Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Atatürk ve Vahdettin

Vahdettin hakkında Wannart'ta yazı yazdım yorumlar üzerinden daha genişini yazdım.

8 dakika
99
Atatürk ve Vahdettin Vahdettin
  • Blog Yazısı
Vahdettin
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Mustafa Kemal Paşa, Vahdettin ile İstanbul’a geldikten sonra 6 kez görüşmüştür. Son görüşme tartışmaya açık olmamasına rağmen Vahdettin’i Millî Mücadele kahramanı yapmaya çalışanlar konuşmayı “kırp-kes-yapıştır” stratejisiyle tarihi bir gerçeği unutturmaya çalıştıkları ortadadır. Şimdi Vahdettin ile Mustafa Kemal’in son görüşmesini örnek göstererek Vahdettin’i kahraman ilan edenlerin temel kaynağı Falih Rıfkı Atay’ın eseridir. Örnek verdikleri diyaloğa bakıyoruz: Bu kırpılmış ve Anti- Kemalistlerce kullanılan bir bölümdür. Bunun devamına bakalım:

“Yıldız Sarayı'nın ufak bir salonunda Vahdettin'le adeta diz dize denecek kadar yakın oturduk. Sağında, dirseğini dayamış olduğu bir masa ve üstünde bir kitap var. Salonun Boğaziçi'ne doğru açılan penceresinden gördüğümüz manzara şu. Birbirine paralel hatlar üzerine düşman zırhlıları! Bordalarındaki toplar sanki Yıldız Sarayına doğrulmuş! Manzarayı görmek için oturduğumuz yerlerden başlarımızı sağa sola çevirmek kâfi idi. Vahdettin hiç unutmayacağım şu sözlerle konuşmaya başladı:

Tüm Reklamları Kapat

‘Paşa paşa, şimdiye kadar devlete çok hizmet ettin, bunların hepsi artık bu kitaba girmiştir (elini demin bahsettiğim kitabın üstüne bastı ve ilave etti:) tarihe geçmiştir.’ O zaman bunun bir tarih kitabı olduğunu anladım. Dikkatle ve sükunla dinliyordum:

‘Bunları unutun, dedi, asıl şimdi yapacağın hizmet hepsinden mühim olabilir. Paşa paşa, devleti kurtarabilirsin!’ (Falih Rıfkı Atay, Mustafa Kemal’in Ağzından Vahdettin (Atatürk’ün Bana Anlattıkları), s. 132.)

Örnek verdikleri diyaloğa bakıyoruz: Bu kırpılmış ve Anti- Kemalistlerce kullanılan bir bölümdür. İlk okuyuşta Vahdettin’i kahraman zannederiz. Bunun devamına bakalım, Atatürk şöyle devam ediyor:

Tüm Reklamları Kapat

“Bu son sözlerden hayrete düştüm. Acaba Vahdettin benimle samimi mi konuşuyor? O Vahdettin ki ecnebi hükümetlerin yüzüncü derece aletleriyle temas arayarak, devletini ve saltanatını kurtarmaya çalışıyordu, bütün yaptıklarından pişman mı idi? Aldatıldığını mı anlamıştı? Fakat böyle bir tahminle başka bahislere girişmeyi tehlikeli addettim. Kendisine basit cevaplar verdim: ‘Hakkımdaki teveccüh ve itimada arz-ı teşekkür ederim. Elimden gelen hizmette kusur etmeyeceğime emniyet buyurunuz.’ Söylerken, kafamdaki muammayı da halletmeye uğraşıyordum. Çok iyi anladığım, veliahtlığında, padişahlığında, bütün his ve fikirlerini, temayüllerini tanıdığım adamdan nasıl yüksek ve asil bir hareket bekleyebilirdim? Memleketi kurtarmak lazımdır, istersem bunu yapabilirmişim. Nasıl? Hemen hüküm verdim: Vahdettin demek istiyordu ki hiçbir kuvvetimiz yoktur. Tek mesnedimiz İstanbul'a hâkim olanların siyasetine uymaktır. Benim memuriyetim, onların şikâyet ettikleri meseleleri halletmektir. Eğer onları memnun edebilirsem, memleketi ve halkı bu siyasetin doğru olduğuna inandırabilirsem ve bu siyasete karşı gelen Türkleri uslandırırsam, Vahdettin' in arzularını yerine getirmiş olacaktım.

‘Merak buyurmayın efendimiz, dedim, nokta-i nazar-ı şahanenizi anladım İrade-i seniyeniz olursa hemen hareket edeceğim ve bana emir buyurduklarımzı bir an unutmayacağım.’ ‘Muvaffak ol!’ hitab-ı şahanesine mazhar olduktan sonra, huzurundan çıktım. Naci Paşa, padişahın yaveri, fakat benim hocam, derhal benimle buluştu. Elinde ufak muhafaza içinde bir şey tutuyordu. ‘Zat-ı şahanenin ufak bir hatırası’ dedi. Kapağının üzerine Vahdettin'in inisiyalleri işlenmiş bir saatti: ‘Peki, teşekkür ederim’ dedim.

‘Sonra, sanki Yıldız Sarayı'ndan çıktığımızı ve hareket etmek üzere olduğumuzu gizlemek, saklamak ister gibi bir ihtiyatla, ayaklarımızın patırtısını işittirmekten korkarak, saraydan uzaklaştık.’

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Mustafa Kemal’e göre Vahdettin haindi bu en büyük kaynak olur hakkında ne düşündüğü hakkında. Şimdi Vahdettin’in, Mustafa Kemal’i niye Samsun’a gönderilmesini bilmemiz gerekir. Vahdettin bırakın Kurtuluş Savaşı’na destek vermeyi, Millî Mücadelecileri yok etmek ve İngilizlerin güvenini kazanmak çok çabalamış ve başarısız oluştur. Millî Mücadelecileri yok etmek isteyen sadece Vahdettin değil, saray mensuplarıdır. “Vahdettin, Mustafa Kemal’i Samsun’a ne için yolladı o zaman?” dediğinizi duyar gibiyim. Şöyle açıklayayım; İşgale ve zulme karşı ayaklanmalar artık kendilerini göstermeye başlamışlardı. “Kuvâ-yi Milliye” adı altında direniş yapılmıştır. 1918-1919 gibi başlayan bu direnişler İngilizleri oldukça rahatsız etmiştir. Mustafa Kemal Paşa’nın, Samsun’a gönderilmesinin ardında yine İngilizlerin eli vardır. 21 Nisan 1919’da İngilizler, saray hükümetine Anadolu’daki ayaklanmaların son verdirilmesini istemiştir. Bunun üzerine Samsun’a bir heyet yollanacaktı. Bu sırada Mustafa Kemal Paşa, İstanbul’da Kurtuluş Planları yapıyordu. İlk hedefi Ahmet İzzet Paşa Hükümetinin yeniden dirilmesi umuduyla kendisini Harbiye Bakanı yapmaktır. İstanbul’da siyasi atılımlarla yurdu kurtarabilme umuduna kapılmış olduğunu düşünüyorum ben. 6 ay boyunca Şişli’deki evinde silah arkadaşlarıyla toplantılar yapmış ve Gebze yolu üzerinden Anadolu’ya geçmek için Yenibahçeli Şükrü Bey’in sunduğu yardımları kullanmak istemiştir. Tam bu aralarda resmî görev geldiği için 16 Mayıs’ta Bandırma Vapuru ile İstanbul’dan yola çıkmıştır. Bu anlattığım bir yalanı daha çürüttü bazı kesimler: “Anadolu’ya Mustafa Kemal’i gönderen Vahdettin, Mustafa Kemal’i Kurtuluş Savaşı fikrini sokmuştur.” yalanını attılar. Zaten Mustafa Kemal 6 ay boyunca bunun planını, programını yapmıştır. Kurtuluş Savaşı fikrini o dönemde Mustafa Kemal Paşa’dan başka düşünen pek kimse yoktu denebilir. Resmî görevin gelmesiyle Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919’da saat sabah 07.00’da Samsun’a ayak basmıştır. Kendisine verilen görev, İlber Ortaylı’nın değimi ile “kâğıt üzerinde kalmıştı”. Verilen vazifenin tam tersini uygulamış ve direniş yuvalarını güçlendirmiştir. Peki, Mustafa Kemal Paşa’ya verilen görevler nelerdi?

1- Direnişçilerin silahlarının toplatılması,

2- Direnişçilerin kendilerine adam toplamalarına son verilmesi,

3- Direniş yuvalarının kapatılması ve isyan ateşine son verilmesidir.

4- Türk ve Rum ayaklanmalarına son verilmesiydi.

Tüm Reklamları Kapat

Bunları sağlamak için Mustafa Kemal Paşa’ya geniş yetkiler verilmiştir. Bu görevin Mustafa Kemal Paşa’ya verilmesinin nedeni çok açık: fazlasıyla güvendiler. Ardından Mustafa Kemal Paşa verilen emri reddedince gönderilişinden 1 yıl sonra hakkında idam kararı çıkmıştır. Hem bu hem de Millî Mücadelecilere karşı kurulan “Hilafet Ordusu” sarayın direnişe ve bağımsızlığa düşman olduğunu göstermektedir. Mustafa Kemal Paşa, İstanbul’da Vahdettin ile 6 kez görüşmüştür. Vahdettin’i aciz halini o sırada anlamıştır. Vahdettin “memleket” kelimesini bile düzgün söyleyemiyor, onun yerine “Melmeket” diyordu. Literatürden bile kaybeden Vahdettin’in, İngilizlerin eline düşmesi kadar doğal bir şey olamazdı. Vahdettin’in kuşkuları vardı, bunlardan birisinin ordunun gün gelip kendisini koltuğundan edeceği yönündedir. Biz bunu da Mustafa Kemal Paşa ile kurduğu diyaloglardan biliyoruz. Bu konuda korkusu normal çünkü aynısı kardeşinin başına gelmiştir. Bunun dışında korkusu ise tahtını kaybetme korkusudur. Bu yüzden İngilizlerle samimi ilişkiler kurma çabası içine girmiştir. En sonunda Anadolu’daki Millî Mücadeleciler ’İn galibiyeti görünmeye başlayınca 16 Kasım 1922’de İngilizlere sığınma talebini belirtmiş ve 17 Kasım 1922’de “geri dönmek umuduyla” kaçmıştır.

Vahdettin’in İhanetleri

Tüm Reklamları Kapat

1- Vahdettin "hicret ettim" diyerek dini kullanmıştır. Bu da demektir ki daha peygamberin niye hicret ettiğini de bilmiyor.

2- Atatürk'ün Nutuk'ta Vahdettin'e dedikleri ortadadır.

3- Atatürk'ü ve Millî Mücadelecileri yok etme planları olan insanlarla beraberdir ( Dürrizade Abdullah, İskilipli Atıf, Damat Ferit vs.).

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Temel Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite
  • Boyut: 20 X 28
  • Sayfa Sayısı: 440
  • Basım: 1
  • ISBN No: 9789944341660
Devamını Göster
₺1,111.00
Temel Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite

4- Millîcileri yok etmek için Hilâfet Ordusu kurmuş ve idam fermanlarını boyunlarına bağlamıştır (burada Atatürk'ün, Vahdettin'i aklamaya çalıştığı doğru değildir.)

5- İç basın ve dış basın Vahdettin'i hain ilan etti.

Vahdettin'in hainliklerini sıralayalım:

1- Amiral Calthorpe, 6 Haziran 1919'da Tevfik Paşa ile anlaşarak Osmanlı'nın varlığını İngiltere'ye bağlamak istediğini belirtir. İtiraf eder ki "Padişah yalnız kendi kişisel güvenliğini güvenliğini düşünüyor." ( B.N. Şimşir, İngiliz Belgelerinde Atatürk, C1., s. XII/6)

2- İstanbul’daki İngiliz Yüksek Komiseri yardımcısı Tuğamiral Richard Webb, 19 Ocak 1919’da İngiltere Dışişleri Bakanlığı Müsteşar yardımcılarından Sir Ronald Graham’a gönderdiği özel mektupta ataklıkla şöyle diyordu: "Görünürde ülkeyi işgal etmediğimiz halde, şimdi valilerini atıyor veya görevlerinden uzaklaştırıyoruz; polislerini yönetiyor, basınlarını denetliyor, zindanlarına girerek Rum ve Ermeni tutukluları, işlemiş oldukları suçlara aldırmadan özgür bırakıyoruz…Demiryollarını sıkıca denetimimizde tutuyor ve istediğimiz her şeye el koyuyoruz…Politikamız, süngünün keskin ucuna dayanır…Halife elimizin altında bulundukça İslam Dünyası üzerinde ek bir denetim aracına sahibiz…Bildiğiniz gibi, Padişah, bizi buraya yerleştirmeyi diliyor…"( Salâhi R. Sonyel, Gizli Belgelerde Mustafa Kemal, Vahdettin ve Kurtuluş Savaşı, AKDTYK Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, Ankara, 2010, s.12.)

3- Vahdettin'in İngiliz hayranlığı ve uşaklığını ifade etmek üzere verdiği, 15 Temmuz 1919 tarihli bir beyanatı; "Ben daima İngiltere’ye hayranlık besledim ve daima İngiltere’ye dost bir siyasetin destekçisi oldum; biz İngiliz milleti ile hükümetinin insaf ve insanlık duyguları ile adaleti temin için bize yardım edeceklerini ümit etmekteyiz.” (Jeschke, İngiliz Belgeleri, s. 5.).

Tüm Reklamları Kapat

4- Vahdettin'in arkasına geçen "Anadolu Cemiyeti”, İngilizler ile yakın ilişkiler kuruyor.

Tüm Reklamları Kapat

5- 6 Nisan 1922'de Rubold ile Vahdettin görüşmüştür. Vahdettin şöyle demiştir: "İngiltere ile herhangi bir özel uyuşuma hazırız." Emperyalistler nasıl bir uyuşum ister?

6- Vahdettin'in sarayı İngilizlerle 14 Eylül 1920'de anlaşarak şu yasaları sunmuştur:

(1)- İngiltere Hükümeti, kendi mandası altında Türkiye’nin tamamiyet ve istiklalini üstleniyordu. İstanbul, Hilafet ve Saltanat merkezi olacak ve boğazlar ile İstanbul İngiliz denetimine bırakılacaktı.

Tüm Reklamları Kapat

(2)- Türkiye, bağımsız bir Kürdistan’ın kurulmasına karşı çıkmayacaktı.

(3)- Türkiye, İngiltere’nin Suriye ve El-cezire (Kuzey Mezopotamya) üzerindeki egemenliğini, gerekirse fiili olarak sağlamasına yardımcı olacak ve hilafet gücünü Müslümanların bulunduğu İngiltere’den yana kullanacaktı.

(4)- Ulusal akımları önlemek ve kurulacak yönetimi korumak için ulusal akımı bastırmak üzere İngiltere bir zabıta kuvveti örgütleyecekti.

Tüm Reklamları Kapat

(5)- Türkiye, Mısır ve Kıbrıs üzerindeki bütün haklarından vazgeçecekti.

(6)- Bu anlaşma gayrı resmiydi ve İngiliz Hükümeti yukarıdaki esaslara göre Osmanlı delegelerinin taleplerini desteklemeyi kabul ediyordu.

(7)- Barış koşullarına dönüldükten sonra Padişah, İngiliz hükümetiyle 3. maddedeki esasları genişletip genelleştirecek gizli bir anlaşma yapacaktı.

Tüm Reklamları Kapat

7- "Madalya hazırlattı" derler ama 16 Eylül 1922'de Padişah zaferden dolayı Mustafa Kemal'i kutlamak istemiyor! (Bilal Şimşir, age., 4C, s.C/424; Jeschke, İngiliz Belgeleri, s. 163-164)

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç

Özetleyecek olursak, Vahdettin Kurtuluş Savaşı’na karşıdır ve Mustafa Kemal Paşa’yı, Samsun’a yollamasının amaçları başkadır. Eğer ki saray hakikaten Millî Mücadeleyi destekleseydi, idam fetvası yağdırmaz ve İngilizlere sırtını dayamazdı ve bunun yanında “Hilafet Ordusu” ile Millî Mücadelecileri yok etmek istemezlerdi. Millî Mücadelecilere yardım edenler Yahya Kaptan ve Yenibahçeli Şükrü gibi kahramanlardır. Yahya Kaptan, İngilizler tarafından öldürülmüştü, bu onun vatansever adımları engellemek içindir.

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/05/2025 07:42:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15455

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close