Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bitkiler, Toprağa Salgıladıkları Kimyasallarla Büyümelerine Yardımcı Olan Faydalı Bakterileri Üzerine Çekiyor!

2 dakika
1,763
Bitkiler, Toprağa Salgıladıkları Kimyasallarla Büyümelerine Yardımcı Olan Faydalı Bakterileri Üzerine Çekiyor!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bitkiler, topraktaki besinleri kökleri yardımıyla emer. Bu sırada toprağa bazı maddeleri salgıladıkları gerçeği, genelde daha az bilinir. Güncel çalışmaların sonuçları, bu salgıların bitkilerin hayatını çok daha kolaylaştırdığını açıkça göstermektedir.

Araştırmacılar, verimliliklerinde önemli ölçüde farklılık gösteren birkaç mısır çeşidi üzerinde çalıştılar. Bunun sebebini araştırırken, flavon sentaz 2 adlı bir enzimle karşılaştılar. Bonn Üniversitesi'nde Ekin Bilimi ve Kaynak Koruma Enstitüsü'nden (INRES), Dr. Peng Yu, şöyle açıklıyor:

Üzerinde çalıştığımız yüksek verimli ve kendi içinde melezlenmiş soy 787, köklerinde büyük miktarda bu enzimi içeriyor. Bu enzimi, flavonoid grubundan belirli molekülleri yapmak için kullanıyor ve onları toprağa salıyor.

Flavonoidler, çiçeklere ve meyvelere renklerini verir. Flavonoidlerin topraktaki işlevi ise farklıdır: Bitki köklerinin etrafında, çok özel bazı bakterilerin birikmesini sağlarlar. Bu bakteriler de bu kökler üzerinde yanal kök denilen, dibe gitmek yerine yanlara doğru yayılan köklerin oluşmasını sağlarlar. Enstitü'den Prof. Dr. Frank Hochholdinger şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu, mısır bitkisinin çevreden daha fazla nitrojen absorbe etmesine izin veriyor. Bu olay, bitkinin özellikle nitrojen kaynaklarının kıt olduğu durumda daha hızlı büyüdüğü anlamına geliyor.

Sterilize Toprakta Bitkiler Büyümüyor!

Araştırmacılar, deneylerde bunun ne kadar iyi çalıştığını gösterdiler. Bunu, normalde oldukça "zayıf bitkiler" üreten LH93 kısaltmalı bir mısır çeşidi kullanarak yaptılar. Ancak bu mısır çeşidini, yüksek performanslı soy 787'nin daha önceden yetişmiş olduğu toprağa ektikleri zaman durum değişti: LH93, bu toprakta eskisine nazaran çok daha iyi bir şekilde büyüdü.

Botanistler, saksı değiştirmeden önce toprağı sterilize ettiklerinde, bu etki ortadan kalktı. Bu, zenginleştirilmiş bakterilerin gerçekten de bitkilerin turbo büyümesinden sorumlu olduğunu gösteriyor; çünkü sterilizasyon sırasında bakteriler ölüyorlar.

Araştırmacılar, mikroorganizmaların gerçekten yanal köklerin büyümesini teşvik ettiğini başka bir deneyde de gösterebildiler. Bu deneyde mutasyon nedeniyle yanal kök oluşturamayan bir mısır çeşidi kullandılar. Ancak toprağa bakteri eklediklerinde, mutantın kökleri dallanmaya başladı. Ne var ki bu etkinin nasıl oluştuğu henüz belli değildir. Buna ek olarak, mikrobiyal destek gören mısır, nitrojen eksikliğiyle çok daha iyi başa çıktı.

Sürdürülebilir Tarıma Katkı!

Azot, bitki büyümesi için son derece önemlidir. Öyle ki, çiftçiler yapay gübre uygulayarak topraktaki azot miktarını artırırlar. Ancak gübrenin bir kısmı yağmurla tarlalardan akar ve yer altı sularına karışır. Ayrıca, sera etkisine katkıda bulunacak şekilde, nitrojen oksit şeklinde veya amonyum gazı olarak atmosfere girebilir. Ayrıca azotlu gübre üretimi büyük miktarda enerji gerektirmektedir. Yu, bakterilerin yardımıyla nitrojen kullanımını iyileştirebilen mahsuller yetiştirirsek, çevre kirliliğini önemli ölçüde azaltabileceğimizi umuyor.

Sonuç olarak bu çalışma, bitkilerin içinde büyüdüğü toprağın koşullarını, en nihayetinde kendilerine fayda sağlayacak şekillerde şekillendirmeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Ancak şimdiye kadar ıslahta bu husus ihmal edilmiştir. Dr. Peng Yu genel olarak, kök sisteminin toprak organizmalarıyla birçok etkileşiminin henüz yeterince anlaşılamadığını vurguluyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 12
  • Muhteşem! 9
  • Bilim Budur! 7
  • Umut Verici! 7
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • İnanılmaz 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 20:14:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10415

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Üniversitesi, et al. Bitkiler, Toprağa Salgıladıkları Kimyasallarla Büyümelerine Yardımcı Olan Faydalı Bakterileri Üzerine Çekiyor!. (2 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10415
Üniversitesi, B., Özerdem, Ö., Bakırcı, Ç. M. (2021, May 02). Bitkiler, Toprağa Salgıladıkları Kimyasallarla Büyümelerine Yardımcı Olan Faydalı Bakterileri Üzerine Çekiyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10415
B. Üniversitesi, et al. “Bitkiler, Toprağa Salgıladıkları Kimyasallarla Büyümelerine Yardımcı Olan Faydalı Bakterileri Üzerine Çekiyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Özge Özerdem, Evrim Ağacı, 02 May. 2021, https://evrimagaci.org/s/10415.
Üniversitesi, Bonn. Özerdem, Özge. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bitkiler, Toprağa Salgıladıkları Kimyasallarla Büyümelerine Yardımcı Olan Faydalı Bakterileri Üzerine Çekiyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Özge Özerdem. Evrim Ağacı, May 02, 2021. https://evrimagaci.org/s/10415.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close