Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bilimde Bugün: 14 Mart

1 dakika
398
Bilimde Bugün: 14 Mart
Tüm Reklamları Kapat

14 MART

1833: Amerika'daki dişçilik okullarından ilk defa mezun olan kadın ünvanına sahip olan Lucy Hobbs Taylor doğdu.

1835: Mars yüzeyini incelemesi sonucu gezegendeki "denizleri" ve "kıtaları" keşfeden, sonraysa gezegen üzerindeki "kanalları" ilk olarak ortaya çıkaran İtalyan astronom Giovanni Virginio Schiaparelli doğdu. Kendisi, Merkür ve Venüs'ün yörüngeleriyle ilgili keşiflerde bulundu, Hesperia asteroidini keşfetti ve ikiz yıldızlar üzerinde çalışmalar yürüttü.

1854: Kemoterapinin öncülerinden olan ve sifilis mikrobu olarak bilinen Treponema pallidum türüne karşı kullanılan Salvarsan'ı (arsfenamin) geliştiren Alman tıp bilimcisi Paul Ehrlich doğdu. Ehrlich, 1908 yılında histolojik çalışmalarından ötürü Rus bakteriyolog Elie Metchnikoff ile Nobel Fizyoloji Ödülü'nü paylaştı.

Tüm Reklamları Kapat

1879: Özel ve Genel Görecelik Kuramları'nı geliştiren, 1921 yılında fotoelektrik etkiyi açıklama başarısından ötürü Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülen Alman asıllı Amerikalı Albert Einstein doğdu. Zamanında, insan tarihinin en zekileri arasında görülen ve 20. yüzyılın ilk 15 yılında uzay, zaman ve kütleçekimi üzerine teorileri geliştiren Einstein, eski Newton fiziğinin hatalı olduğunu ortaya koydu ve hem bilimsel, hem de felsefi bir devrimi başlattı.

1883: Prusyalı-Alman filozof, ekonomist, sosyolog, tarihçi, yazar ve devrimci sosyalist Karl Marx öldü. Fikirleri sosyal bilimlerin temellerinin atılmasında büyük önem taşıdı ve sosyalist hareketlerin başlamasına öncülük etti. Gelmiş geçmiş en büyük ekonomistler arasında görülen Marx, 1848 yılında yayınladığı Komünist Manifesto ile 1867-1894 yılları arasında yayınladığı Kapital isimli eserleriyle Dünya çapında ses getirdi. 

1928: Ay etrafındaki ilk insanlı uçuşu yapan Apollo 8 görevinin astronotlarından Amerikalı Frank Borman doğdu.

1934: Gemini 9 uzay görevi sırasında, uzay aracının dışına çıkarak 2 saat boyunca gerekli işlemleri uzay boşluğunda sürdüren ve Apollo 10 görevinde uzay aracını Ay yüzeyinin 20 kilometre yakınına kadar kumanda eden Amerikalı usta pilot Eugene Andrew Cernan doğdu.

1995: Evrendeki kimyasal elementlerin oluşumunda çekirdek tepkimelerinin önemi üzerine yaptığı çalışmalarla 1983 yılında verilen Nobel Fizik Ödülü'nü paylaşan Amerikan astrofizikçi Willian Alfred Fowler öldü. Ömrünün çoğunu yıldızlar ve merkezleri ile ilgilenerek geçirdi. Süpernovalar, kütleçekimsel çöküşler, nötrinolar, ışık elementlerinin oluşumu ve nükleokozmokronoloji alanında yaptığı çalışmalarla bilinmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 15:19:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1068

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gebelik
Yumurta
Veri Bilimi
İspat Yükü
Işık Yılı
Ölüm
Çeviri
Diş Hekimliği
Dilbilim
Dinozorlar
Kanser Tedavisi
Kara Delik
Geometri
Taklit
Hayatta Kalma
Nörobiyoloji
Şempanzeler
Radyasyon
Burun
Arı
Depresyon
Atom
Primat
Sağlık Örgütü
Beslenme Davranışı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Bilimde Bugün: 14 Mart. (14 Mart 2013). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1068
Bakırcı, Ç. M. (2013, March 14). Bilimde Bugün: 14 Mart. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1068
Ç. M. Bakırcı. “Bilimde Bugün: 14 Mart.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 14 Mar. 2013, https://evrimagaci.org/s/1068.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Bilimde Bugün: 14 Mart.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 14, 2013. https://evrimagaci.org/s/1068.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close