Bir Hastaya, Dünya'nın İlk Hissedebilen Biyonik Eli Takılacak!
Bu haber 11 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Dünya'nın hissetmeyi sağlayacak ilk biyonik eli bu senenin ilerleyen dönemlerinde bir hastaya takılacak.
Hasta, ismi açıklanmayan 20li yaşlarında bir Romalı. Elini, geçirdiği bir trafik kazasında yitirmiş ve İsviçre'de bulunan Ecole Polytechnique Federale de Lausanne'de çalışan Dr. Silvestre Micera'ya ulaşmış.
Biyonik elin kabloları, hastanın sinirleriyle birleştirilerek elin kontrol edilmesi ümit ediliyor. Bu daha önce de denenmiş ve başarıyla sonuçlanmış bir çalışma. Ancak bu defa, biyonik elin üzerinde bulunan dokunma sensörleri sayesinde hastanın beynine normale yakın bir şekilde dokunma hissi iletilebilecek.
Dr. Micera, elin kablolarının sinir sistemine kliplerle doğrudan bağlanacağını söylüyor. Bunun için median ve ulnar sinirlerini kullanacaklar.
Aynı zamanda bu sistem iki taraflı çalışacak. Hasta biyonik elini sadece düşünceleriyle kontrol edebilecek. Bu, son derece hızlı biçimde gerçekleşen iki taraflı sinyal ve bilgi akışıyla sağlanacak. Sinir sistemi ve prostetik el sürekli birbiriyle iletişim halinde olacak.
Dr. Micera konuyla ilgili şunları söylüyor:
Bu gerçek bir gelişme, sakatlar için gerçek bir umut. Bu prostetik el, gerçek zamanlı duyusal geribildirim yapabilen ilk biyonik el olacak. Bir engelli ne kadar fazla hissi deneyimlerse, takma elini o kadar fazla sahiplenecektir, bu açıktır. Önümüzdeki sene uzuvlarını yitirmiş insanlar için çok daha fazla imkan sunmayı umuyoruz.
Biyonik elin bir ön modeli 2009 senesinde, yine bir trafik kazasında elini yitirmiş Pierpaolo Petruzziello'ya takılmıştı. Biyonik elinin parmaklarını hareket ettirme, yumruk haline getirme ve cisimleri tutma işlevlerini gerçekleştirebiliyordu. Üstelik eline batırılan iğneleri hissedebildiğini de söylüyordu.
Ancak bu ön modelin sadece iki bölgesinde sinyal algılanabiliyordu. Bu yeni modeldeyse, her parmak ucundan ve avuç içinden ve bileklerden sinyal alınabiliyor, duyular oluşabiliyor.
Konuyla ilgili tek endişe, hastaların bu eli sürekli olarak kullanıp kullanamayacağı sorunuyla ilgili. Bu biyonik elin aralıklarla çıkarılıp dinlendirilmesi gerekebilir. Bunu doktorlar henüz bilmiyorlar ve takılmadan da bunu öğrenmenin bir yolu yok.
Elle ilgili bir diğer sorunsa, kabloların bağlantılarının nasıl yapılacağı ile ilgili. Daha önceki modellerde olduğu gibi bu modelde de kablolar deri üzerinden bağlanacak. Ancak araştırmacılar, bunu deri altından yapabilecekleri bir model üzerinde de çalışıyorlar.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: The Independent | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/11/2024 13:18:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1040
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in The Independent. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.