Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Bern Üniversitesi Einstein'ın Doktora Başvurusunu Tersleyerek Reddetti mi?

3 dakika
17,781
Bern Üniversitesi Einstein'ın Doktora Başvurusunu Tersleyerek Reddetti mi? Universität Bern
Tüm Reklamları Kapat

İddia

Bern Üniversitesi, Einstein'ın doktora başvurusunu, teorisi ''oldukça radikal'' ve Einstein'ın varsayımları ''gerçek fizik değil; daha ziyade aristik anlatımlar'' olduğu gerekçesiyle reddetti.

Gerçek mi?

Sahte
Sahte

Gerçek Ne?

Fotoğrafta gösterilen mektup tamamen uydurmadır ve Einstein ile Bern Üniversitesi arasında bu yazışma hiçbir zaman yaşanmamıştır. Einstein'ın geçici olarak reddedilmesinin nedeni teorisiyle ilgili problemler değil, yaptığı başvuruda talep ettiği pozisyon için gerekli tezi henüz hazırlamamış olmasıdır.

İddianın Kökeni

Einstein üzerinden popüler olmayı hedefleyen birkaç sosyal medya kullanıcısı bu sahte mektubu Mayıs 2016'da Facebook ve Twitter üzerinden yaymaya başlamıştır. Mektupta İngilizce olarak şunların yazdığı iddia edilmektedir:

06 Haziran 1907

Tüm Reklamları Kapat

Sevgili Bay Einstein.

Doktora başvurunuz kabul edilmemiştir ve dolayısıyla Yardımcı Doçent pozisyonu için uygun bulunmadınız.

"Annalen der Physik" dergisinde yayımlamış olduğunuz makalenizde ilginç bir teori ileri sürmüş olsanız da, ışığın doğası ve zaman ile uzay arasındaki ilişkiye yönelik sonuçlarınızın oldukça radikal olduğu görüşündeyiz. Sonuç olarak, varsayımlarınızın gerçek fizikten ziyade sanat olduğu kanaatindeyiz.

Saygılarımızla,

Tüm Reklamları Kapat

Profesör Wilhelm Heinrich, PhD

Bilim Dekanı

Bilgiler

Einstein doktorasını 1905 yılında Zürih Üniversitesi'nden almıştır. 17 Haziran 1907 yılında Bern Üniversitesi'ne ek bir doktora (bugünkü ismiyle "doktora-sonrası programı") için başvurmuş; ancak komite kararıyla bu başvuru gerçekten de 28 Ekim 1907 tarihinde reddedilmiştir.

Ret kararını çıkaran komitenin 28 Ekim 1907 tarihli toplantı notları.
Ret kararını çıkaran komitenin 28 Ekim 1907 tarihli toplantı notları.
Bern Üniversitesi

Ret sebebi olarak, eğitim vermeyi mümkün kılacak doçentliğin verilmesi için Avrupa'da (dolayısıyla Bern Üniversitesi'nde) verilmesi gereken Liyakat Tezi'nin (İng: Habilitation Thesis) bulunmaması gösterilmiştir; teorisiyle ilgili problemler değil. Toplantı notlarının gündem maddelerinden 3 numaralı olanda Einstein'ın başvurusuyla ilgili karar anlatılıyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Dr. A. Einstein'ın Teorik Fizik alanında özel okutman olması fikri tartışıldı. Prof. Foster normal bir başvuru olarak değerlendirilmesi gerektiğini savundu. Prof. Gruner, Bay Einstein'ın dikkate değer bilimsel başarıları dolayısıyla başvurusunun kabul edilmesini önerdi ve teze ihtiyaç olmadığını söyledi. Uzun bir tartışma sonrasında liyakat tezi bulunmadığı için Bay Einstein'ın başvurusunun reddedilmesine karar verildi.

Fakat aynı senenin sonunda yeni bir başvuru yapmış, liyakat tezini hazırlamış ve 27 Şubat 1908'de Bern Üniversitesi'ne deneme amaçlı bir ders vermesi için davet edilmiştir. Kısa bir süre sonra da kendisine Venia docendi yani doçentlik verilmiş, eğitim verme hakkına kavuşmuştur.

Albert Einstein'a doçentlik verildiğini ilan eden 28 Şubat 1908 tarihli mektup.
Albert Einstein'a doçentlik verildiğini ilan eden 28 Şubat 1908 tarihli mektup.
Bern Üniversitesi

Sahte Mektubun Anatomisi

Fakat söz konusu ret sırasında gönderilen mektup bu değildir. Bern Üniversitesi arşivcisi Niklaus Bütikofer, sahte mektupla ilgili hataları şöyle sıralıyor:

  1. Mektupta geçen yılda henüz Felsefe ve Tarih Fakültesi ile Felsefe ve Doğa Bilimleri Fakültesi ayrılmamıştı.
  2. Bern Üniversitesi'nde bugüne kadar hiçbir zaman "Wilhelm Heinrich" adında bir akademisyen veya okutman bulunmadı.
  3. Einstein ile üniversite arasındaki yazışma İngilizce değil, Almanca olmalıdır.
  4. Sözde dekan "Heinrich"in isminin yanına atılan mührün Bern Üniversitesi ile hiçbir ilgisi yoktur. Daha ziyade Macaristan hanedan armasına benzemektedir.
  5. Mektupta geçen "Sidlerstrasse" isimli sokak 1931'den önce bulunmamaktaydı. O tarihten önce bu sokağın ismi "Sternwartsstrasse" idi. Ayrıca mektupta kullanılan adresteki posta kodu sistemi o tarihte bulunmamaktaydı.

Bunun haricinde fotoğrafta görülen posta pulları da ilginç bir şekilde sahtedir. ABD'de üretilen posta pullarından Albert Einstein basılı olanları 1966 yılında üretilmiştir ve 25 sentlik pul üzerine değil, 8 sentlik pul üzerine basılmıştır.

Gerçek Mektup ve İçeriği

Albert Einstein'a 28 Ekim 1907 tarihinde Felsefe Fakültesi dekanı Gustav Tobler, Almanca olarak şöyle yazmaktadır:

Sevgili Bay doktor!

Felsefe Fakültesi, liyakatınızla ilgili konuyu bugünkü oturumunda tartışmıştır. Başvurunuz içerisinde üniversitemiz kurallarının ikinci maddesince düzenlenen ve bulundurulması zorunlu olan liyakat teziniz bulunmadığı için, fakültemiz başvurunuzu şu anda kabul edememektedir. Gerekli dökümanları gönderdiğiniz anda başvurunuzu değerlendirmemiz mümkün olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Yüksek saygılarımla,

Dekan G. Tobler

Albert Einstein'a gönderilen mektubun aslı
Albert Einstein'a gönderilen mektubun aslı
Bern Üniversitesi

Dolayısıyla söz konusu iddia tamamen hatalıdır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 40
  • Muhteşem! 7
  • Bilim Budur! 5
  • Güldürdü 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Grrr... *@$# 3
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 17:05:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/702

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Bern Üniversitesi Einstein'ın Doktora Başvurusunu Tersleyerek Reddetti mi?. (12 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/702
Bakırcı, Ç. M. (2019, June 12). Bern Üniversitesi Einstein'ın Doktora Başvurusunu Tersleyerek Reddetti mi?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/702
Ç. M. Bakırcı. “Bern Üniversitesi Einstein'ın Doktora Başvurusunu Tersleyerek Reddetti mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 12 Jun. 2019, https://evrimagaci.org/s/702.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Bern Üniversitesi Einstein'ın Doktora Başvurusunu Tersleyerek Reddetti mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 12, 2019. https://evrimagaci.org/s/702.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close