Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bir Saatin Doğruluğu, Oluşturduğu Entropiye Bağlı Olabilir!

Bir Saatin Doğruluğu, Oluşturduğu Entropiye Bağlı Olabilir! Science News
2 dakika
3,500
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Günümüzün en gelişmiş saatleri, zamanı inanılmaz derecede hassas bir ritimle tutar. Ancak yeni bir deney, saatlerin hassasiyetinin bir bedeli olduğunu gösteriyor: entropi.

Bir saat her tik tak ettiğinde, entropi veya düzensizlik oluşur. Bilim insanları, değişen doğruluk seviyelerinde çalıştırılabilen bir saat tarafından üretilen entropiyi ölçtüler. Fizikçiler, Physical Review X dergisinde yayınlanan bir makalede, saatin tik takları ne kadar doğruysa, o kadar fazla entropi yaydığını gösterdiler.[1] Oxford Üniversitesi'nden Natalia Ares şöyle diyor:

Daha iyi bir saat istiyorsanız, bunun için bir bedel ödemelisiniz.

Zaman ve entropi iç içe geçmiş kavramlardır. Entropi, "zamanın oku" olarak bilinir, çünkü entropi zaman geçtikçe artma eğilimindedir; çünkü Evren, sürekli olarak düşük entropiden yüksek entropiye hareket ediyor gibi görünüyor. Artan entropiye doğru olan bu ilerleyiş, bazı süreçlerin neden zamanda ileriye doğru gidebildiğinin ancak tersine gidemediğini açıklıyor: Kremayı kahveye karıştırmak kolaydır ama yeniden ayırmak son derece zordur. Makineler de (örneğin çevrelerinin entropisini arttıran ısı vererek) çalıştıkları sırada düzensizliği arttırırlar. Bu, pille çalışan standart bir saatin bile çalışırken entropi ürettiği anlamına gelir.

Tüm Reklamları Kapat

Basitleştirilmiş bir saatin tik takında ne kadar entropinin salındığını test etmek için Ares ve meslektaşları, iki direğe asılmış, sadece birkaç nanometre kalınlığında ve 1,5 milimetre uzunluğunda ince bir zardan bir saat yaptılar. Saate gönderilen bir elektrik sinyali, zarı iterek yukarı ve aşağı esnemesine neden oldu. Bu bükülme hareketi, bir saatin sabit tik takları gibi düzenli aralıklarla tekrarlandı ve bir anten, bu hareketi kaydetti. Elektrik sinyali ne kadar güçlüyse, saat o kadar doğru işliyordu. Ve saatin doğruluğu arttıkça, anten devresinde üretilen ısının bir sonucu olan entropi, adım adım arttı.

Bu sonuç, kuantum saatler için teorik ilişkinin diğer saat türleri için de geçerli olduğunu göstermektedir. Çalışmaya dahil olmayan, Madrid Complutence Üniversitesi'nden fizikçi Juan Parrondo şöyle diyor:

Bu sonucu elde etmiş olmak güzel. Emin olamadığım şey, buldukları bu ilişkinin ne kadar evrensel olduğu.

Araştırmacılar, sadece bir çeşit saat üzerinde çalıştıkları için Parrondo şöyle diyor:

Doğruluk ve entropi arasındaki ilişkinin daha gelen olarak saatler için geçerli olup olmadığı henüz belli değil.

Ancak bazı bilim insanları, ilişkinin evrensel olabileceğinden ve saatlerin nasıl çalıştığının temel bir yönünü ortaya koyabileceğinden şüpheleniyor. Araştırmada yer almayan, ETH Zürih'ten kuantum fizikçisi Ralph Silva şöyle diyor:

Yeni çalışma bizi bu yönde daha da ileri götürecektir. Muhtemelen tüm saatler için geçerli olan bir veri noktası. Ama bu, henüz kanıtlanmadı.

Bir saatin güvenilir bir şekilde çalışması için, zaman içinde tercih edilen bir yöne sahip olan bir süreçten geçmesi gerekir. Eğer saat entropi oluşturmasaydı, geriye doğru olduğu kadar ileriye doğru da gitmesi muhtemeldi. Ve saat ne kadar çok entropi üretirse, saat işleyişinin dalgalanmalardan zarar görme olasılığı o kadar az olur. Dolayısıyla, tüm saatlerin doğruluğu artan entropi pahasına geliyorsa, bu değiş tokuş, zamanın geçişi ile ölçümü arasında yakın bir bağlantı olduğuna işaret edebilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 6
  • Tebrikler! 3
  • Bilim Budur! 3
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science News | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/04/2024 10:23:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10672

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hava
Uyku
Kütle
Yas
Çeşitlilik
Kanat
Yeni Koronavirüs
Bebek Doğumu
Neandertal
Diş Hekimi
Yeni Doğan
Konuşma
Sosyal
Bilimkurgu
Kuantum
Kalıtım
Epidemik
Goril
Eğilim
Çeviri
Epistemoloji
Ornitoloji
Amerika Birleşik Devletleri
Göğüs
Yaşanabilir Gezegen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Conover, et al. Bir Saatin Doğruluğu, Oluşturduğu Entropiye Bağlı Olabilir!. (3 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 20 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10672
Conover, E., Sağlam, M. F., Bakırcı, Ç. M. (2021, July 03). Bir Saatin Doğruluğu, Oluşturduğu Entropiye Bağlı Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10672
E. Conover, et al. “Bir Saatin Doğruluğu, Oluşturduğu Entropiye Bağlı Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Mehmet Furkan Sağlam, Evrim Ağacı, 03 Jul. 2021, https://evrimagaci.org/s/10672.
Conover, Emily. Sağlam, Mehmet Furkan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bir Saatin Doğruluğu, Oluşturduğu Entropiye Bağlı Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Mehmet Furkan Sağlam. Evrim Ağacı, July 03, 2021. https://evrimagaci.org/s/10672.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close