Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Asitler Nasıl Çalışıyor?

Asitler ve bazların basit çalışma mantığı

3 dakika
62
Asitler Nasıl Çalışıyor? Kapak Fotoğrafı
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Öncelikle şunu söylemek isterim ki günümüzde çoğu insan asit ve bazların çalışma prensibini ve mantığını anlamadan okulda gösterilen kısmını ezberliyip sonrasında unutuyorlar. Bu makalede Asitlik nedir? Baziklik nedir?Asitler neden metalleri aşındırır? gibi sorulara cevap vereceğim.

Ph ne demek?

Ph skalası
Ph skalası

Ph power of hydrogen demektir ve bir bir molekülün su içerisinde bıraktığı moleküle göre 0-14 arasında bir skalada değerlendirilir.

Asitler suyla tepkimeye girdiğinde H⁺ iyonu verir. Bazik maddeler ise suyla tepkimeye girdiğinde OH⁻ verirler.

Tüm Reklamları Kapat

Aşağıda örnek tepkime denklemleri görebilirsiniz.

Örnek Bir Tepkime

HCı + H2O --------> H3O+ + Cı-

Bu reaksiyonda, HCl molekülü bir hidrojen iyonu (H⁺) verir ve bu iyon su molekülü (H₂O) ile birleşerek hidronyum iyonu (H₃O⁺) oluşturur, geri kalan klor iyonu (Cl⁻) ise serbest kalır.

Örnek Bir Tepkime

NH3 + H2O --------> NH4+ + OH-

Tüm Reklamları Kapat

Bu reaksiyonda, amonyak molekülü (NH₃) su ile etkileşime girerek amonyum iyonu (NH₄⁺) ve hidroksil iyonu (OH⁻) oluşturur.

Peki bir asitle bir bazı karıştırırsak ne olur?

Bu sorunun cevabı karıştırılan baz ve asitlere göre değişir. Daha basitçe ifade edecek olursak 4 farklı olasılık var;

Güçlü Asit - Güçlü Bazik;

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

HCı + NaOH --------> NaCı + H2O

Bu tepkimede, HCl tamamen iyonlaşarak H⁺ ve Cl⁻ iyonları oluşturur, NaOH ise Na⁺ ve OH⁻ iyonları oluşturur. H⁺ ve OH⁻ iyonları su oluştururken, Na⁺ ve Cl⁻ iyonları birleşerek sodyum klorür (NaCl) tuzunu oluşturur. Bu tuz aynı zamanda günlük hayatta kullandığımız ev tuzudur.

Güçsüz Asit ve Güçlü Baz Tepkimesi;

CH3COOH + NaOH ---------> CH3COONa + H2O

Bu tepkimede, asetik asit kısmen iyonlaşarak H⁺ ve CH₃COO⁻ iyonları oluşturur. NaOH tamamen iyonlaşarak Na⁺ ve OH⁻ iyonları oluşturur. H⁺ ve OH⁻ iyonları su oluştururken, Na⁺ ve CH₃COO⁻ iyonları birleşerek sodyum asetat (CH₃COONa) tuzunu oluşturur.

Güçsüz Baz ve Güçlü Asit Tepkimesi;

Tüm Reklamları Kapat

NH3 + HCı ----------> NH4

Bu tepkimede, NH₃ ve HCl birleşerek amonyum klorür (NH₄Cl) tuzunu oluşturur. Bu reaksiyon sonucunda su oluşmaz çünkü amonyak, suda amonyum iyonu (NH₄⁺) oluşturur ve HCl de zaten suda hidrojen iyonu (H⁺) oluşturur, bu iyonlar doğrudan birleşerek NH₄Cl tuzunu oluşturur.

Güçsüz Asit ve Güçsüz Baz Tepkimesi;

Tüm Reklamları Kapat

NH3 - CH3COOH ----------> CH3COONH4

Bu tepkimede, amonyak ve asetik asit birleşerek amonyum asetat (CH₃COONH₄) tuzunu oluşturur.

Yani Kısaca Özetleyecek Olursak

Asit + Baz = Su + Tuz diyebiliriz

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Darwin’in Kayıp Dünyası: Hayvan Yaşamının Gizli Tarihi (Martin Brasier)

Türlerin Kökeni’ni kaleme alırken Charles Darwin’in kafasını tek bir soru karıştırıyor ve evrim teorisini çıkmaza sokuyordu: “Neden Kambriyen dönemden önce yaşamış canlılara ait kalıntılar bulunamıyordu?” Literatürde “Darwin’in İkilemi” olarak bilinen bu problem yıllarca çözülemeyecekti, ta ki paleontoloji profesörü Martin Braiser evrimin “kutsal kâse”sinin peşine düşene kadar.

Darwin’in Kayıp Dünyası Braiser’ın Kambriyen patlaması öncesinde yaşamış canlı türlerine ait fosilleri arayışının öyküsünü anlatıyor. Karayip sahillerinden Sibirya steplerine uzanan bu zorlu bilimsel çaba, hayvan yaşamının evrimindeki kayıp halkaların izini sürüyor. Bilimin en büyük gizemlerinden birinin kapısını aralarken bizi günümüzün canlı çeşitliliğinden karmaşık hücrelerin ortak yaşama dayalı kökenine uzanan bir yolculuğa çıkarıyor.

‘Kambriyen patlaması’ evrimsel bulmacaların en büyüğüdür ve son yıllarda büyük araştırmalara konu olmuştur. Braiser’ın merak uyandırıcı kitabı bize bu konuda tatminkâr bir yanıt veriyor. Konusunu geniş kitlelere bu kadar canlı ve kapsamlı bir şekilde sunma beceri ve iradesine sahip çok az yazar vardır. – Anthony Hallam

 

Organizmaların ve çevrenin birlikte yarattığı bu evrimsel hikâyede Darwin’in İkilemi’ne Braiser’ın bulduğu çözümü okumak büyük keyif. – Lynn Margulis

Bu kampanya, Kolektif Kitap tarafından Evrim Ağacı okurlarına sunulan fırsatlardan birisidir.

Devamını Göster
₺204.00
Darwin’in Kayıp Dünyası: Hayvan Yaşamının Gizli Tarihi (Martin Brasier)

Yazının bu kısmına kadar okulda öğretilen temel kısmı anlattım şimdi bu kimyasal tepkimelerin nasıl işlediğini anlatacağım.

Asitler Neden Metallerle Tepkimeye Girer?

Öncelikle metallerin nasıl bağlar oluşturduğunu söyleyeyim. Metaller elektron havuzu denen bir modelde elektron paylaşırlar kimyada bu bağa metalik bağ denir.

Örnek bir metalik bağ modellemesi
Örnek bir metalik bağ modellemesi
study.com

Metaller, elektron vererek pozitif yüklü iyonlar (katyonlar) oluşturma eğilimindedir. Asitler, metalleri okside ederken, metal atomları elektronlarını kaybeder ve metal iyonları oluşur. başından beri bahsettiğim H+ bu tepkimenin ana sebebidir.

1.Adım

Metal atomları elektronlarını kaybeder ve oksitlenir. Bu sırada asidin protonları (H⁺) indirgenir ve hidrojen gazı (H₂) oluşturur.

Zn ------> Zn2+ + 2e-

2.Adım

Asidin protonları (H⁺), metalden gelen elektronları alarak indirgenir ve hidrojen gazı (H₂) oluşturur.

2H+ + 2e- ----------> H2

Tüm Reklamları Kapat

Aslında asitlerin metallerle tepkimeye girmesinin sebebi bu kadar basit umarım anlamışsınızdır.

Peki şuan yeni bir sorunumuz daha var amofer metaller (Al, Sn, Zn, Pb, Cr, Be) neden hem asitlerle hemde baziklerle tepkimeye girer?

Amfoter metallerin hem asitlerle hem de bazlarla tepkimeye girebilme özelliği, atomik yapıları ve kimyasal bağ yapılarından kaynaklanır. Bu metallerin bu özel davranışlarını anlamak için atomik yapılarına ve kimyasal bağ yapılarına daha yakından bakmamız gerekir.

Amfoter metallerin atomlarında, valans elektronları(en dış katmandaki elektronları), hem asidik hem de bazik ortamlarla etkileşime girebilecek şekilde düzenlenmiştir. Bu metallerin enerji seviyeleri, proton (H⁺) ve hidroksil (OH⁻) iyonlarıyla reaksiyona girebilecek şekilde dengelenmiştir. Ayrıca Amfoter metaller, elektronlarını hem verebilir (oksitlenebilir) hem de alabilir (indirgenebilir). Bu, onların hem asitlerle hem de bazlarla reaksiyona girmesine olanak tanır. Asitler, elektron alarak metalin oksitlenmesine neden olurken, bazlar elektron vererek metalin indirgenmesine neden olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin Alüminyum;

Asit ile;

Al + 3HCı -----------> AıCı3 + 3H2

Burada Alüminyum oksitlenerek Al3+ iyonunu oluşturur ve H+ iyonları elektron alarak -indirgenerek- H2 gazını oluşturur.

Tüm Reklamları Kapat

Baz ile;

Al + NaOH + H2O ---------> NaAl(OH)4

Burada Alüminyum OH- ile iyonları ile tepkimeye girerek komplike bir iyon meydana getirir.

Amfoter metallerin hem asidik hem de bazik ortamlarda reaksiyona girmesi, onların kimyasal reaktivitesini ve kullanım alanlarını genişletir. Bu özellikler, onların çeşitli endüstriyel ve kimyasal süreçlerde önemli bir rol oynamalarını sağlar.

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2025 03:04:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18179

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close