Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Gözün Kısımları Nelerdir? Görme Olayı Nasıl Gerçekleşir? Göz Hastalıkları Nelerdir? Göz Sağlığımızı Korumak İçin Ne Yapmalıyız?

4 dakika
85
Gözün Kısımları Nelerdir? Görme Olayı Nasıl Gerçekleşir? Göz Hastalıkları Nelerdir? Göz Sağlığımızı Korumak İçin Ne Yapmalıyız? İdeal Göz Kayseri
  • Blog Yazısı
Göz.
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Göz, sayesinde çevremizde olup bitenlerde haberdar olduğumuz bir duyu organıdır. Görme olayı gözde gerçekleşmektedir. Gözde çeşitli hastalıklar oluşabilmektedir ve göz sağlığımızı korumamız gerekmektedir. Bu yazıda insan gözünü inceleyeceğiz.

Gözün Kısımları Nelerdir?

Gözün kısımları sert tabaka(sklera), damar tabaka(koroid), ağ tabaka(retina), kornea, asıcı bağlar, gözbebeği, iris, mercek, saydam sıvı, göz kasları, kirpikli cisimcik, camsı cisim, sarı leke, kan damarları, kör nokta ve görme sinirleri olarak ayrılır.[1] Şimdi bu yapıları teker teker inceleyelim.

Tüm Reklamları Kapat

Sert tabaka, gözü koruyan kısımdır. Gözün tabakalarından en sert olanıdır. Gözün en dışında bulunur.

Damar tabaka sert tabakanın altında yer alır. Göze kan ve oksijen taşıyan damarları içerir. Gözün beslenmesi için öneme sahiptir.

Ağ tabaka(retina) Gözün en içinde bulunmaktadır. Damar tabakanın altındadır. Görme olayının gerçekleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Görme sinirlerinin en yoğun olduğu bölge olan sarı leke de buradadır.

Kornea sert tabakanın gözün dışına gelmesiyle yerini bıraktığı saydam yapıya verilen isimdir. Gözü korumakla görevlidir.

Tüm Reklamları Kapat

Saydam sıvı, korneanın hemen arkasında bulunur. Göz kapaklarının iç yüzeyini örten bir zardır.

İris, göze rengini veren kısımdır ve damar tabakanın bir parçasıdır. Genetik faktörlere bağlı olarak renk değişebilmektedir. Yaklaşık olarak korneanın arkasında bulunur.

Mercek görme olayında göze gelen ışınların kırılmasını sağlamaktadır. İrisin arkasında bulunmaktadır. Fazla ışıkta küçülürken az ışıkta büyümektedir.

Kirpiksi cisimcik damar tabakanın irise doğru kalınlaşıp yoğunlaşmasıyla oluşur.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Göz kasları ışığın fazlalığına veya azlığına göre merceğin büyüyüp küçülmesini ayarlayan kaslardır.

Camsı cisim mercekten ağ tabakaya(retinaya) kadar boşluğu kaplayan büyük bir cisimdir. Göze şeklini verir.

Sarı leke retinada bulunur ve görme sinirlerinin en yoğun olduğu bölgedir. Göze gelen ışık buraya düşecek şekilde ayarlanır.

Kan damarları göze kan getirmeye yarayan damarlardır. Gözün iç kısımlarında bulunurlar.

Kör nokta üzerinde ışığı algılamak üzere hiçbir sinir hücresi bulunmayan kısma verilen addır.

Görme sinirleri ise sarı lekede ters oluşan görüntüyü beyinde düzleşmek üzere beyne ileten hücrelerdir.

Tüm Reklamları Kapat

Gözün kısımları bu kadardı. Şimdi görme olayının nasıl gerçekleştiğine bakalım.

Gözün yapısını gösteren bir resim.
Gözün yapısını gösteren bir resim.
Doç. Dr. Fatih Erdoğan

Görme Olayı Nasıl Gerçekleşir?

Görme olayı ilk olarak ışığın diğer cisimlerden gözümüze sekmesiyle başlar. Gelen ışık ilk olarak korneada kırılır ve kırılan ışınlar merceğe gelir. Mercek bu ışınları ikinci kez kırarak ağ tabakada(retina) bulunan sarı lekeye iletir. Sarı leke ise görüntüyü ilk önce ters oluşturur. Sonrasında ters oluşan görüntü sinir hücreleri aracılığıyla beyne iletilir ve beyin bunları algılayarak ve yorumlayarak düz bir görüntüye çevirir. Bu şekilde görme olayı gerçekleşmiş olur. Görme olayında ışığın sarı lekenin önüne veya arkasına düşmesiyle birlikte çeşitli hastalıklar ortaya çıkar. Şimdi bunları inceleyelim.

Tüm Reklamları Kapat

Görme olayı.
Görme olayı.
Görme Fizyolojisi

Göz Hastalıkları Nelerdir? Tedavi Nasıl Edilir?

Farklı sebeplerden ötürü oluşan çeşitli göz hastalıkları vardır. Ben bu yazıda katarakt, miyop, hipermetrop ve astigmatizmi ele alacağım.

Katarakt korneanın bulanıklaşması ve şeffaflığının kaybolması hastalığıdır. Çoğunlukla yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıkar. Bu hastalık korneanın çıkarılıp yerine yapay bir mercek takılmasıyla tedavi edilmektedir.

Miyop, uzağı iyi göremememe hastalığıdır. Bu hastalık için kalın kenarlı gözlük kullanılması gerekmektedir. Miyop, gelen ışığın kornea ve mercekte kırılıp sarı lekenin önüne düşmesiyle meydana gelir. Bu sebepten uzak iyi görülemez.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Evrimsel Analiz

Bize en çok sorulan sorulardan birisi “Evrimi tam olarak öğrenmek için hangi kitabı almalıyım?”. Evrim Ağacı olarak bugüne kadar evrimsel biyolojiye giriş yapmak isteyenlere yönelik 2 kitap yayınladık ve bunların popüler bilime önemli katkılar olduğunu düşünüyoruz. Ancak eğer ki “Ben sadece 1 kitap almak istiyorum, öyle onlarca kitaba ayıracak vaktim yok.” diyorsanız, bu kitabı mutlaka edinmelisiniz. Tabii bugüne kadar evrime giriş yaptıysanız bile, kendinizi geliştirmek ve temellerinizi sağlamlaştırmak için bu kitabı mutlaka okumalısınız.

Notlar:

  1. Bu kampanya, Palme Yayıncılık tarafından Evrim Ağacı okurlarına sunulan fırsatlardan birisidir.
Devamını Göster
₺1,269.00
Evrimsel Analiz

Hipermetrop, yakını iyi görememe hastalığıdır. İnce kenarlı gözlük kullanılmalıdır. Bu hastalıkta ise gelen ışık sarı lekenin önüne değil arkasına düşer. Bu sebepten yakın iyi görülemez.

Astigmatizm bulanık görme hastalığıdır. Bu hastalıkta gelen ışık sarı lekenin önüne düşer. Ama bu miyop kadar değildir. Işık bu hastalıkta biraz daha ilerler fakat sarı lekeye varamaz. Astigmatizm lazer tedavisi gibi tedavilerle zayıflatılabilir. Astigmatta cisim az da olsa eğri görülebilir.

Göz hastalıklarının bir kısmını gösteren bir resim.
Göz hastalıklarının bir kısmını gösteren bir resim.
Göz Doktor

Göz Sağlığımızı Korumak İçin Ne Yapmalıyız?

Göz sağlığımızı korumak için yapmamız gereken başlıca şeyler şunlardır:

Fazla ışığa maruz kalmamak.

Başkasına ait havlu vs. kişisel eşyalar kullanmamak.

Gözleri ovuşturmamak.

Elleri sık sık yıkamak.

Kitap okurken kitapla gözümüzün arasındaki mesafenin 20-30 cm arasında olmasına dikkat etmek.

Eğer gözümüzde bir ağrı veya kızarıklık görürsek bir göz doktoruna başvurmak.

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 2
  • İnanılmaz 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Korkutucu! 2
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2025 04:53:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20300

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close