Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

En Güçlü Tarih Komutanı Kimdir?

En Güçlü Tarih Komutanı Kimdir?
5 dakika
117
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

İnsanlığın var oluşundan bu yana, insanlar kimi zaman besin, kimi zaman bazı kişisel ihtiyaçları için bir birlerine sorun çıkarmaktan çekinmemişlerdir.Ki çoğu insan bencildir, bu bencillik insanlığın sonunu bile getirecek seviyelere ulaşabilir.Keza bunun örnekleride vardır, kendi ve toplumunun ideallerini yerine getirmek için savaşan insanlar 1. ve 2. Dünya savaşı olarak adlandırdığımız bu felaketleri oluşturmuşlardır.Bunu oluşturan kişiler Tarihteki liderler,komutanlar,diktatörlerdir.İşte bu yazımızdada bunlardan bahsedeceğiz.O halde hadi gelin bu konu hakkında konuşmaya başlayalım.

Dünya Haritası
Dünya Haritası

En iyi lider neye göre belirlenmelidir?

En iyi liderlik için en önemli şey tabikide halkını önemsemesi ve özgürlüklerini kısıtlamamasıdır ancak bunların yanında diğer maddelerde vardır.Örnek olarak; Ekonomik başarı,askeri başarı,Diplomatik başarıda ek olarak söylenebilir.Benim düşüncem ise bunlardan ziyade kendi düşünceleridir, aklı serin, objektif, mantıklı.Bu dünyadaki barışı önemsemekde oldukça önemlidir.İyi bir lider kendi halkınında dışında diğer ulustan kişilerede örnek olabilecek bir kişi olmalıdır, öldükten sonra bile fikirleri daima yaşamalıdır.Bu saydığım maddelere uyan kişilerden örnek olarak bilindik kişilerden Mustafa Kemal Atatürk buna söylenebilir.

Mustafa Kemal Atatürk
Mustafa Kemal Atatürk

En iyi lider sıralaması (öznel)

Bu tür saydığımız maddeleri baz alarak gelin sizlerle Tarihin en iyi liderlerini sıralayalım.

Tüm Reklamları Kapat

1.Hz Muhammed

Hz.Muhammed'in İslam devletinin başında olduğu zamanlarda halkı zulüm ve kölelik sisteminden kurtarmıştır.Askeri bakımdanda oldukça iyi bir ordusu vardır ve toplamda 13.400 km2'lik bir yüzölçümü görmüştür.Yaptıkları insanları barışa sevketmesi, halkı zulümden kurtarıp refaha çıkarmasını göze alırsak oldukça iyi bir lider olduğunu varsayabiliriz.(Bu yazımız dini bir görüş değildir objektif bir bakış açısıdır.)

2. IV.Baldwin (Baudouin)

Baldwin IV Of Jerusalem
Baldwin IV Of Jerusalem

IV.Baldwin 13 yaşında Kudüs Krallığı tahtına çıkmıştır yakalandığı cüzzam hastalığından dolayı "Cüzzamlı Padişah" olarak da anılmıştır.Bu listede neden 2. Sırada olduğuna gelirsek.Kendisi devletin oldukça sıkıntılı olduğu bir dönemde daha henüz çocuk yaşındayken tahta çıkmıştır.Bu dönemde başlarında devlet için ve yahudi alemi için büyük bir bela olan Selahaddin Eyyubi vardı.Kendisi birçok devlete son vermiş ve arap yarımadasının tamamını ele geçirmiştir.Kısacası Selahaddin Eyyubi tarihin gördüğü en güçlü krallardan biridir.Aynı bu dönemdede birçok din için büyük bir önem arz eden Kudüsü ele geçirme niyetindeydi.Bunun farkında olan Kudüslü devlet adamları bir çocuk olmasına rağmen başka bir çareleri olmadığından ve zaten ondan öncekilerinde fazla bir şey başaramadığından tek çağreleri bu 13 yaşındaki ergenliğe yeni girmiş olan çocuğa bel bağlamaktı.Bundan tam 3 sene sonra Baldwin 16 yaşındayken Selahaddin Eyyubi ile meydan muharebesi yapmıştır.Savaşın başındayken bir yahudi olan Baldwin, Müslüman olan Seyahaddin Eyyubiye "Assalaoum Aleoukum" diyerek bir saygı gösterisi yapmıştır.Ve bu genç 16 yaşında tarihin en büyük imparatorlarından biri olan Selahaddin Eyyubiyi yenerek tarihe adını altın harfler ile kazıtmıştır.Bu çocuk genç yaşında devletin sorunlu olduğu bir dönemde başa geçip büyük bir etki yaratmıştır ve bu nedenlede listemize girmeye hak kazanmıştır.Ancak bu zaferden tam 10 yıl sonra Selahaddin Eyyubi tekrar Kudüse saldırmış ve Kudüsü Emri altına almıştır.yani kısacası Eyyubi Baldwin öldükten tam 2 yıl sonra kudüsü feth etmiştir.Maalesef ki IV.Baldwin Cüzzam hastalığından dolayı genç 24 yaşında hayatını kaybetmiştir ve bu hastalık yüzündende ömrü boyunca maske takmak zorunda kalmıştır.(Eğer ki IV.Baldwin'in hayatını ve Kudüsteki Selahaddin Eyyubi ile olan savaşını merak eden olursa "Kingdom Of Heaven" isimli filmi izlemelerini öneririz.)

3.Cengiz Han

Cengiz Han
Cengiz Han

Cengiz Han, tarihin gördüğü en acımasız insanlardan biri olarak bilinir.Yaptığı tonlarca katliamlar,yıktığı onlarca devletler.Ancak bunu kendi ve toplumunun ideallerini yerine getirmeye çalışan biri olarak sayarsak.Bu konuda oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz.Keza şu anda dünya tarihinde bile kendisi çok önemli bir rol taşımaktadır.Yaptığı icraatlere gelecek olursak, dünyanın büyük bir kısmını ele geçirmek Asya ve Avrupayı kapsayan bir imparatorluk kurmak.Kendi halkınında güven ve endişesiz biçimde yaşadıklarını varsayabiliriz bunun sebebi ise o dönemin en güçlü devletinde yaşıyor olmalarıdır.Neden bu listede Baldwin'in altında olduğuna gelirsek bana göre Baldwin devletin daha sorunlu olduğu bir dönemde,çocuk yaşta,başlarında büyük bir tehditin bulunduğu dönemde ve cüzzam hastalığıylada boğuşuyordu ancak bunlara rağmen bu sorunu ortadan kaldırdı daha çocuk yaşta olmasına rağmen.Ayrıca Selahaddin Eyyubiyle olan savaşında kendisinin Yahudi olmasına rağmen Selahaddin Eyyubiye saygı gösterisi haprak "Salaoum Aleoukum" demiştir buradanda din,dil,ırk ayrım yapmadan herkese saygı duyduğunu anlayabiliyoruz.İşte bu yüzden Cengiz Han Baldwin'in altındadır.

4.Fatih Sultan Mehmet

Fatih Sultan Mehmet Han
Fatih Sultan Mehmet Han

Fatih Sultan Mehmet'te tıpkı listemizdeki diğer isimler gibi toplumunu ve insanlığı önemseyen insanlardandı, askeri bakımdan mükemmel bir devlet kurdu.Bunun dışında ise çoğu Osmanlı padişahının yapmadığını yapıp bilime büyük oranda önem verdi.Ve bunun meyvesinide büyük oranda aldı keza kendisi bir top gelişmiştir bu toplarıda İstanbulun fethinde kullanmıştır.Gemileri karadan yürütmek gibi oldukça çılgın ve stratejik bir taktik yapmıştır.Devletin sınırlarını büyütmesi, devleti ekonomik,askeri,teknoloji bakımından kalkındırması bu listeye girmesini sağlamıştır.

5.Mustafa Kemal Atatürk

Mustafa Kemal Atatürk
Mustafa Kemal Atatürk

Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu ve önderi olarak bilinen Mustafa Kemal Atatürk'te listemizde 5.sırada yer almaktadır.Yaptığı icraatler,ileri görüşlüğü,stratejik zekası,Eğitime ve bilime verdiği önem, bunların hepsini baz alırsak Atatürk kesinlikle 5.sıraya girmeyi hak etmiştir.Yıkılmış bir toplumu karanlıktan alıp aydınlığa çıkarmıştır.Türk milleti ona çok şey borçludur.Şüphesizki bitmiş bir devleti yeni kurulan bir devleti tekrardan aydınlık günlere çıkarmak için çok çabalamıştır açtığı bir sürü fabrika ile ekonomi ve üretime olan değeri, çıkardığı yasalarlada insan özgürlüğüne olan verdiği değeri çok iyi anlayabiliyoruz.Bu blogumuzuda son kez şu sözle bitirelim "Hayattaki en hakiki mürşit ilimdir fendir, ilim ve fenden başka yol gösterici aramak gaflettir,dalalettir,cehalettir." -Mustafa Kemal Atatürk

Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/05/2024 22:53:46 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17470

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Mantar
Kartal
Gün
Bilgi
Işık Yılı
Bağırsak
Coronavirus
Araştırmacılar
Erkek
Halk Sağlığı
Doktor
Teşhis
Jeoloji
Aslan
Kültür
Virüs
Vaka
Samanyolu Galaksisi
Balina
Gerçek
Evren
Travma
İhtiyoloji
Karbonhidrat
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close