan net bir biçimde görülebilir. Birbirlerine etmedikleri hakaret yoktur, sadece erkeklere söylediklerini bile ben günlük hayatta en sinirli anlarımda kullanmıyorum, lüzum seviyesini siz düşünün. yapabileceklerinin sınırı yoktur. Akranlarına karşı kaba olmalarına rağmen öğretmenlere karşı gayet yapmacık bir şekilde kibardırlar ve büyüklerine yalan söylemeyi “adet” edinmişlerdir. Bu ahlaki yozlaşma pek çok şeye yorulabilir ama benim gözlemlerime göre az önce dediğim sebeplerle benzerdir.

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/05/2024 03:52:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17070

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Nükleer
Hayvanlar
Yok Oluş
Diş Hekimliği
Olumsuz
Şizofreni
Sürüngen
Genom
Karanlık Enerji
Tardigrad
Asit
Tohum
Dinozorlar
Demir
Tercih
Yaşam
Samanyolu Galaksisi
Uluslararası Uzay İstasyonu
Yüz
Maske
Evrim Kuramı
Çocuk
Güç
Hindistan
Güneş Sistemi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close