Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Bitkilerde Albinizm ve Parazitlik: Hem "Albino", Hem de "Vampir" Olan Sekoya Ağaçları!

2 dakika
10,862
Bitkilerde Albinizm ve Parazitlik: Hem "Albino", Hem de "Vampir" Olan Sekoya Ağaçları!
Tüm Reklamları Kapat

Albino olan her tür ilginçtir; ancak eğer albino olan canlı bir bitkiyse, işler daha da garip olmaktadır. 

Son derece nadir de olsa, bitkilerde de albinizm görülmektedir. Bu da, tamamen farklı alemlerde bile ortak olarak bulunan genlerden ötürü benzer sonuçların doğabileceğini göstermektedir. Albino bitkilerde, hiç klorofil bulunmaz. Bu da, fotosentez yapamamalarına neden olmaktadır. Dolayısıyla bu bitkiler, kelimenin tam anlamıyla vampir olarak yaşarlar. Normalde yemyeşil olan bu ağaçlar solgun ve renksizdir. Hayatta kalmak içinse etraflarındaki diğer ağaçların besinlerini emerek sömürmek zorundadırlar.

Bu "vampir ağaçlar" normal, fotosentetik, komşu ağaçların köklerine kendi köklerini salarak onlardan besin çalarlar. Üstelik bunu geçici olarak değil, 100 yıla yakın bir süre sürdürebilirler. Tarih bilimci Sandy Lyndon, durumu şöyle açıklıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Albinizm, hücrelere renk veren pigmentlerin oluşumuna engel olan genetik bir mutasyondan kaynaklanmaktadır. Hayvanlarda, dolayısıyla insanlarda, albinizm o kadar da ciddi bir sorun değildir. Ancak bitkilerde çok ciddi sorunlar doğurmaktadır, çünkü bir bitkiyi bitki yapan şeyi elinden almaktadır. Klorofil olmaksızın bir bitki fotosentez yapamaz, dolayısıyla güneş ışınlarından besin üretemez. Albino sekoyaların yaşayabilmelerinin tek sebebi, köklerinin ortak olduğu ebeveyn konumundaki bir bitkiden gerekli besinleri emiyor olmasıdır.

Dünya'da bu şekilde 25 civarında ağaç biliniyor. Bunlardan 8 tanesi Kaliforniya'daki Henry Cowell Eyalet Parkı'nda bulunuyor. Burada, Stanford Üniversitesi'nden ve Santa Kruz Kalifroniya Üniversitesi'nden araştırmacılar ve orman korucuları ağacı incelemeye almış durumdalar. Ağacı şöyle tanımlıyorlar:

Dikenleri pörsümüş vaziyette ve mum kaplı gibi. Renkleri, bir çocuk odasında bulabileceğiniz, karanlıkta parlayan yıldız yapıştırmalarının rengiyle birebir aynı. Her ne kadar kimse tam olarak bilmese de, albino sekoyaları inanılmaz nadir bulunuyor olabilir. Buna rağmen, bunlardan 8 tanesi burada yaşıyor. Bu park, bilinen en yoğun albino sekoya popülasyonunu barındırıyor, bu yüzden de bilimsel bir sırrın kaynağını oluşturuyor.

Sekoyalar genetik bakımdan son derece esnektirler. 8 set kromozoma sahip olan bu canlı, farklı kombinasyonlarla çiftleştirilerek çok farklı nesiller verebilirler. Evrimsel değişim hızları oldukça yüksektir ve son derece adaptiftirler. Özellikle mantarlar ve virüslerle mücadele etmek konusunda çok başarılıdırlar. 

Her ne kadar albinizm evrimsel olarak onlara ciddi bir dezavantaj sunsa da, bir şekilde bu durum tekrar tekrar bu ağaçlarda oluşuyor. Parkın müze sorumlusu Dave Kuty, durumu şöyle anlatıyor:

Ortam şartları zorlaştığı zaman, besin kaynağı olarak kullanılan ana ağaç desteğini tamamen çekiyor, dolayısıyla asalak olarak yaşayan albino ağaçlar kuruyor. Ancak yağmur bol olduğunda, yeniden bolca besin bulunduğundan, ana ağacı sömürmeyi sürdürebiliyor ve yeniden albinolar çoğalıyor. Tıpkı hayaletler gibi gelip gidiyorlar. Açlıktan ölüyorlar, sonrasındaysa yeniden oluşuyorlar.

Evrimsel biyoloji açısından bu durum, ağaçlar her ne kadar albinizmden olumsuz etkilenseler de, kolay yoldan besin bulmanın sağladığı avantajın, yeniden oluşmalarına izin verdiği düşünülebilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 11
  • Tebrikler! 9
  • Muhteşem! 5
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Umut Verici! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Discover Magazine | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:47:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/981

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. Welsh, et al. Bitkilerde Albinizm ve Parazitlik: Hem "Albino", Hem de "Vampir" Olan Sekoya Ağaçları!. (10 Şubat 2013). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/981
Welsh, J., Bakırcı, Ç. M. (2013, February 10). Bitkilerde Albinizm ve Parazitlik: Hem "Albino", Hem de "Vampir" Olan Sekoya Ağaçları!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/981
J. Welsh, et al. “Bitkilerde Albinizm ve Parazitlik: Hem "Albino", Hem de "Vampir" Olan Sekoya Ağaçları!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 10 Feb. 2013, https://evrimagaci.org/s/981.
Welsh, Jennifer. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bitkilerde Albinizm ve Parazitlik: Hem "Albino", Hem de "Vampir" Olan Sekoya Ağaçları!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 10, 2013. https://evrimagaci.org/s/981.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close