Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Herhangi Bir Tarihin Hangi Güne Denk Geldiğini, Hiç Bir Alet Kullanmadan Bulmamızı Sağlayan Kıyamet Günü Kuralı Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

3 dakika
178
Herhangi Bir Tarihin Hangi Güne Denk Geldiğini, Hiç Bir Alet Kullanmadan Bulmamızı Sağlayan Kıyamet Günü Kuralı Nedir ve Nasıl Hesaplanır? Wikipedia
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Genellikle bazı otistik bireylerin herhangi bir tarih söylendiğinde 2 saniye gibi inanılmaz bir sürede o tarihin hangi güne denk geldiğine söylediklerini duymuşsunuzdur. Bunu doğuştan gelen bir yetenek olduğunu düşünmüş olabilirsiniz. Ama aslında bunun sadece 5 dakikanızı alacak sadece işlemler dizisinden oluşan bir ezber ile olduğunu söylesem bana ne derdiniz? İşte bu işlemler dizisinin adı olan Kıyamet Günü Kuralından bahsedeceğim.

Kısaca Kıyamet Günü Kuralı nedir?

Kıyamet Günü Kuralı yukarıda bahsettiğim gibi aslında herhangi bir tarihin hangi güne denk geldiğini bulmamıza yarayan işlemler dizisidir. 1973'te John Horton Conway isimli İngiliz matematikçi tarafından bulunan bu sistem aslında yine bir İngiliz matematikçi olan Lewis Carroll'un sürekli takvim algoritmasından esinlenmiştir. Lewis Carroll belki de bu kuralın en önemli noktasını yani Sürekli Takvim Algoritmasını keşfetmiştir. Bu algoritmaya göre şuan dünyanın çoğu yerinde kullanılan Gregoryan Takvimi her 400 senede bir tekrar etmektedir. Yani 2000 senesi ile 2400 senesinin tüm günleri birebir aynıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Peki bu kuralı nasıl uygularız?

İlk olarak haftanın her gününü numaralandırıyoruz. Pazar gününü 0 sayısı olarak alırsak, Pazartesi günü 1 numara yada Çarşamba günü 3 numara oluyor. Bu sayıları bir kenara alalım. Daha sonra bir yılın Çapa Günü olarak adlandırılan günleri ezberlememiz gerekiyor. Bir yüzyılın Çapa Günü aynıdır mesela 1800-1899 yılları arasındaki Çapa Günü Cuma'ya denk gelmektedir. 1900-1999 yılları arasında Çapa Günü Çarşamba'ya, 2000-2099 yılları arasında Salı'ya, 2100-2199 yılları arasında ise Perşembe'ye gelmektedir. Yalnız bir şey fark ettiniz mi? Yukarıda bahsettiğim gibi her 400 senede bir Gregoryan Takvimi tekrar etmektedir. Yani bu demek oluyor ki 2200-2299 yıllarındaki Çapa Günü yine Cuma'ya denk gelmektedir.

Geldik üçüncü adıma. Bu adımda bir yılın kıyamet gününü hesaplayacağız. Fakat bu adım için diğer adımları ezberlemenizi şiddetle tavsiye etmekteyim. Şimdi mesela 23 Mart 1878 tarihinin hangi güne denk geldiğini bulalım. Bu tarihin olduğu yılın son iki rakamını alıyoruz. Ve 12 sayısına bölüyoruz. Fakat burada 78 sayısının 12 sayısına tam bölünmediğini fark ediyoruz. Bu yüzden 78 sayısından daha küçük olup 12 sayısına bölünebilen 78 sayısına en yakın sayıyı bulmamız lazım. Buradan sonuç 72 çıkmaktadır. 72 sayısını bulmamız için 12 sayısını 6 ile çarpmamız gerekmektedir. Burada bulduğumuz 6 rakamını bir kenara alıyoruz. Daha sonra 78 ile 72 sayısının farkını alıyoruz. Burada da sonuç 6 çıkmakta. Bunu da bir kenara alıyoruz. Daha sonra 6 sayısına kaç tane 4 sayısı sığabileceğini hasaplıyoruz. 6 sayısına 4 sayısı sadece 1 kere sığabilmektedir. Ve çıkan 1 sayısını da bir kenara atıyoruz. Ve son olarak o yılın Çapa Gününü alıyoruz. 1878 yılının Çapa Günü Cuma'dır. Cuma günü bizim en başta yaptığımız numaralandırma sisteminde 5 sayısını almaktadır. 5 sayısını da bir kenara koyuyoruz.

Şimdi daha önce bir kenara ayırdığımız sayıları topluyoruz. 6+6+1+5 işleminin sonucu 18 çıkmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Buradan bulduğumuz sonucun içerisinden 7 sayısının tüm katlarını çıkarıyoruz. Yani burada 18 - 14 işlemini yapıyoruz. Kalan bize 4 olarak geliyor. En başta yaptığımız numaralandırma sistemine göre 4 sayısı Perşembe gününe denk gelmektedir. Yani 1878 yılının Kıyamet Günü Perşembe günüdür.

Şimdi geldik biraz ezber gerektiren kısma. Bir yılın içerisinde Şubat ayının 28.(artık yıllarda 29.)günü, Mart ayının 7. günü , Nisan ayının 4. günü , Mayıs ayının 9. günü , Haziran ayının 6. günü , Temmuz ayının 11. günü , Ağustos ayının 8. günü , Eylül ayının 5. günü , Ekim ayının 10. günü , Kasım ayının 7. günü ve Aralık ayının 12. günü hep aynı güne denk gelmektedir. Ve buradaki tüm tarihler o yılın Kıyamet Günü ile aynı gündür. Burada ezberi biraz daha kolaylaştırmak için Dr. Conway bize 4/4 , 6/6 gibi bir sistemi kullanmamızı öneriyor. Yani 4. ayınki 4. günü gibi. Şimdi bu sistemi de aklımızda tutalım.

Şimdi 23 Mart 1878 tarihine geri dönelim. Bu tarihe en yakın olan Kıyamet Günü 4 Mayıs'tır. 4 Mayıs gününün Perşembe'ye denk geldiğini biliyoruz. 4 Mayıs'tan geriye 7 gün gibi aralıklarla gidiyoruz. 23 Mart'a en yakın olan Perşembe günü 21 Mart oluyor. Bu günden ileriye 2 gün sayarsak 23 Mart 1878 tarihinin Cumartesi gününe denk geldiğini öğrendik.

Tabi bu en başta zor gelebilir. Fakat azimli davranarak daha fazla pratik yaparsanız daha hızlı söyleme imkanı bulacaksınız.[1], [2]

Okundu Olarak İşaretle
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Tebrikler! 3
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Güldürdü 2
  • Umut Verici! 2
  • Grrr... *@$# 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Üzücü! 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2025 08:08:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14252

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close