Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Atalarımız Afrika’yı Kuraklık Yüzünden Terk Etmiş Olabilir!

Atalarımız Afrika’yı Kuraklık Yüzünden Terk Etmiş Olabilir! Evrimsel Antropoloji
3 dakika
2,263
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 5 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yeni bir bulgu, atalarımızın kuraklık nedeniyle Afrika’dan göç ettiğini söylüyor. Bu bulgu, o zamanki yağışlı iklimin, genelde kurak olan Afrika Boynuzu ve Orta Doğu'yu geçmelerine izin verdiğine yönelik tahminle çelişiyor. Çalışma Geology dergisinde yayınlandı.

Yeni çalışma 70.000 ile 55.000 yıl önce atalarımızın Afrika'dan göç ettiği tahmin edilen zamanlardaki bölgesel iklimi inceliyor. Atalarımız Afrika’yı belki de daha önce terk etmiş olabilirler, ancak genetik araştırmalar, daha sonra insanların oradan tüm dünyaya yayılacağı Avrasya’ya yaptıkları ana göçün muhtemelen o tarihler arasında gerçekleştiğini gösteriyor. Columbia Üniversitesi’nin Lamont-Doherty Dünya Gözlemevi’nden iklim bilim uzmanı ve çalışmanın eş yazarı Peter deMenocal şunları söylüyor:

Avrasya’ya giden yolda yeşil koridorlar oluşturan yağışlı dönemlerin Afrika dışına yapılan göçü kolaylaştırdığı uzun zaman önce önerilmişti. Diğer bir deyişle atalarımızı buradan iklim çekip çıkardı. Ancak bu modeli, olumsuz koşullardan ötürü insanların çıkmak zorunda kaldığı bir modelle değiştirmek zorunda kalabiliriz.

DeMenocal, iklimin ilk dönemlerdeki insan gelişimini ve dağılımını nasıl etkilemiş olabileceğini uzun zamandır araştırmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, bugünkü Somali'nin açıklarında bulunan Aden Körfezi’nin batı ucundan alınan okyanus tortulu karotunu analiz ederek Afrika Boynuzu'nun iklimini 200.000 yıl öncesine kadar izleyebildiler. Çalışmanın baş yazarı, Arizona Üniversitesi’nden Jessica Tierney şunları söylüyor:

Alınan tortul karotu, bu büyük göç zamanında kuraklığın yanı sıra bölgenin daha soğuk olduğunu gösterdi. Verilerimize göre, göç büyük bir çevre değişimi sonrasında yapıldı. Belki de insanlar çevre bozulduğu için bölgeden ayrıldılar.
İnsan göçünün erken dönemlerindeki iklim, Lamont-Doherty Dünya Gözlemevi’ndeki saklanan derin deniz tortul karotlarıyla kanıtlanmıştır.
İnsan göçünün erken dönemlerindeki iklim, Lamont-Doherty Dünya Gözlemevi’ndeki saklanan derin deniz tortul karotlarıyla kanıtlanmıştır.
Lamont Doherty Earth Observatory

Tierney, DeMenocal ve meslektaşları daha önce Afrika Boynuzu’nun iklimini, denizel tortul karotlarını inceleyerek 40.000 yıl öncesine kadar göstermişlerdi. Bölgenin 55.000 ila 70.000 yıl önceki iklimini anlamak için de aynı araçları kullanmayı umuyorlardı, ancak ilk zorluk o zamana ait bir tortul karotunun bulunmasıydı. Neyse ki Lamont-Doherty Karot Deposu’nda bir tane buldular. Bu karot, 1965 yılında Robert D. Conrad adlı Lamont araştırma gemisi tarafından alınmıştı. DeMenocal karotun katmanlarını tarihlendirdiğinde tortulun 200.000 yıl kadar öncesine ait olduğunu keşfetti.

Arizona Üniversitesi’nden Tierney ve eş yazar Paul Zander tortul katmanlarında korunan organik maddeden sıcaklık ve yağış bilgilerini almaya çalıştılar. Bilim insanları karottan 10 santimetrede bir örnek aldılar; karottaki her 10 cm, yaklaşık 1.600 yılı temsil ediyordu.

Araştırmacılar, uzun vadeli sıcaklık bilgisini anlamak için, tortu tabakalarında belli bir deniz yosununun oluşturduğu alkenon denen kimyasalı analiz ettiler. Bu yosun, su sıcaklığına bağlı olarak alkenonların bileşimini değiştirir. Farklı alkenonların oranı, yosunun yaşadığı zamanlara ait deniz yüzey sıcaklığını ve aynı zamanda bölgesel sıcaklıkları yansıtır.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar bölgenin eski yağış modellerini anlamak için karasal bitkilerden rüzgarla okyanusa sürüklenen yaprak mumu kalıntılarını analiz ettiler. Bitkiler, yapraklarını kaplayan mumun kimyasal bileşimini iklimin kuru ya da yağışlı olmasına bağlı olarak değiştirdiği için, yaprak mumu kalıntıları da yağıştaki geçmiş dalgalanmaları gösterirler. Tierney, analizleri sonucunda, insanların Afrika'dan göç ettikleri zaman ile daha kuru ve daha soğuk bir iklime geçiş zamanının çakıştığını söyledi.

Ekibin bulguları, başka araştırmacıların İsrail’deki bir mağara oluşumundan ve doğu Akdeniz’e ait bir tortul karotundan elde edilen verileri kullanarak geçmiş bölgesel iklimi çalıştıkları araştırmayla doğrulanmaktadır. Bu bulgular, Afrika’nın kuzeydoğu bölgesindeki her yerin kurak olduğunu göstermektedir. Tierney şunları söyledi:

Ana noktamız çok basit. İnsanlar Afrika’yı terk edip dünyanın başka yerlerine gittiğinde Afrika'nın kurak bir iklime sahip olduğunu düşünüyoruz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
54
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Üzücü! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 19:16:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7499

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Mikoloji
Primatlar
Fare
Tahmin
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Etimoloji
Ekosistem
Çekirdek
Alkol
Embriyo
Veri
Algı
Afrika
İletişim
Bitkiler
Işık Yılı
Diş Sorunları
Kurbağa
Ayak
Bilişsel
Gen
Mucize
Beyin
Karbon
Seçilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
K. Krajick, et al. Atalarımız Afrika’yı Kuraklık Yüzünden Terk Etmiş Olabilir!. (6 Mart 2019). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7499
Krajick, K., Başdaş, U., Ölez, Ş. (2019, March 06). Atalarımız Afrika’yı Kuraklık Yüzünden Terk Etmiş Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7499
K. Krajick, et al. “Atalarımız Afrika’yı Kuraklık Yüzünden Terk Etmiş Olabilir!.” Edited by Şule Ölez. Translated by Uğur Başdaş, Evrim Ağacı, 06 Mar. 2019, https://evrimagaci.org/s/7499.
Krajick, Kevin. Başdaş, Uğur. Ölez, Şule. “Atalarımız Afrika’yı Kuraklık Yüzünden Terk Etmiş Olabilir!.” Edited by Şule Ölez. Translated by Uğur Başdaş. Evrim Ağacı, March 06, 2019. https://evrimagaci.org/s/7499.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close