Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İnanmak Gerçekten Başarmanın Yarısı mı?

Beyin der ki “neye inanırsan o'sun ,seni o yaparım, kendini fark et, uyan ve her gün kendine yeni donanımlar ekle; ancak sen istersen ben yardıma hazırım.. ”

2 dakika
32
İnanmak Gerçekten Başarmanın Yarısı mı?
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Düşüncelerimiz, beklentilerimiz veya inançlarımız sağlığımızı etkileyebilir mi? Örneğin gerçekte herhangi bir etkisi olmayan bir suyun ağrılarımızı dindireceğini düşünmek ve buna inanmak ağrılarımızı azaltabilir mi?İkinci Dünya Savaşı sırasında Dr. Henry Beecher isimli doktor, yaralı askerlerin tedavisi sırasında kullanılan morfin tükendiğinde, hastalara tuzlu su karışımı verdi. Bu sırada verdiği karışımın askerlerin ağrılarını dindirici etkisi konusunda onlara güven verici konuşmalar yaptı. Sonuçta yaralı askerlerin %35’inden fazlasında bu karışımın etkili olduğunu gözlemledi. Bu sonuçların yayınlanmasından sonra plasebo etkisi olarak isimlendirilen bu olgu tıp alanında araştırılmaya başlandı.

Plasebo etkisinin, vücutta olumlu düşünmekten daha öte bir etkisi var. Ancak bu etki hastalıkların iyileşmesini sağlamaz, sadece ağrı gibi bazı belirtilerin daha hafif algılanmasına yardımcı olur. Peki, bu nasıl mümkün oluyor? Araştırmalar plasebo etkisinin beyinde dopamin ve endojen opioid mekanizmasında değişime neden olduğunu gösteriyor. Bu mekanizmaların ağrı, duygu durumu, ödül algısı gibi sistemler üzerinde düzenleyici rolü olduğu biliniyor. Plasebo etkisi insanlarda, aldıkları ilacın kendilerine iyi geleceği yönünde olumlu bir beklenti oluşturuyor. Bu durumda beyinde ödül sistemi devreye giriyor. Sonuçta insanlar kendilerini daha iyi hissetmeye başlıyor.İnsanları belirli inanç, çağrışım ve beklentilere yönlendiren sahip oldukları zihin yapılarıdır. Kalıcı zihin yapıları hayatta karşılaştığımız karmaşık bilgileri anlamlandırmamıza yardımcı oluyor. Aynı zamanda insanların fiziksel ve psikolojik sağlıkları ile ilgili beklentilerini de yönlendiriyor.Bir konuyla ilgili inanç ve beklentilerimiz sağlığımızı da tıpkı dış uyaranlar gibi etkileyebiliyor. Bu etki bazen inançlarımızın davranışlarımızı yönlendirmesiyle gerçekleşebiliyor. Örneğin düzenli beslenmenin ve egzersiz yapmanın fiziksel sağlığımızı olumlu etkileyeceğine inanmak, davranış şekillerimizi değiştirmemizi sağlayabiliyor.

Kalıcı zihin yapıları, öte yandan endokrin sistemimizi ve hormonlarımızın düzeyini de etkileyebilir. Nasıl mı? Yapılan bir araştırmada katılımcılar iki gruba ayrıldı ve her iki gruba da meyveli süt ikram edildi. İlk gruba içeceklerin yüksek kalorili olduğu bilgisi verilirken, diğer gruba tam tersi içeceklerin düşük kalorili olduğu söylendi. Aslında içeceklerin besin değerleri ve kalori miktarı aynıydı.Katılımcıların deney öncesi ve sonrasında açlık hormonu olarak da bilinen ghrelin düzeyi ölçüldü. Sonuçta yüksek kalorili meyveli süt içtiklerini düşünen katılımcıların açlık hormonu düzeyinde belirgin bir düşüş gözlenirken, düşük kalorili meyveli süt içtiklerini düşünen katılımcıların kanındaki ghrelin düzeyi yaklaşık olarak sabit kaldı. Yani yüksek kalorili besin tüketme düşüncesinin neden olduğu “tokluk” inancı ve düşük kalorili besin tüketmenin neden olduğu “açlık” inancı endokrin sistem üzerinde etkili oldu.

Tüm Reklamları Kapat

Beklenti, inanç ve düşüncelerimiz motivasyonumuzu, deneyimlerimizi ve vücudumuzun çalışma sistemini etkileyebiliyor. Bu nedenle bazı durumlarda belki de asıl meselenin o durum hakkında sahip olduğumuz inançlarımız olabileceğini unutmamalıyız.

Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/05/2025 07:15:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12197

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close