Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bitkiler Nanoplastikleri Sürgünlerinde Değil Köklerinde Depoluyor!

Bitkiler Nanoplastikleri Sürgünlerinde Değil Köklerinde Depoluyor! Physics World
Marulda nanoplastik alımını gözlemleyen araştırmacılar, bitkinin kökünde sürgününe göre daha fazla nanoplastik tespit etti!
2 dakika
1,353
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Bitkilerin nanoplastikleri topraktan nasıl aldığını anlamaya yönelik bir çalışma, plastiklerin bitkilerin sürgün kısımlarından ziyade köklerinde biriktiğini ortaya çıkardı. Nanoplastiklerin izini sürmek için kullanılan teknik, lantanit şelatları olarak bilinen materyalleri içeriyor. Tekniği geliştiren araştırmacılar, bu tekniğin bitki ve nanoplastikler arasındaki etkileşimleri analiz etmek için çok yönlü bir yol olabileceğini söylüyorlar.

Küçük plastik parçaları her yerde görülebilir: okyanuslarda, yemeklerimizde, hatta dağların zirvelerinde bile. Bunların en küçük parçaları ise nanoplastik olarak bilinir ve canlı yaşamına daha zararlı oldukları düşünülmektedir, çünkü çok küçük boyutta oldukları için hücre zarından geçmeleri daha kolaydır.

Plastik, sürekli olarak ve büyük ölçeklerde üretilmektedir. Bu da, ne yazık ki doğadaki nanoplastik konsantrasyonunun artması anlamına gelmektedir. Bu noktada, nanoplastiklerin çevremize etkisini ve insan sağlığına verebileceği potansiyel zararı anlamak oldukça önemlidir.

Tüm Reklamları Kapat

Nanoplastikler, bitkiler ile pek çok şekilde etkileşime geçebilirler. Bu nedenle, bilim insanlarının bu parçacıkların nasıl biriktiğini ve bitkinin yapısı içinde nasıl hareket ettiğini anlaması gerekmektedir. Pek çok araştırma bitki protoplastlarının nanoplastikleri nasıl aldığını araştırsa da nanoplastiklerin alım ve yer değiştirme mekanizmaları bugüne kadar pek anlaşılamamıştır. Ayrıca, bitkilerin nanoplastikleri hangi hızda aldığı ve taşıdığı da eksik parçalardan bir tanesidir.

Marul ve Buğday Üzerine Çalışmalar

Yakın tarihli bir çalışmada, Çin Bilim Akademisinden Yongming Luo önderliğindeki bir grup araştırmacı, marul ve buğdayın evropiyum şelatı (Eu-β-diketonat) ile işaretlenmiş 200 nanometre çaptaki polistiren parçacıklarını nasıl aldığını araştırdılar. Polistiren, dünyada en çok üretilen polimerlerden bir tanesidir. Toprak yüzeylerin nem tutmasını sağlayıp onları dengelediğinden dolayı toprak düzenleyici olarak geniş kullanım alanları bulunuyor. Bunun yanı sıra yiyecek paketlemede de kullanılıyor. Şu ana kadar organik gübreler, lağım ve atık sularında tespit edilebilmiştir.

Luo ve arkadaşları farklı çevresel ortamları taklit edebilmek için marul ve buğdaylarını suda ve kumlu toprakta yetiştirdiler. İndüktif eşleşmiş plazma-kütle spektroskopisi olarak bilinen bir yöntem yardımıyla, işaretli polistiren parçacıklarının miktarını belirlediler. Evropiyumun nadir bir element olması ve doğal olarak bitkilerde bulunmaması nedeniyle tespit ettikleri her sinyal, bitkinin aldığı bir parçacık anlamına geliyordu. Ayrıca; arka plansız, zaman çözümlü flüoresan görüntüleme yöntemi kullanarak parçacıkları görselleştirdiler ve elektron mikroskopları yardımıyla varlıklarını doğruladılar.

Ekibin analizleri, polistiren-evropiyum parçacıklarının genellikle köklerde biriktiğini ortaya çıkardı. Buna karşın, bitkinin maruz kaldığı litre başına 5000 μg polistiren parçacığı içinden sürgün kısımlara taşınanların oranı %3'ten daha azdı. Hollanda'nın Leiden Üniversitesinde araştırmacı olarak görev yapan ve araştırmada görev alan Willie Peijnenburg, araştırmanın sonucuyla ilgili olarak kök kısımlarında sürgün kısımlara kıyasla daha fazla plastik bulunmasının bitkinin tüketilebilir kısımlarında oldukça az miktarda plastik bulunması anlamına geldiğini söyledi.

Çalışmalarını Nature Nanotechnology dergisinde yayınlayan araştırmacılar, nanoplastik takibi ve tespiti metotlarının duyarlılığını artırmak için bu tekniği mezokozm ve mikrokozm deneylerinde uygulayacaklarını söylediler. Takım üyelerinden Lianzhen Li de bu konuyla ilgili Physics World dergisine şöyle bir açıklamada bulundu:

Karmaşık çevre şartları ve fazla sayıdaki (mikro)organizmaların varlığı sebebiyle üzerinde çalıştığımız sistemlerdeki potansiyel lantanit sızıntılarını dikkatle gözlemlememiz gerekiyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
39
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 5
  • Tebrikler! 4
  • İnanılmaz 4
  • Korkutucu! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Umut Verici! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Muhteşem! 2
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Physics World | Arşiv Bağlantısı
  • Y. Luo, et al. (2022). Quantitative Tracing Of Uptake And Transport Of Submicrometre Plastics In Crop Plants Using Lanthanide Chelates As A Dual-Functional Tracer. Nature Nanotechnology, sf: 424-431. doi: 10.1038/s41565-021-01063-3. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/05/2024 03:45:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11927

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Öğrenme Alanı
Tohum
Yörünge
Pediatri
Çeviri
Hastalıkların Tedavisi
Doğal Seçilim
Mantık
Elektron
Radyasyon
Uzaylı
Beslenme Biçimi
Virüsler
Işık
Sağlık Bilimleri
Botanik
Balıklar
Uçak
Genel Halk
Homo Sapiens
Nöroloji
Doğa
Travma
Karar Verme
Algoritma
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
I. Dumé, et al. Bitkiler Nanoplastikleri Sürgünlerinde Değil Köklerinde Depoluyor!. (19 Haziran 2022). Alındığı Tarih: 8 Mayıs 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11927
Dumé, I., Ertuğrul, D., Alparslan, E. (2022, June 19). Bitkiler Nanoplastikleri Sürgünlerinde Değil Köklerinde Depoluyor!. Evrim Ağacı. Retrieved May 08, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11927
I. Dumé, et al. “Bitkiler Nanoplastikleri Sürgünlerinde Değil Köklerinde Depoluyor!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Deniz Ertuğrul, Evrim Ağacı, 19 Jun. 2022, https://evrimagaci.org/s/11927.
Dumé, Isabelle. Ertuğrul, Deniz. Alparslan, Eda. “Bitkiler Nanoplastikleri Sürgünlerinde Değil Köklerinde Depoluyor!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Deniz Ertuğrul. Evrim Ağacı, June 19, 2022. https://evrimagaci.org/s/11927.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close