Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dünya üzerindeki dağlar nasıl oluşur? Bu konuda ortaya atılmış teoriler nelerdir?

4 dakika
417
Dünya üzerindeki dağlar nasıl oluşur?   Bu konuda ortaya atılmış teoriler nelerdir? Görülesi
  • Blog Yazısı
And Dağları
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

DAĞ OLUŞUMU

Dağlar kıvrım dağlar ve kırk Dağlar olmak üzere ikiye ayrılır. Bunlar her ne kadar oluşum açısından aralarında benzerlikler olsa da bazı noktalarda birbirlerinden ayrılırlar. Dağ oluşumunu anlayabilmek için öncelikle Jeosenklinal terimini bilmemiz gerekir. jeosenklinal kavramını basitçe anlatacak olursak yeryüzünde Akarsular, rüzgarlar ve buzullar, aşındırıp, taşıdıkları maddeleri deniz ya da okyanus tabanlarında biriktirirler. bu birikim sonucunda kıtalar arasında veya kıta kenarlarında çok kalın birikim alanları oluşur. bu birikim alanlarına jeosenklinal alanlar denir. Dağ oluşumuna gelecek olursak Kıtaların birbirlerine doğru sıkıştırma hareketleri(ayrıca bkz: kıtaların kayma teorisi Alfred wegener) Sonucunda kıtaların arasında veya kenarında bulunan jeosenklinal alanların sıkışıp yükselmeleri sonucu oluşurlar. Bu oluşum sırasında jeosenklinal alanların yapısı dağların türünün belirlenmesinde kilit önemdedir. Şöyle ki eğer Jeosenklinal alan elastiki bir yapıda ve kıvrılmaya elverişli ise kıvrım dağlar oluşur. Bunlara ülkemizde en iyi örnek olarak Akdeniz bölgesindeki Toros dağları verilebilir. Diğer yandan eğer jeosenklinal alan masif ve sert yapıda olup kıvrılmaya elverişli değilse bu durumda sıkışan jeosenklinal alan kırılmaya uğrar ve bunun sonucunda kırık dağlar oluşur. Bunlara ülkemizde en iyi örnek olarak Ege bölgesindeki Menteşe Dağları, Kaz Dağları, Bozdağlar, Madra Dağları, Aydın Dağları ve Yunt Dağları gösterilebilir.

Dağ oluşumu hakkında ortaya atılmış teoriler:

Yukarıda dağ oluşumu literatürde en çok kabul gören açıklama üzerinden genel hatlarıyla bir fikir oluşması açısından açıklanmaya çalışılmıştır. Acaba bütün bu hareketlere yol açan kuvvetlerin asıl nedeni veya enerji kaynağı nedir? Dağ oluşumunun mekanizması nedir? Bu sorular çok eski dönemlerden beri merak konusu sorulardır. Tarihsel süreç boyunca jeoloji literatüründe ortaya atılmış genel hatlarıyla ayrılan 4 ana temel hipotez vardır. bu hipotezlerin kimisi çürütülmüş kimisi yetersiz kimisi hala kullanılmakta olan hipotezlerdir.

Tüm Reklamları Kapat

1- Elevasyon hipotezi:

Geçen yüzyılda Humboldt ve von Buch gibi bilginlerin savundukları bu düşünceye göre, orojenik hareketler yeryuvarın iç kısımlarındaki ergimiş kızgın maddelerin (mağma) doğrudan doğruya yerkabuğu üzerinde yaptığı etkilerden ileri gelmektedir. Bu hipotez bugün tamamen terkedilmiş bulunuyor. Çünkü doğrudan doğruya böyle bir ilişki saptanmadığı gibi, yalnız kıvrımlı dağların değil, volkan konilerinin bile lavların birikimi ile oluştukları gerçeği ortaya konmuş bulunuyor. Bununla birlikte, bu hipotez ile, orojenik hareketleri manto veya astenosfer içindeki hareketlere katan daha yeni bazı hipotezler arasında, asıl düşünce bakımından bir yakınlık bulunduğu da, gözden kaçmamaktadır. Okyanus dorsallerinin oluşumu hakkındaki çağdaş görüş, buna bir örnek olarak gösterilebilir.

2-Büzülme (kontraksiyon) hipotezi:

Uzun bir süre boyunca hüküm sürmüştür. Bununla birlikte, 20. yüzyıl başlarında düzeltilmesi yolunda oluşturulan çabalara karşın, bu hipotez de bugün gözden düşmüştür. Bu geliştirilmiş şekli ile büzülme hipotezinin aslı şudur: Dünyamızın dışı zamanla soğumakta, iç kısımlarının sıcaklığı azalmaktadır. Bu yüzden merkezi kısımlarının hacmi küçülmektedir. Litosfer boşlukta duramayacağına göre, bu büzülmeye uymak zorunda kalır. Fakat litosferin büzülmesi, her tarafında düzgün kıvrımlar halinde olamaz. Çünkü bazı kısımları eskiden beri sertleşmiştir. Bu stabil kısımlarda büzülme ancak kırıklar veya çökmeler şeklinde meydana gelebilir. Buna karşılık, litosferin mobil sahalarında, yani jeosenklinallerde büzülme kıvrılmalar halinde gelişir. Büzülme hipotezine karşı ileriye sürülen başlıca karşı düşünceler şu şekilde özetlenebilir:

Tüm Reklamları Kapat

a- Dünyanın en eski devirlerden beri soğumakta devam ettiği düşüncesi kanıttan yoksundur. Çünkü teorik hesaplara göre, örneğin Alpler boyutunda bir kıvrımlı yapının oluşması için 2400 derecelik bir soğumaya gereksinim vardır. Başka kelimelerle, yerküre tarihi boyunca meydana geldiği bilinen orojenik dönemlerin her biri için, en aşağı bu kadar bir soğuma kabul etmek gerekir. Bu halde, Prekambriyen'de veya hattâ Paleozoik'te dünyanın çok sıcak olduğunu kabul etmek kaçınılmaz olur. Oysa bu, jeofiziğin ortaya koyduğu sonuçlara uymadığı gibi, jeolojik tarihin verileri ile de ters düşmektedir. Örneğin, bu durumda Paleozoik'teki buzullaşma dönemlerini açıklamaya olanak kalmamaktadır.

b- Büzülme hipotezinde, radyoaktif maddelerin yerin sıcaklığı üzerindeki etkileri hiç dikkate alınmamıştır.

c- Büzülme hipotezine göre mutlak yükselme olanaksızdır; yükselmeler ancak belli orandadır.

3- Kita kayması ve mağma hareketleri teorileri.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Bu grupta toplanabilecek hipotezlerin ve teorilerin sayısı oldukça çoktur. Fakat hemen hepsi, litosferin başlı başına orojeneze yol açacak özelliklere sahip olmadığı, tersine, orojenezde asıl olarak pasif rol oynadığı konusunda birleşirler. Aktif olan, litosferin altındaki geosfer, yani manto veya eski araştırıcıların kullandığı terim ile sima'dır. Bu gruptaki görüşlerin diğer bir ortak yanı, yerkabuğu parçalarının hareket ettiklerini ve hareket eden kabuk parçaları arasında kalan oluşukların sıkışmaları sonucunda orojenik yapının meydana geldiğini kabul etmeleridir.(...).

Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • S. Erinç. (2000). Jeomorfoloji I. ISBN: 9789753532136. Yayınevi: Der Yayınları. sf: 614.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/05/2025 07:27:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13512

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close