Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Madagaskar’da Doğal Kaynakları Koruma Problemi

3 dakika
112
Madagaskar’da Doğal Kaynakları Koruma Problemi Elif Karakoç
  • Blog Yazısı
Baobab ağaçları
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Madagaskar ve biyoçeşitlilik

Madagaskar, biyoçeşitliliğin oldukça yüksek olduğu bir ada. Ayrıca birçok hayvan ve bitki türü, dünya üzerinde yalnızca bu adada bulunuyor. Bunun en büyük sebebi ise adanın, Afrika anakarasından ayrılması ve bir ada haline gelmesi nedeniyle birçok canlı türünün yalnızca ada içerisinde milyonlarca yıl boyunca izole bir şekilde evrimleşmesi. Bu da Madagaskar’ı, biyoçeşitlilik açısından oldukça özel kılıyor.

Madagaskar'a endemik lemur türlerinden kızıl-önlü-lemur.
Madagaskar'a endemik lemur türlerinden kızıl-önlü-lemur.
Elif Karakoç

Madagaskar denilince akla ilk gelen şeylerden biri olan lemurlar da adaya endemik olan primatlardan. Adada birçok lemur türü bulunuyor fakat ne yazık ki çoğu, soyu tehlikede olan türler kategorisinde yer alıyor. Hatta, birçok lemur türünün soyu çoktan tükenmiş bulunmakta. Lemurların ana avcısı olan ve adanın en büyük etoburu olan fossalar da yine adaya endemik olan bir tür. Bunun dışında birçok sürüngen ve kuş türü, adanın biyoçeşitliliğini arttırmakta. Madagaskar’ı bu kadar özel kılan yalnızca hayvan türleri değil, aynı zamanda birçok bitki türü de dünya üzerinde yalnızca Madagaskar’da bulunuyor. Örneğin, “baobab” denilen ağaç türlerinin yarısı, yalnızca Madagaskar’a endemik. Ayrıca ada boyunca, farklı bitki örtüleri ve ekosistemler bulunmakta. Örneğin, adanın doğu kıyısı tropikal yağmur ormanlarına sahipken batı kıyısı daha çok tropik savana ormanına (ing:”dry forest”, “thorn forest”) sahip.

Baobab Vadisi, Morondava, Madagaskar
Baobab Vadisi, Morondava, Madagaskar
Elif Karakoç

Madakaskar’daki biyoçeşitliliği ve doğal kaynakları tehdit eden unsurlar

Madagaskar'daki biyoçeşitliliği ve doğayı tehdit eden büyük bir problem var. Geçimini büyük ölçüde tarım ile sağlayan halk, tarıma uygun alanlara ulaşım olmaması sebebiyle ormanlık alanları tahrip ederek yeni tarım alanları açıyor. İng:”slash and burn” denilen bu işlem ile birçok orman yakılıyor. Bu işlem normalde ülkede yasak. Fakat denetimin olmaması sebebiyle her yıl birçok ormanlık alan yok oluyor. Dahası, ormanın yakılmasıyla tarıma uygun hale getirilen bu alan (Malgaşça:”tavy”), yalnızca birkaç yıl ürün veriyor. İlk olarak görece daha çok zahmet gerektiren darı ekiliyor. Fakat genellikle 2 yılın ardından toprak verimsizleşiyor. Ardından daha az zahmet gerektiren yer fıstığı ekimi yapılıyor. Fakat bu da yalnızca 1 yıl sürüyor ve toprak ekilemez hale geliyor. Bu yüzden geçimini buradan sağlayan insanlar, bir sonraki ormanlık alanı yakıyor. Yani, sürdürülebilir olmayan bu yöntem ile ülkedeki ormansızlaştırma (ing:”deforestration”) gittikçe artıyor.

Tüm Reklamları Kapat

"Tavy" alanları için ilk olarak ağaçlar kesiliyor. Daha sonra ise bu alan yakılarak toprak tarıma uygun hale getiriliyor. Resimdeki baobab ağaçları ise bu kesimden kurtulan tek ağaç türü. Bunun ise iki nedeni var; birincisi, baobab ağaçlarının kesiminin oldukça zor olması. Bu nedenle bu ağaçları kesmiyorlar. Bir diğer neden ise bazı bölgelerde, bu ağaçların kutsal sayılması. "Sakalava" halkına göre baobablar, ormanın "anası", bu nedenle bu ağaçları kesmiyorlar.
"Tavy" alanları için ilk olarak ağaçlar kesiliyor. Daha sonra ise bu alan yakılarak toprak tarıma uygun hale getiriliyor. Resimdeki baobab ağaçları ise bu kesimden kurtulan tek ağaç türü. Bunun ise iki nedeni var; birincisi, baobab ağaçlarının kesiminin oldukça zor olması. Bu nedenle bu ağaçları kesmiyorlar. Bir diğer neden ise bazı bölgelerde, bu ağaçların kutsal sayılması. "Sakalava" halkına göre baobablar, ormanın "anası", bu nedenle bu ağaçları kesmiyorlar.
Gabrielle Fougereau

Ormansızlaştırmayı takiben, birçok hayvan popülasyonu da orman ile birlikte yok oluyor veya zarar görüyor. Fakat ormanların yok olmasının tek sebebi bu değil. Odun kömürü üretimi ve illegal konutlandırma nedeniyle de birçok ağaç kesiliyor. Ayrıca ormansızlaştırılan alanlarda meydana gelen erezyonlar sebebiyle pirinç tarlaları da zarar görüyor. Sonuç olarak lokal halkın, değeri düşük bir ürün olan kömür üretimi uğruna ormanları tahrip etmesi birçok olumsuz sonuç doğuruyor.

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • S.M. Goodman. Terrestrial Protected Areas Of Madagascar.
  • J.U. Ganzhorn, et al. (). Ecology And Economy Of A Tropical Dry Forest In Madagascar.
  • R.A. Mittermeier, et al. Lemurs Of Madagascar.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2025 09:09:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14973

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close