HÜCRE KÜLTÜRÜ

- Blog Yazısı
Hücre kültürü, elde edilen hücrelerin yaşayabilecekleri optimal koşullarda kontrollü bir şekilde in vitro olarak kültüre etme yöntemidir. Harrison tarafından 1907 yılında hayvan hücrelerinin organizma dışında incelenmesi için keşfedilmiştir.
Harrison'un temel amacı, doku parçalarının organizma dışında canlılığını devam ettirebilmekti. Bugünkü hücre kültürüne baktığımızda kültürlenmiş hücrelerin, organizmanın homeostasisi ve bunların deneyde neden olacağı sorunlar olmaksızın, bağımsız incelemeye olanak sağlar. Harrison kendisiyle beraber başlattığı akımda, Earl ve arkadaşlarının tümör hücresini izole edebilmesi ve 1961 yılında hücrelerin kültür ortamında belirli bir yaşam süresine sahip olduğu bulunmasıyla ilerlemiştir.
Bugüne baktığımızda , hücrelerin metabolik aktivitelerini, birbirleri ile etkileşimlerini, ihtiyaç duyduğu ortam ve ortam ile tepkilerini hücre kültürü sayesinde öğrenebiliyoruz.

2D VE 3D HÜCRE KÜLTÜRLERİ
2D HÜCRE KÜLTÜRÜ
2D hücre kültürleri, hücre düz bir petri kabında ya da hücre kültüründe düz tabakalar üzerinde büyütülür. Bir nevi geleneksel hücre kültürleri de diyebiliriz. Hücreler düzlemsel yüzeylere ekilmesi veya sıvı ortamlarda süspanse edilmesi ile oluşur. hücreler üretildiği kaba yapışır.
Hücre araştırmalarının çoğunda 2D hücre kültürleri kullanılır. Bunun nedenleri maliyetlerinin düşük olması, tekrarlanabilir olması ve verimlilik açısından çok daha iyi bir seçenek olmasıdır. Ancak hücrelerin düz bir zeminde düzlemsel çoğalmaları onların doğal ortamlarından uzak olmaları da sınırlı bir bilgi getirir. Bundan dolayı in vivo ortamda nasıl büyüdükleri, hücre proliferasyonları, ilaç metabolizması gibi şeyler çok fazla çok gözlenemez.
Kanser araştırmaları, toksisite testleri, aşı antikor üretimi, viroloji, gen tedavisi gibi alanlarda sıkça kullanılır.


3D HÜCRE KÜLTÜRLERİ
Bu kültürler, hücrelerin in vivo olarak nasıl geliştiğini anlamamızda yardımcı olur. Canlı dokuların dışında doku sferoidleri ya da doku iskelesinde gömülü bulunan canlı hücrelerin yapısal proteinleri ve diğer moleküllerin ekstraselüler matriksi taklit etmesi ya da sıvı tabanlı yöntemlerde hücre agragatlarının oluşmasına dayanır. 3D modelde üretilen hücreler, in vivodaki hücreler ile benzer polarizasyona sahiptir. Kısaca morfolojileri in vivodakilere daha yakındır.
Oluşturulan 3D kültür ortamları, proliferasyonu, kök hücre farklılaşmasını, ekstraselüler matriksin oluşumunu vs destekleyebilir.
Bu tür kültürler konumsal organizasyonu dikkate aldığı içinde doğal dokuyu taklit eden biyo uyumlu iskeleler kullanılır. Temel 3D modeller, askıda hücre agregatları kültürünü bulundurur, bu kısımda matrix bazlı alt tabaka kullanılmaz. Karmaşık olanları ise katı iskeleri ya da hidrojel tabanlı matriks kullanılır.


3D HÜCRE KÜLTÜR MODELLERİ
- SFEROİDLER;
Hücrelerin kendi ekstraselüler matriks moleküllerini oluşturduğu, çok hücreli agregatlardan oluşurlar. Jel içerisine gömülür ya da üç boyutlu iskeleler üzerinde çoğaltılır. Kültür substratlarına yapışmayan hücrelerdir. bu tür yapılar asma damla yöntemi gibi tekniklerle oluşturulabilir.
ASMA DAMLA YÖNTEMLERİ : Mikropleteler, biyolojik ve sert polimerik iskele
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
- ORGANOİTLER : İn vitro olarak kök hücrelerin farklılaşmasıyla ( indüklenmiş pluripotent veya erişkin kök hücreler) doku veya organ yapısını taklit eden minyatür, basitleştirilmiş 3D hücre kültürleridir.
- İSKELE VE HİDROJELLER : Bir dokunun matriks özelliklerini taklit eden hücreler için uygun ortam sağlayan, biyo uyumlu, 3D mekanik destek unsurlarıdır.
- ÇİP ORGANLAR ve 3D BİYOYAZICI TEKNOLOJİSİDE bu modeller arasındadır.

- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ T. G. Y. S. I. Görüntüle. Doku Mühendisliği Çalışmalarında In Vitro Hücre Kültürü | 2D Ve 3D. (23 Mayıs 2019). Alındığı Tarih: 6 Haziran 2023. Alındığı Yer: 52HaftaBilim | Arşiv Bağlantısı
- Fatma Gonca KOÇANCI, Belma ASLIM, et al. (2019). Three Dimensional Cell Culture Models An. ResearchGate, sf: 8. | Arşiv Bağlantısı
- Elif POLAT. (2020). 3D Hücre Kültürü Sistemlerine Güncel Yaklaşımlar. doi.org, sf: 9. | Arşiv Bağlantısı
- Dilara Şahin. 3D Hücre Kültürü. (16 Ocak 2017). Alındığı Tarih: 5 Haziran 2023. Alındığı Yer: Prezi | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/05/2025 07:32:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14792
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.