Paylaşım Yap

Margaret Thatcher Kimdir? Avrupa'nın İlk Kadın Başbakanı Neler Yapmıştır?

Margaret Thatcher Kimdir? Avrupa'nın İlk Kadın Başbakanı Neler Yapmıştır? History
Margaret Thatcher.
6 dakika
3,875
Tüm Reklamları Kapat

Tarihsel olarak kadın siyasetçilerin erkeklere karşı azınlıkta olduğu bilinen bir gerçektir.[1] Türkiye'deki veya başka bir ülkedeki meclislere bakıldığında siyasilerin büyük bir kısmının erkek olduğu açıkça görülebilir. Ancak Avrupa'nın ve İngiltere'nin ilk kadın başbakanı Margaret Thatcher gibi istisnalar da tarihte birer öncü olarak yerini almıştır.

Margaret Thatcher ve Sir Rex Hunt.
Margaret Thatcher ve Sir Rex Hunt.
Wikimedia Commons

Hayatının İlk Yılları

13 Ekim 1925'te Grantham' da doğan Margaret Thatcher'in ailesi bir bakkal dükkânı işletiyordu. Annesi Beatrice Ethel ev hanımı; babası ise bakkaldı, aynı zamanda siyasette de aktif bir rol oynuyordu. Margaret'in siyasete ilgisi, babası sayesinde oldukça küçük yaşlarda başlamıştı.[2]

Babası Alfred Roberts, o yıllarda belediye meclis üyesiydi ve gelecekte Grantham'ın belediye başkanı olacaktı. Alfred kızı için bir ilham kaynağı olmuş, Margaret'in siyasete olan ilgisini tetiklemişti.

Tüm Reklamları Kapat

Ailesiyle birlikte bakkal dükkanlarının üstündeki bir dairede yaşayan Margaret, üniversite hayatına Oxford'da Kimya bölümünü tercih ederek başladı. O yıllarda hocası olan Dorothy Hodgkin, Nobel ödüllü bir kimyager idi. Hodgkin da Margaret'in fikirlerinin oluşmasında büyük etkiye sahipti.

Margaret, üniversitede kimya okumasına rağmen siyasete olan ilgisini hep devam ettirdi. Kariyer planlarında kimyayı ikinci sıraya koyuyor, siyaseti hep bir adım önde tutuyordu. Bu ilgisi sayesinde Oxford Muhafazakâr Öğrenci Derneği'nde başkanlık koltuğuna oturdu. Margaret burada, gelecekteki siyasi rakipleri ve dostlarıyla erkenden tanışmış oldu.

Siyasete Atılması

Margaret siyasete aktif bir şekilde katılmaya başladığında henüz yirmili yaşlarındaydı. 1950'li yılların başında Muhafazakâr Parti'den adaylığını ilan etti. Bu onu ülkedeki en genç kadın aday yaptı ve ülke dışında da tanınmasını sağladı.[3]

Fakat başlarda işler istediği gibi gitmedi, aday olduğu ilk iki seçimi kaybetti. Buna rağmen oldukça iyi bir hava yakalamıştı, rakip partinin oylarını büyük bir oranda eritmişti. Bir işçi kenti olan Dartford'un seçmeni, savaş sonrası kıtlıklarla ve dayatılan yüksek vergilerle boğuşurken Margaret onlara farklı bir bakış açısı sunuyordu. Diğer muhafazakarların aksine seçmenler için önem arz eden konularda ikna edici konuşmalar yaparak kendine bir dinleyici kitlesi oluşturmayı başarmıştı.

Tüm Reklamları Kapat

Margaret Thatcher, ilerleyen yıllarda avukatlık eğitimi de aldı ve vergilendirme konusunda uzmanlaştı. 1959'da Kuzey Londra'daki bir seçim bölgesi olan Finchley'den Parlamento Üyesi, yani milletvekili seçildi ve 1992'de Lordlar Kamarası üyesi olana kadar vekilliğini sürdürdü. Bunu takip eden iki yılda Harold Macmillan'ın yönetimindeki kadroda küçük bir rol üstlendi. 1964-70 yılları arasında da partinin üst düzey yöneticileri arasına girdi ve genellikle "gölge bakanlık" yaptı. Muhafazakârlar, 1970 yılında Edward Heath başbakanlığında iktidara geldiklerinde kendini Eğitim Bakanı olarak buldu ve böylece kabineye girdi.

Eğitim Bakanlığı

Margaret'in bakanlıktaki görevi, başlangıçta pek iyi gitmiyor gibi görünüyordu. Yürürlükten kaldırdığı bir projeden sonra "süt hırsızı" olarak anılmaya başladı. Margaret, icraatlarına yapılan kötü yorumlardan çok dönemin başbakanı Edward Heath'in fikirlerini dinlemediğini düşünüyor ve pozisyonunu etkisiz görüyordu.[4] Hatta o yıllarda hiçbir zaman başbakan olamayacağını da düşünüyordu, kadınların siyasetteki geleceği hakkında umutsuzluğa kapılmıştı.

Ronald Reagan ve Margaret Thatcher, Camp David'de.
Ronald Reagan ve Margaret Thatcher, Camp David'de.
Wikimedia Commons

Avrupa'nın İlk Kadın Başbakanı

Margaret'in öngörülerinde haksız çıkması uzun sürmedi. 1974'te Muhafazakâr Parti, iktidarı kaybettiğinde Margaret'in parti içindeki gücü artmaya başladı ve Heath'e baskın çıkarak bir yıl sonra partinin liderliğine soyundu. Edindiği bu yeni rolle birlikte de Avamlar Kamarası'nda muhalefet lideri olan ilk kadın oldu.

Muhalefet partisi için işler iyiye gidecek gibi görünüyordu. Çünkü hükümet zor bir dönemden geçiyordu, hatta iflas etmek üzereydi. Ülkede işsizlik artmış, işçi sendikaları ve hükümet arasında gerginlik had safhaya ulaşmıştı. Bunu fırsat bilen Margaret önderliğindeki Muhafazakâr Parti 1979'da tekrar iktidara geldi ve Margaret, aynı yılın mayıs ayında Avrupa ve İngiltere tarihindeki ilk kadın başbakan olarak görevine başladı.[5] Görevi sona erdiğinde ise Britanya tarihinin en uzun süre görevde kalan yedinci başbakanı olacaktı.[6]

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

İlk icraatlarından biri, enflasyonu kontrol altına alabilmek için faiz oranlarını yükseltmek oldu. İşçi örgütlerine adeta savaş açmıştı ve Britanya'nın geleneksel endüstrilerini yok etmesiyle tanındı. ABD Başkanı Ronald Reagan şüphesiz Margaret'in en yakın müttefiklerinden biriydi, Ronald da bir muhafazakardı ve ikili benzer politika ve felsefeler paylaşıyordu.

Falkland Savaşı

Margaret başbakanlığının daha ilk döneminde askeri bir krizle karşı karşıya kalmıştı. Nisan 1982'de Arjantin'in Falkland Adaları'nı işgal etmesi Margaret için büyük bir meydan okumaydı. Zaten birçok nedenden dolayı aralarında gerginlik olan bu iki devletin en büyük çatışma alanı Falkland Adaları'ydı.

Thatcher soğukkanlı ve hızlı hareket etti, adalara çıkartma yaptı ve Falkland Savaşı'nı resmen başlattı. Ancak bu savaş çok uzun sürmedi; Haziran 1982'de Arjantin, İngiliz güçlerine teslimiyetini bildirdi.

Margaret'e Suikast Girişimi

Krizler ikinci başbakanlık dönemini yaşayan Margaret'ın peşini bırakmıyordu. Bunların en büyüğü ise karşılaştığı suikast girişimiydi. İrlanda Cumhuriyet Ordusu tarafından kurulan bir komployla Brighton'daki konferansta bomba saldırıya uğradı. Buna rağmen dik duruşunu bozmayan Margaret, cesurca bir davranış göstererek konferansı iptal ettirmedi ve saldırının ertesi günü de konferansta konuşmalarına devam etti.

İstifa Süreci

Margaret, üçüncü döneminde ortaya koyduğu "sevimsiz" olarak nitelendirilen politikalar yüzünden topa tutuldu. Ülke çapında standart bir eğitim sistemi yürütmek istemiş, ayrıca sağlık sisteminde de birtakım değişiklikler uygun görmüştü. Fakat işler beklediği gibi gelişmedi. Vergi politikaları yüzünden iktidarı büyük oranda oy kaybetti. Halkın protestolarına parti içindeki anlaşmazlıklar da eklenince Margaret köşeye sıkışmıştı.

1990'da parti liderliği için dirense de sonunda kendisini geri plana atmak zorunda kaldı. 22 Kasım 1990'da istifasını açıkladı ve şunları söyledi:

Tüm Reklamları Kapat

Meslektaşlarımla geniş çaplı istişarelerde bulunduktan sonra, kabinedeki meslektaşlarımın liderlik için oylamaya girebilmelerine olanak sağlamak üzere görevimden çekilmemin Parti'nin birliğine ve Genel Seçimlerde zafer kazanma ihtimaline daha iyi hizmet edeceği sonucuna vardım. Kabine içinde ve dışında bana böylesine özverili bir şekilde destek veren herkese teşekkür etmek isterim.
Margaret Thatcher, Buckingham Sarayı'nda bir davette.
Margaret Thatcher, Buckingham Sarayı'nda bir davette.
Wikimedia Commons

Siyaset Sonrası Hayatı

Margaret, 1992 yılında Lordlar Kamarası'na Kesteven Barones'i olarak atandı. Bu yıllarda deneyimlerini anlattığı iki kitap çıkardı.[7], [8] Uluslararası politika hakkında kaleme aldığı kitabı ise 2002 yılında yayınlandı.[9]

Bir yıl sonra ise Margaret, 50 yılı aşkındır hayatını paylaştığı eşi Denis'in ölümüyle acı bir kayıp yaşamıştı. Ertesi yıl ise yakın arkadaşlarından Ronald Reagen'ı kaybetti. Sağlık nedenleri dolayısıyla eski ABD Başkanı'nın cenazesine video bağlantı aracığıyla katılmak zorunda kaldı.

2005 yılında 80. yaşını bitiren Thatcher'ın onuruna Kraliçe II. Elizabeth, Tony Blair ve birçok değerli dostu tarafından büyük bir etkinlik düzenlenmişti. 2007 yılında ilk kadın başbakanın heykeli Avam Kamarası'na dikildi.

Tüm Reklamları Kapat

Son Yılları

Margaret'in sağlığı yaşı ilerledikçe kötüleşiyordu. 2010 yılında kendisi için yapılan bir doğum günü kutlamasını kaçırmasıyla kötü sağlığı manşetlere ulaştı. Ağrılı kas iltihabı nedeniyle birkaç hafta hastanede kalan Margaret, ilerleyen yıllarda da sağlığı nedeniyle birçok açılışa ve kutlamaya katılamadı.

Margaret, Temmuz 2011'de Lordlar Kamarası'ndaki ofisinin de kapatılmasıyla politika hayatı tamamen sonlandırdı. İlerleyen yıllarını Londra, Belgravia'daki evinde adeta inzivaya çekilerek yaşadı.

Avrupa'nın ve İngiltere'nin ilk kadın başbakanı olan Margaret Thatcher, 8 Nisan 2013 tarihinde 87 yaşındayken hayatını kaybetti. Hayata gözlerini yumduğunda Carol ve Sir Mark adında iki çocuğu vardı.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Tebrikler! 2
  • İnanılmaz 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İğrenç! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ University of California. Is There (Still) A Gender Gap In Politics?. (7 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 4 Mayıs 2023. Alındığı Yer: University of California | Arşiv Bağlantısı
  • ^ H. Young. Margaret Thatcher | Biography & Facts. (4 Nisan 2023). Alındığı Tarih: 4 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Margaret Thatcher. Biography | Margaret Thatcher Foundation. Alındığı Tarih: 4 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Margaret Thatcher | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Biography.com Editors. Margaret Thatcher. Alındığı Tarih: 4 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Biography | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Margaret Thatcher. Biography | Margaret Thatcher Foundation. Alındığı Tarih: 4 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Margaret Thatcher | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Sky HISTORY TV channel. The 7 Longest Serving British Prime Ministers. Alındığı Tarih: 6 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Sky HISTORY TV channel | Arşiv Bağlantısı
  • ^ M. Thatcher. (1995). The Downing Street Years. ISBN: 9780006383215. Yayınevi: HarperCollins.
  • ^ M. Thatcher. (1995). The Path To Power. Yayınevi: HarperCollins Publishers.
  • ^ M. Thatcher. (2003). Statecraft. ISBN: 9780007150649. Yayınevi: HarperCollins Publishers.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/04/2024 22:24:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14539

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Yüzüak, et al. Margaret Thatcher Kimdir? Avrupa'nın İlk Kadın Başbakanı Neler Yapmıştır?. (31 Mayıs 2023). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/14539
Yüzüak, E., Alparslan, E. (2023, May 31). Margaret Thatcher Kimdir? Avrupa'nın İlk Kadın Başbakanı Neler Yapmıştır?. Evrim Ağacı. Retrieved April 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/14539
E. Yüzüak, et al. “Margaret Thatcher Kimdir? Avrupa'nın İlk Kadın Başbakanı Neler Yapmıştır?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 31 May. 2023, https://evrimagaci.org/s/14539.
Yüzüak, Enes. Alparslan, Eda. “Margaret Thatcher Kimdir? Avrupa'nın İlk Kadın Başbakanı Neler Yapmıştır?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, May 31, 2023. https://evrimagaci.org/s/14539.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close