Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bakterileriniz Sizi Şişmanlatıyor Olabilir mi?

2 dakika
4,347
Bakterileriniz Sizi Şişmanlatıyor Olabilir mi?
Tüm Reklamları Kapat

Kilo vermeye çalışıyor olsanız bile bu leziz çikolatalı kek dilime eliniz gider. Bunu istem dışı mı yapıyorsunuz? Yoksa aslında bağırsağınızdaki bakteriler tarafından mı kontrol ediliyorsunuz? Bu soru BioEssays’de Kaliforniya San Francisco Üniversitesinden Dr. Carlo Maley tarafından soruldu. Maley şöyle söylüyor:

Bağırsaktaki bakteriler çıkarcılar. Mikrobiyom içerisindeki ilgi alanlarının çeşitliliğinden bazıları bizlerin diyet hedefleri ile uyumluyken, bazıları değildir.

Eğer gözle görülemeyecek kadar küçük yaşam formlarının bizim davranışlarımızı yönlendirebileceği düşüncesi kulağa saçma geliyorsa içinizdeki bakterilerin hücrelerinizden sayıca en az 10 kat üstün olduğunu aklınızda tutun (bazı tahminler 100 kat olduğunu söylüyor). [Vücudunuzun büyük çoğunluğunun mikroplardan oluştuğuna dair "Siz, Aslında ''Siz'' Değilsiniz! Vücudumuzdaki Mikroplar..." başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.]

Bağırsaklarımız, farklı önceliklere sahip besinler ile birlikte birçok bakteri türü ile doludur. Sindiremediğimiz besinlerde onların yıkım gücünü kullanıyor olmamıza karşın, Arizona Devlet Üniversitesinden Dr. Athena Aktipis’e göre bu ortak yaşam ilişkisinin kendi içinde bir gerginliği var. Bazı bakteri türleri için en sağlıklı beslenme her zaman bizim yararımıza veya diğer iç ekosistemdekilerin yararına olmuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Asıl soru, bu bakterilerin kendi yararlarına göre bizim ne yiyeceğimizi etkiliyor olup olmadıkları. Maley ve Aktipis, bakterilerin sindirim sistemine serbest bıraktıkları moleküller; endokrin, bağışıklık ve sinir sistemlerimiz aracılığı ile beyne sinyal gönderip ne yiyeceğimizi belirleyebildiklerine inanıyorlar. Bunu bakterilerin fast food sipariş etme yolu gibi düşünün.

Yazarlar mikropların gösteriyi yönettiği teorilerini test etmeyi öneriyorlar. Japonya’da, deniz yosunun önemli bir besin kaynağı oldu yerde, deniz yosunlarını sindirmek için özelleşmiş bakteriler yaygın bulunuyorlar. Eğer yosun yiyen bir bakteri, batı diyetinde birinin bağırsağına aktarılırsa, bu bakteriler yeni konaklarında da istediğini almayı başaracaklar mı? Gerçi tabii tam tersi bir durum da söz konusu olabilir: bakterinin yaygın olma sebebi yosunun o bölgede yaygın olması olabilir. Görünen o ki, neyse ki bizler bu küçük ama sayıca fazla olan yöneticilerin tamamen kaprisleri altında değiliz, ancak bu canlılar bir isyan başlatabiliyorlar. Maley şöyle söylüyor:

Beslenmelerimizin, bağırsaktaki mikrobik topluluklar üzerinde büyük bir etkisi var. Bu bütün bir ekosistem, zaman ölçeği üzerinde dakikalar içinde değişiyor.

Yeni bir beslenme düzenine geçişin ilk 24 saatinde, yeni besin alımından bazı bakteriler yarar sağlarken, içimizdeki bakteri türlerinin dağılımı ölçülebilir. Bu, probiyotiklerin yalnızca sağlığımızı değil, aynı zamanda ruh halimizi nasıl iyileştirebildiğini açıklıyor. Yazarlar şöyle söylüyor:

Mikrobiyotlar; prebiyotikler, probiyotikler, antibiyotikler, dışkı nakli ve diyet değişiklikleri ile kolayca manipüle edilebildiğinden mikrobiyotu değiştirmek, obezite ve sağlıksız beslenmenin inatçı problemlerinin aksine kontrol edilebilir bir yaklaşım sunuyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Umut Verici! 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: IFLS | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:59:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2601

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. --, et al. Bakterileriniz Sizi Şişmanlatıyor Olabilir mi?. (25 Ağustos 2014). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2601
--, -., Katı, E., Bakırcı, Ç. M. (2014, August 25). Bakterileriniz Sizi Şişmanlatıyor Olabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2601
-. --, et al. “Bakterileriniz Sizi Şişmanlatıyor Olabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ezgi Katı, Evrim Ağacı, 25 Aug. 2014, https://evrimagaci.org/s/2601.
--, ---. Katı, Ezgi. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bakterileriniz Sizi Şişmanlatıyor Olabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ezgi Katı. Evrim Ağacı, August 25, 2014. https://evrimagaci.org/s/2601.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close