Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Avrupalılar, Gelir Düzeyinden Bağımsız Olarak Amerikalılardan Daha Uzun Yaşıyor! Peki Neden?

3 dakika
853
Avrupalılar, Gelir Düzeyinden Bağımsız Olarak Amerikalılardan Daha Uzun Yaşıyor! Peki Neden? Pexels
Tüm Reklamları Kapat

Amerika'nın en zenginleri arasında olsanız bile ne kadar uzun yaşayacağınız ne kadar zengin olduğunuzdan çok nerede yaşadığınıza bağlı olabilir! Brown Üniversitesinden yeni bir araştırma, her ekonomik seviyedeki Amerikalıların neden Avrupalılara kıyasla daha kısa süre yaşadığını ortaya koyuyor. Peki, Amerika’nın en zengin bireylerini bile Avrupalı denklerine kıyasla daha sağlıksız yapan gizli faktörler neler? Ve ABD, Avrupa’nın daha sağlıklı yaşam tarzından hangi dersleri çıkarabilir?

New England Journal of Medicine'da yayımlanan çalışma, ABD ve çeşitli Avrupa bölgelerinden 50 ila 85 yaşları arasındaki 73.000'den fazla yetişkine ait on yıllık hayatta kalma verilerini analiz etti. Araştırmacılar, zenginliğin genel olarak daha uzun bir yaşamla ilişkili olduğunu doğruladı. Ancak araştırma aynı zamanda çarpıcı bir eşitsizliği de ortaya koydu: Amerika'nın en zengin bireyleri bile, benzer düzeyde varlıklı Avrupalılar kadar uzun yaşamıyordu. Dikkat çekici bir şekilde, varlıklı Amerikalıların yaşam beklentisi, Almanya, Fransa ve Hollanda gibi ülkelerdeki en yoksul vatandaşlarınkiyle karşılaştırılabilir düzeydeydi.

Brown Üniversitesi Halk Sağlığı Fakültesi'nden Profesör Irene Papanicolas, Amerikalıların daha kısa yaşamasına neden olan çeşitli toplumsal ve çevresel sorunlara dikkat çekiyor. Bu sorunlar arasında belirgin ekonomik eşitsizlik, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, daha yüksek düzeyde kronik stres ve Avrupa’ya kıyasla çevresel sağlık tehlikelerine daha fazla maruz kalma yer alıyor. Papanicolas durumu şöyle açıklıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu temel toplumsal koşullar, Amerika'da zengin olmanın sağlıklı olma ya da uzun yaşamayı garantilemediğini gösteriyor. Amerika’daki en zengin insanlar bile, Amerikan toplumundaki derin yapısal sorunlar nedeniyle sağlık yönünden olumsuz etkilenmeye devam ediyor.

Veriler, Amerikan nüfusuyla Avrupa’daki akranları karşılaştırıldığında çarpıcı ölüm oranı farklılıklarını ortaya koyuyor. ABD içinde, en zengin vatandaşların ölüm oranları en yoksullara kıyasla yaklaşık %40 daha düşük. Ancak, varlıklı Amerikalılar bile Avrupalılarla karşılaştırıldığında belirgin şekilde daha kötü durumda. Örneğin, Kıta Avrupası’nda yaşayanlar Amerikalılara kıyasla yaklaşık %40 daha düşük ölüm oranları sergiliyor. Güney Avrupalılar yaklaşık %30 daha düşük ölüm oranlarındayken, Doğu Avrupalılar bile Amerikalı muadillerine göre kayda değer şekilde daha yüksek hayatta kalma oranları gösteriyor. Çalışmanın araştırmacılarından Sara Machado, şu sözleriyle durumu vurguluyor:

Amerika’da zengin olmak, Amerika'da yoksul olmaya kıyasla daha yüksek hayatta kalma oranlarıyla ilişkilendiriliyor; ancak sınırların ötesine baktığınızda Amerikalılar finansal durumları ne olursa olsun ciddi dezavantajlarla karşı karşıya.

Araştırma ekibi, Amerika’daki daha kısa yaşam sürelerine neden olan, genellikle göz ardı edilen kritik faktörleri belirledi. Zayıf sosyal güvenlik ağları, daha az sağlıklı beslenme alışkanlıkları, daha yüksek sigara içme oranları ve kırsal ya da dezavantajlı topluluklara özgü sağlık riskleri bu konuda önemli rol oynuyor.

Ayrıca araştırmacılar, "Hayatta Kalma Yanılgısı" (İng: "survivor effect") adı verilen önemli bir olguya dikkat çekiyor. Amerika’da yoksul bireyler genellikle daha genç yaşta hayatını kaybediyor ve bu durum, yaşlı nüfus gruplarında gelir eşitsizliğinin azalmış gibi görünmesine yol açan hatalı bir izlenim yaratıyor. Papanicolas bu konuda şunları söylüyor:

Yalnızca sağlık sistemi iyileştirmelerinin ötesine geçen kapsamlı politikalara acil bir ihtiyaç Sağlık alanındaki uçurumu kapatmak için, Amerikalı politikacılar toplumun her gelir düzeyinde sağlık sorunlarını sınırlayan sistemsel hatalara dikkat vermek zorunda.

Avrupa’ya bakıldığında; güçlü sosyal destekler, daha sıkı çevresel sağlık standartları ve başarılı önleyici sağlık programlarının yaygın olduğu görülüyor ve Amerika bunlardan önemli dersler alabilir. Machado son olarak şöyle söylüyor:

Eğer Avrupa’dan etkili stratejileri, mesela proaktif sağlık teşviki ve daha güçlü kamu refah sistemlerini anlayıp uygulayabilirsek Amerikan toplumunda her sosyoekonomik düzeyin yaşam süresini önemli ölçüde artırabiliriz.
Evrim Ağacı, sizlerin sayesinde bağımsız bir bilim iletişim platformu olmaya devam edecek!

Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...

O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...

O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.

Avantajlarımız
"Maddi Destekçi" Rozeti
Reklamsız Deneyim
%10 Daha Fazla UP Kazanımı
Özel İçeriklere Erişim
+5 Quiz Oluşturma Hakkı
Özel Profil Görünümü
+1 İçerik Boostlama Hakkı
ve Daha Fazlası İçin...
Aylık
Tek Sefer
Destek Ol
₺50/Aylık
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Güldürdü 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2025 17:12:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20399

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
H. Orhan, et al. Avrupalılar, Gelir Düzeyinden Bağımsız Olarak Amerikalılardan Daha Uzun Yaşıyor! Peki Neden?. (18 Nisan 2025). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/20399
Orhan, H., Alparslan, E. (2025, April 18). Avrupalılar, Gelir Düzeyinden Bağımsız Olarak Amerikalılardan Daha Uzun Yaşıyor! Peki Neden?. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2025. from https://evrimagaci.org/s/20399
H. Orhan, et al. “Avrupalılar, Gelir Düzeyinden Bağımsız Olarak Amerikalılardan Daha Uzun Yaşıyor! Peki Neden?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 18 Apr. 2025, https://evrimagaci.org/s/20399.
Orhan, Hakan. Alparslan, Eda. “Avrupalılar, Gelir Düzeyinden Bağımsız Olarak Amerikalılardan Daha Uzun Yaşıyor! Peki Neden?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, April 18, 2025. https://evrimagaci.org/s/20399.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close