Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İlk Hayvanlar, Dünya Okyanuslarını Oksijenlendirerek Karmaşık Yaşamın Evrimini Hızlandırmış Olabilir!

2 dakika
1,905
İlk Hayvanlar, Dünya Okyanuslarını Oksijenlendirerek Karmaşık Yaşamın Evrimini Hızlandırmış Olabilir!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Exeter Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, kompleks hayatın evrimi için atmosferde ve okyanuslarda çözünmüş belli bir miktarda oksijenin olması gerektiğini söyleyip bunu bir ön koşul olarak gören inanışa meydan okur nitelikte. 

Çalışma, Danimarka’da deniz süngerlerinin (evrimleşen ilk hayvan) çok az miktarda oksijene ihtiyaç duyduğunu keşfeden bir araştırma temel alınarak yapıldı ve Nature Geoscience’da yayınlandı. Exeter Üniversitesi’nden bu yeni araştırmayı yürüten Profesör Tim Lenton şöyle söylüyor:

İlk hayvanlar evrimleşmeden önce, 1,5 milyar yıl boyunca okyanusların yüzeyinde yeterli miktarda oksijen bulunuyordu fakat okyanusun karanlık dibi oksijen yoksunuydu. Biz, ilk hayvanların evrimleşmesinin, okyanus dibinde çözülmüş oksijen miktarının artmasında kilit rol oynamış olabileceğini iddia ediyoruz. Bu da, daha kompleks ve hareketli canlıların evrimleşmesini kolaylaştırmış olabilir.

Araştırmacılar, Neoproterozoik Dönem (1,000-542 milyon yıl önce) boyunca bazı mekanizmalar sayesinde atmosferdeki oksijen miktarının artmasına gerek kalmadan, okyanus derinliklerinde çözünmüş oksijen miktarının artmış olabileceğini öne sürüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Okyanus tabanındaki oksijen miktarını belirleyen, okyanus dibindeki oksijen üretim-tüketim dengesidir. Oksijeni azaltan bir faktör de okyanus dibinde çökmüş olarak bulunan, ölmüş organik maddelerdir. Bu yeni çalışma, ilk hayvanların hem doğrudan hem de dolaylı olarak bu organik madde miktarını azalttığını savunuyor. 

Süngerler vücutlarına suyu pompalayarak içerisindeki çok küçük organik maddeleri süzerek beslenirler. Bu da onların yaşadığı katmanlı su diplerinde çözünmüş oksijen miktarını artmasına yardımcı oluyor. Filtre sisteminden geçemeyip ayrılan fitoplanktonlar (çok küçük deniz bitkileri) deniz tabanında daha hızlı batıyorlar ve böylece sudaki oksijeni azaltan faktörler azalmış oluyor. 

Okyanusun dibindeki çözünmüş oksijen miktarındaki artış aynı zamanda yanlışlıkla da olsa okyanuslarda bulunan boğazlardaki temel besinlerin yok olmasını hızlandırdı. Bu da okyanus ekosisteminin verimliğini düşürerek oksijen tüketimini azalttı ve böylece dipteki çözünmüş oksijen miktarı artmış oldu.

Oksijence zengin okyanuslar daha kompleks ve hareketli canlıların evrimleşmesi için ideal ortam oluşturdu çünkü doğaları gereği vücutları daha fazla oksijene ihtiyaç duyuyor. Bu canlılara, bağırsakları olan, bir başka canlıyı yiyerek beslenen ilk avcı hayvanlar dahil edilebilir. Yani bugünkü deniz biyosferinin ve besin zincirinin başlangıcına ait bir ortamdan bahsediyoruz. Profesör Lenton şöyle ekliyor:

Tahminlerimize göre ilk hayvanlar, atmosferdeki oksijen miktarının artışında pasif tepkiler vermekten çok uzaktı. Onlar, 600 milyon yıl önce, sudaki çözünmüş oksijen seviyesini artıran aktif ajanlardı. Hatta çok uzak akrabalarımızın da aralarında olduğu daha kompleks canlıların evrimine uygun bir dünya yarattılar diyebiliriz.

Aynı zamanda çalışmanın ortak yazarlarından olan Leeds Üniversitesi’nden Simon Poulton şöyle söylüyor:

Çalışma, atmosferdeki oksijen seviyesinin artışına gerek kalmadan, okyanusta çözünmüş olarak bulunan oksijen miktarındaki artış için mantıklı bir mekanizma sunuyor. Elbette bundan sonra şu soru aklımıza geliyor: Uzun zamandır doğruluğundan şüphe duyulmayan, o zamana ait atmosferdeki oksijen miktarının arttığı doğru muydu? Şu anda bu sorunun cevabını bilmiyoruz. Ama bu sorunun cevabı aynı zamanda ‘Dünyamızın nasıl evrimleşti de şu anki yaşanabilir duruma geldi?’ sorusu için kilit bir rol oynuyor. Jeokimyacıların, Dünya’nın ilk evrelerindeki oksijen miktarını deşifre etmek için yeni yöntemlere ihtiyaçları var.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Bilim Budur! 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 08:49:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2055

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. o. Exeter, et al. İlk Hayvanlar, Dünya Okyanuslarını Oksijenlendirerek Karmaşık Yaşamın Evrimini Hızlandırmış Olabilir!. (17 Mart 2014). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2055
Exeter, U. o., Yurtman, E., Bakırcı, Ç. M. (2014, March 17). İlk Hayvanlar, Dünya Okyanuslarını Oksijenlendirerek Karmaşık Yaşamın Evrimini Hızlandırmış Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2055
U. o. Exeter, et al. “İlk Hayvanlar, Dünya Okyanuslarını Oksijenlendirerek Karmaşık Yaşamın Evrimini Hızlandırmış Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Erinç Yurtman, Evrim Ağacı, 17 Mar. 2014, https://evrimagaci.org/s/2055.
Exeter, University of. Yurtman, Erinç. Bakırcı, Çağrı Mert. “İlk Hayvanlar, Dünya Okyanuslarını Oksijenlendirerek Karmaşık Yaşamın Evrimini Hızlandırmış Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Erinç Yurtman. Evrim Ağacı, March 17, 2014. https://evrimagaci.org/s/2055.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close