Bitkiler Nanoplastikleri Sürgünlerinde Değil Köklerinde Depoluyor!
Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Bitkilerin nanoplastikleri topraktan nasıl aldığını anlamaya yönelik bir çalışma, plastiklerin bitkilerin sürgün kısımlarından ziyade köklerinde biriktiğini ortaya çıkardı. Nanoplastiklerin izini sürmek için kullanılan teknik, lantanit şelatları olarak bilinen materyalleri içeriyor. Tekniği geliştiren araştırmacılar, bu tekniğin bitki ve nanoplastikler arasındaki etkileşimleri analiz etmek için çok yönlü bir yol olabileceğini söylüyorlar.
Küçük plastik parçaları her yerde görülebilir: okyanuslarda, yemeklerimizde, hatta dağların zirvelerinde bile. Bunların en küçük parçaları ise nanoplastik olarak bilinir ve canlı yaşamına daha zararlı oldukları düşünülmektedir, çünkü çok küçük boyutta oldukları için hücre zarından geçmeleri daha kolaydır.
Plastik, sürekli olarak ve büyük ölçeklerde üretilmektedir. Bu da, ne yazık ki doğadaki nanoplastik konsantrasyonunun artması anlamına gelmektedir. Bu noktada, nanoplastiklerin çevremize etkisini ve insan sağlığına verebileceği potansiyel zararı anlamak oldukça önemlidir.
Nanoplastikler, bitkiler ile pek çok şekilde etkileşime geçebilirler. Bu nedenle, bilim insanlarının bu parçacıkların nasıl biriktiğini ve bitkinin yapısı içinde nasıl hareket ettiğini anlaması gerekmektedir. Pek çok araştırma bitki protoplastlarının nanoplastikleri nasıl aldığını araştırsa da nanoplastiklerin alım ve yer değiştirme mekanizmaları bugüne kadar pek anlaşılamamıştır. Ayrıca, bitkilerin nanoplastikleri hangi hızda aldığı ve taşıdığı da eksik parçalardan bir tanesidir.
Marul ve Buğday Üzerine Çalışmalar
Yakın tarihli bir çalışmada, Çin Bilim Akademisinden Yongming Luo önderliğindeki bir grup araştırmacı, marul ve buğdayın evropiyum şelatı (Eu-β-diketonat) ile işaretlenmiş 200 nanometre çaptaki polistiren parçacıklarını nasıl aldığını araştırdılar. Polistiren, dünyada en çok üretilen polimerlerden bir tanesidir. Toprak yüzeylerin nem tutmasını sağlayıp onları dengelediğinden dolayı toprak düzenleyici olarak geniş kullanım alanları bulunuyor. Bunun yanı sıra yiyecek paketlemede de kullanılıyor. Şu ana kadar organik gübreler, lağım ve atık sularında tespit edilebilmiştir.
Luo ve arkadaşları farklı çevresel ortamları taklit edebilmek için marul ve buğdaylarını suda ve kumlu toprakta yetiştirdiler. İndüktif eşleşmiş plazma-kütle spektroskopisi olarak bilinen bir yöntem yardımıyla, işaretli polistiren parçacıklarının miktarını belirlediler. Evropiyumun nadir bir element olması ve doğal olarak bitkilerde bulunmaması nedeniyle tespit ettikleri her sinyal, bitkinin aldığı bir parçacık anlamına geliyordu. Ayrıca; arka plansız, zaman çözümlü flüoresan görüntüleme yöntemi kullanarak parçacıkları görselleştirdiler ve elektron mikroskopları yardımıyla varlıklarını doğruladılar.
Ekibin analizleri, polistiren-evropiyum parçacıklarının genellikle köklerde biriktiğini ortaya çıkardı. Buna karşın, bitkinin maruz kaldığı litre başına 5000 μg polistiren parçacığı içinden sürgün kısımlara taşınanların oranı %3'ten daha azdı. Hollanda'nın Leiden Üniversitesinde araştırmacı olarak görev yapan ve araştırmada görev alan Willie Peijnenburg, araştırmanın sonucuyla ilgili olarak kök kısımlarında sürgün kısımlara kıyasla daha fazla plastik bulunmasının bitkinin tüketilebilir kısımlarında oldukça az miktarda plastik bulunması anlamına geldiğini söyledi.
Çalışmalarını Nature Nanotechnology dergisinde yayınlayan araştırmacılar, nanoplastik takibi ve tespiti metotlarının duyarlılığını artırmak için bu tekniği mezokozm ve mikrokozm deneylerinde uygulayacaklarını söylediler. Takım üyelerinden Lianzhen Li de bu konuyla ilgili Physics World dergisine şöyle bir açıklamada bulundu:
Karmaşık çevre şartları ve fazla sayıdaki (mikro)organizmaların varlığı sebebiyle üzerinde çalıştığımız sistemlerdeki potansiyel lantanit sızıntılarını dikkatle gözlemlememiz gerekiyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 5
- 5
- 4
- 4
- 3
- 3
- 3
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Physics World | Arşiv Bağlantısı
- Y. Luo, et al. (2022). Quantitative Tracing Of Uptake And Transport Of Submicrometre Plastics In Crop Plants Using Lanthanide Chelates As A Dual-Functional Tracer. Nature Nanotechnology, sf: 424-431. doi: 10.1038/s41565-021-01063-3. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 13:48:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11927
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Physics World. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.