Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Nedir bu Big-Bang?

3 dakika
55
Nedir bu Big-Bang?
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Çoğumuz bir yerlerden duymuşuzdur bu 'big bang' meselesini. Evrenin başı diye nitelenir, fazla sayıda tartışmanın konusu olur hatta "Büyük Patlama gerçek değil(!)" gibi temelsiz söylemlere rastlarız. Blogdaki ilk yazımda büyük patlamanın ne olduğunu temel olarak aktarmak istiyorum.

Alexander Friedmann ve Georges Lemaitre tarafından ortaya atılan bu big bang teorisi, gördüğümüz ve görmediğimiz her şeyin (tüm enerjinin) tek bir noktadan evrene saçıldığını ortaya koyar. Peki bunu bu kadar kolayca nasıl söyleyebiliyoruz?

Aslında meselemiz evrenin genişlemesini keşfetmemizden doğuyor. Edwin Hubble isimli bilim insanı 1929'da evrenin genişlediğini bulana dek çoğu bilim insanı durağan ve sakin bir evrende olduğumuza inanıyordu. Hubble, uzak galaksilerden bize gelen ışığın kırmızı renge kaydığını dolayısıyla da bizden uzaklaştığını tespit etti. Tek uzaklaşan o galaksiler değil, kendi galaksimiz olan Samanyolu da çok hızlı bir biçimde hareket edip adeta savruluyordu. Hubble, mantık yürüterek bu denli hızla savrulan galaksileri ve kalan maddeyi oluşturan enerjinin en başında tek bir noktadan yayıldığını anladı. Bunca madde ve gökcismini oluşturan enerji büyük bir patlama benzeri hadise ile saçılmış olmalıydı. İşte biz de uzayımızın başlangıcını bu nokta olarak aldık.

Tüm Reklamları Kapat

Devasa miktarda enerji açığa çıkaran ilk patlamada hemen fotonlar ve 0.01 milisaniye sonra da ilk atom altı parçacıklar olan kuark, antikuark benzeri parçacıklar oluştu. Yaklaşık 3 dakika sonra atom altı parçacıkların bir araya gelmesiyle proton ve nötronlar oluştu ve bunlar ilkel atom benzeri yapılara dönüşmek için bir araya geldiler. Bu esnada evren inanılmaz sıcaktı ve reel atomların oluşabilmesi için çok daha fazla soğumalıydı. Bu soğuma için 380 bin yıl gerekti, bu sürenin sonunda ilk hidrojen ve helyum atomları oluşmaya başladı. Bu süreden yaklaşık 300 milyon yıl sonra madde ve enerji kütleçekim etkisiyle yavaş yavaş çökerek en ilkel galaksileri ve onların içindeki şu an hepsi ömrünü doldurmuş olan ilk yıldızları oluşturdu.

Bunca süreçten geçen dört boyutlu uzayımız aradan geçen milyar yıllar içinde gittikçe soğudu,yeni yıldızlar gezegenlerini oluşturdu ve evrenimiz 13 milyar yıl sonra bugün gördüğümüz şeklini aldı. Zaman diye bahsettiğimiz kavram bu patlama ile başladı diyebiliriz. Dolayısıyla Büyük Patlama'dan önce ne vardı diye soracak olursanız bu zamanın tanımına ters düşer çünkü bu başlangıç olayının öncesinde var olabilecek herhangi bir madde, enerji ve bunu tanımlayabileceğimiz bir zaman kavramı geçerli değildir.

Bu patlamaya neden olacak şey, bilimin daima araştırma konusu olmuştur. Einstein,Hawking gibi birçok bilim insanı bu konuya bilimsel açıklama getirmek için çok çalışmıştır. Bazı bilim insanları bu henüz bir nano boyuttan bile küçük denebilecek bir enerjinin saçılmasını kuantum salınımları (başka bir yazıda değineceğiz) ile açıklarken, bazıları yeterli veriye hala sahip olmadığımızı öne sürmektedir. Taraf olmak bir yana, big bang hakkında hala gizemini koruyan birçok durum bulunmakta. Kuantum fiziği ile Einstein'ın görelilik kuramını bir arada kullanarak bir açıklama getirmek için çalışan bilim insanları, önümüzdeki yüzyıl içerisinde bu ve bunun gibi birçok gizemin çözülebileceğine inanıyor.

O zaman yazımızı Stephen Hawking'in şu sözleri ile bitirelim:

Tüm Reklamları Kapat

"Kozmoloji üzerine ne zaman ders verilse, ben Büyük Patlamadan önce ne olduğunu sık sık sormuştum. Önce’nin olmadığı, şüpheyle karşılanır. Çünkü Büyük Patlama zamanın ortaya çıkışını sağladı, bir şey ona sebep olmuş olmalıdır. Fakat "neden" ve "etki" zamana ait kavramlardır. Ve zamanın var olmadığı durumlara uygulanamazlar. Bu yüzden soru anlamsızdır."

Yazan ve Hazırlayan: Emir Bölükbaşı

Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 2
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/05/2025 21:56:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15231

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close