Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Arşimet'in Dehası: Sıvıların Gizemi

Arşimet'in Yaşamı ve Başarıları

2 dakika
280
Arşimet'in Dehası: Sıvıların Gizemi Freepik
  • Blog Yazısı
Free vector happy archimedes in bath cartoon
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Arşimet; matematikçi, fizikçi ve mühendisliğin önemli figürlerinden biridir. Yaşamı boyunca birçok önemli keşifte bulunmuş ve bu sayede matematik ve fizik alanlarına büyük katkı sağlamıştır.

Arşimet, MÖ 287 yılında Syracuse'de doğdu. Babası Pheidias, matematik ve astronomiye büyük ilgi duyan biriydi ve bu ilgiyi oğluna da aktardı. Arşimet, aynı zamanda ünlü bir filozof olan Aristoteles'in öğrencisiydi ve onun fikirlerini sorgulayarak kendine özgü bir düşünce tarzı geliştirdi.

Archimedes
Archimedes
Türkiye Zeka Vakfı

Sicilya Kralı II. Hieron yeni bir altın taç buyurmuştu. Taç teslim edilince, Hieron tacı yapanın bir miktar altın yerine gümüş kullandığından kuşkulandı; gümüş altınla birlikte eritilince rengi saf altın gibi görünüyordu. Kral baş bilgini Arşimet'ten işin aslını araştırmasını istedi.

Tüm Reklamları Kapat

Arşimet sorunu çözmeye koyuldu. Yeni taç değerliydi ve hiçbir şekilde zarar verilmemeliydi. Meseleyi enine boyuna düşünmek için Syracuse'da hamama gitti. Kurna ağzına kadar doluydu ve içine girince iki şey fark etti: Birincisi su seviyesi yükseldi ve bir miktar su taştı; ikincisi kendisini daha hafif hissetti. "Eureka!"(Yanıtı buldum!) diye bağırdı ve çırılçıplak eve koştu.[1]

Arşimet'in en ünlü keşifleri arasında "Arşimet Prensibi" ve "Arşimet Vidası" yer almaktadır. Arşimet Prensibi, sıvıların kaldırma kuvvetiyle ilgili bir prensiptir ve nesnelerin suyun içinde ne kadar batma eğiliminde olduğunu açıklar. Arşimet Vidası ise, bir makinanın hareketini sağlamak için kullanılan bir çark sistemidir.

Arşimet Vidası ("Arşimet Burgusu" olarak da bilinir.)
Arşimet Vidası ("Arşimet Burgusu" olarak da bilinir.)

Arşimet aynı zamanda, π\pi sayısını hesaplamak için kullanılan bir yöntem olan " π\pi metodu" da geliştirmiştir. Bu yöntem, yuvarlak şekillerin alanını hesaplamak için kullanılan bir formüldür ve günümüzde hala matematiksel hesaplamalarda kullanılmaktadır.

Arşimet'in diğer önemli çalışmaları arasında matematiksel problemleri çözmek için kullanılan "heuristik yöntemler" ve kirişlerin dayanıklılığı hakkındaki çalışmaları da yer almaktadır. Ayrıca, mekanik alanında da önemli keşifler yapan Arşimet, basit makinelerin nasıl kullanılabileceğini de göstermiştir.

Tüm Reklamları Kapat

MÖ 212'de Romalılar Syrakusa'yı ele geçirince bir asker tarafından öldürüldü.[1]

Arşimet, kendi zamanında büyük bir saygınlığa sahipti ve ölümünden sonra bile, çalışmaları büyük bir etki yaratmaya devam etti. Onun düşünceleri ve keşifleri, ilerleyen yüzyıllarda matematik ve fizik alanlarında büyük bir ilerleme kaydedilmesinde etkili oldu.

Sonuç olarak, Arşimet, antik Yunan dünyasının en önemli matematikçilerinden biri olarak kabul edilir ve bugün bile keşifleri ve düşünceleri matematik ve fizik alanlarında kullanılmaktadır. Onun çalışmaları, bilim ve teknolojiye olan ilginin artmasına katkı sağlamış ve modern dünyanın şekillenmesine yardımcı olmuştur.

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ a b R. Colson. (2015). Bilim Kitabı. ISBN: 9786051069302. Yayınevi: Alfa Yayıncılık. sf: 25.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2025 09:33:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14260

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close