Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kulağın Kısımları Nelerdir? İştime Olayı Nasıl Gerçekleşir? Kulak Hastalıkları Nelerdir ve Tedavileri Nelerdir?

2 dakika
20
Kulağın Kısımları Nelerdir? İştime Olayı Nasıl Gerçekleşir? Kulak Hastalıkları Nelerdir ve Tedavileri Nelerdir? Orta Kulak Anatomisi
  • Blog Yazısı
İnsan kulağının kısımları.
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Kulak, çevremizdeki sesleri işitmemizi sağlayan duyu organımızdır. Aynı zamanda dengeyi de sağlar. Bu yazıda insan kulağını detaylıca inceleyeceğim.

Kulağın Kısımları Nelerdir?

Kulağın ana 3 kısmı vardır. Bunlar dış kulak, orta kulak ve iç kulaktır. Dış kulakta bulunan yapılar kulak kepçesi, kulak yolu ve kulak zarıdır. Orta kulakta bulunan yapılar çekiç-örs-üzengi kemikleri ve oval penceredir. Dış kulakta bulunan yapılar ise salyangoz, yarım daire kanalları, östaki borusu, işitme almaçları ve işitme sinirleridir.

Tüm Reklamları Kapat

Kulak kepçesi kulağın en dış kısmıdır. Kulak yolu ise kulak kepçesinden kulak zarına kadar olan bir yoldur. Kulak zarı işitmede önemli görevi olan saydam bir maddedir. Çekiç-örs-üzengi kemikleri vücudumuzun en küçük kemikleridir. Oval pencere işitmede görevli başka bir yapıdır. Salyangoz kemiği adını doğada bulunan salyangozdan almıştır. İşitmede çok önemli görevi vardır. Yarım daire kanalları beyincik ile birlikte çalışarak dengeyi sağlar. İşitme almaçları gelen sesi bir uyarıya dönüştürür. İşitme sinirleri ise bu uyarıyı beyne taşır. Östaki borusu dış basıncı dengelemekle beraber dış kulağı geniz bölgesine bağlar.

İnsan kulağı.
İnsan kulağı.
İzmir Ekol Hastanesi

İşitme Olayı Nasıl Gerçekleşir?

İşitme olayında çeşitli ortamlardan dalgalar halinde yayılan ses ilk önce kulak kepçesine gelir. Kulak kepçesi bu sesi toplar ve kulak yoluna iletir. Kulak yolu ise gelen sesi kulak zarına iletir. Kulak zarı bu sesi çoğaltarak çekiç-örs-üzengi kemiklerine iletir. Çekiç-örs-üzengi kemikleri titreşerek sesi oval pencereye iletir. Oval pencere ise salyangoza. Salyangozun içinde bulunan sıvı aracılığıyla işitme almaçlarına aktarılır. İşitme almaçları ise sesi bir uyarıya dönüştürür. Bu uyarı ise işitme sinirleri aracılığıyla beyne taşınır. Beyin de uyarıyı yorumlar ve işitme olayı gerçekleşmiş olur.

İnsan kulağını gösteren bir şema.
İnsan kulağını gösteren bir şema.
İşitme Cihazı

Kulak Hastalıkları Nelerdir? Belirtileri Nelerdir? Tedavileri Nelerdir?

Tüm Reklamları Kapat

Yaygın kulak hastalıkları olarak kulak çınlaması, kulak tıkanıklığı, kulakta aşırı kir oluşumu görülebilir. Daha ciddi olanlar ise dış kulak iltihabı, orta kulak iltihabı, iç kulak iltihabı, kulak zarı delinmesi, otoskleroz, kolesteatom, meniere, vertigo gibi hastalıklar olabilir.

Bu tür hastalıkların belirtileri ise şunlardır:

Kulakta ağrı,

İşitme kaybı,

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Kulakta sıvı akıntısı,

Baş dönmesi,

Bulantı ve kusma,

Koku almada azalma.

Bu tür hastalıklar eğer işitme kaybına sebep oluyorsa işitme cihazları ile iyileştirilmeye çalışılabilir. Fakat bir çok kulak hastalığında erken teşhis çok önemlidir çünkü ileri giderse kalıcı işitme kaybı gibi sorunlara neden olabilir. İltihap durumlarında tedavi çeşitli antibiyotikler ile devam ettirilir. Meniere, vertigo gibi hastalıkları durumun ciddiyetine bağlıdır. Eğer kişi alkol gibi şeyler kullanıyorsa sonlandırmalıdır.

İnsan kulağı temel hatlarıyla bu kadardı.

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2025 02:11:46 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20407

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close